Dodaj do ulubionych

chce schudnąć!!!

06.03.11, 20:36

Wiem że nie ma reguły ....ale do mam które schudły podczas karmienia piersią .... kiedy waga drgnęła ???? Karmię ponad miesiąc i nic ...
Obserwuj wątek
    • lotos7 Re: chce schudnąć!!! 06.03.11, 22:02
      Kiedy ktoś mówi, że można schudnąć karmiąc piersią to uśmiecham się. Na mnie to nie działało. No ale pewnie wyjątek potwierdza regułę. W czasie ciąży i przed byłam bardzo aktywna. Odżywiam się w 95proc zdrowo. Pozostałe 5 proc to moje grzeszki żywieniowe. W ciąży przytłam niecałe 10kg. I uwierz mi, mimo, że tydzień po porodzie "wchodziłam" w większośc swoich spodni sprzed ciąży to ciało pozostawiało wiele do życzenia. Mimo naprawde racjonalnego odżywiania w czasie karmienia(a mam naprawde silną wole co do jedzenia), nie byłam w stanie schudnąć bardziej. Pomijam, że zaczęłam miec gigantyczną ochote na cokolwiek słodkiego. I to nie ułatwiało sprawy odchudzania. Ale aby cie pocieszyc, napisze ci tak, mnie udało sie doprowadzić ciało do całkiem zadowalającego efektu (niestety nie na długo bo jestem w drugiej ciązy:) ), dopiero jak zaczełam ćwiczyc. Ponieważ jestem po cc, dlatego też nie cwiczyłam od razu. Teorii na temat ćwiczyć, nie ćwiczyć od razu po cc słyszałam kilka. ALe przekonał mnie mój znajomy chirug, który stwierdził zacznij cwiczyc dopiero 6 mcy po cc. Uzasadniając, dlaczego dopiero po takim czasie powiedział mi, że jedyne co ryzykuję to wiekszy brzuszek i więcej tłuszczyku przez ten czas kiedy nie cwicze. A zatem wyobraż sobie jaka to dla mnie była meczarnia. Ja która uwielbiam sport i cwiczenia, nie mogłam sie ruszać. A na początek polecam ci hula hop. Niewielki wydatek, niewiele miejsca zajmuje w domu, pare minut dziennie a efekt - super. Trzymam kciuki i daj sobie czas. Wiesz miesiąc po porodzie to niewiele, weż pod uwage ze ciało zmieniało sie 9 mcy, a ty chcesz efektu na 100proc miesiąc po porodzie.trzymam kciuki
    • mia_siochi Re: chce schudnąć!!! 07.03.11, 01:15
      ok 17 kilo przytyłam, w szpitalu zostawiłam 10, w tydz po porodzie mam kolejne 3,5 mniej, co mnie zaskoczyło, bo zajadam się czekoladą, jogurtami itp.
      myślę, ze to przez mojego wampira...
      • kaeira Re: chce schudnąć!!! 07.03.11, 10:31
        mia_siochi napisała:
        > ok 17 kilo przytyłam, w szpitalu zostawiłam 10, w tydz po porodzie mam kolejne
        > 3,5 mniej, co mnie zaskoczyło, bo zajadam się czekoladą, jogurtami itp.
        > myślę, ze to przez mojego wampira...

W tydzien po porodzie, to jeszcze woda powoli schodzi. (czasami nawet do kilku tygodni) No ale oczywiście wampir też.

Ale uważaj - ja tym razem przez pierwsze chyba 6t (czyli przez polog) miałam przeogromny apetyt, często mnie brał przemożny straszliwy głód "w całym ciele"; chwilami żarłam jak opętana (a że było lato, więc litrami lody, to bardzo łatwo wchodzi i nie trzeba tracić czasu na przygotowanie ;-) ). A jednocześnie chudłam, a w każdym razie trzymałam się na wadze ok. 7-8kg mniej niz przed ciąża. Ale nie zauważyłam, że w ktorymś momencie cos się mi w organizmie zmieniło, przestałam tyle spalać, i apetyt się zdecydowanie zmniejszył - ale dalej jadłam jakoś tak z przyzwyczajenia. :-) I nagle przez tydzień-dwa przytyłam 3kg.
    • fafulina Re: chce schudnąć!!! 07.03.11, 09:27
      W ciąży przytyłam 17 kilo- do domu wróciłam "mniejsza" o 8 kg. Później waga spadała o ok 1 kg tygodniowo. Teraz (Mysia ma prawie 5,5 miesiąca) stanęła. Ważę dokładnie tyle ile przed ciążą. Do najchudszych nie należę i przydałoby się pozbyć jeszcze z 10 kg:) Myślę, że chudłabym jeszcze ale mam straszne parcie na słodycze :) jak poprzedniczka. A że ich nie ograniczam to efektów brak...
      • onemore-81 Re: chce schudnąć!!! 07.03.11, 09:44
        Jestem po 2 cc... w pierwszej ciaży przytyłam 14 kg nie karmilam , zostało około 7 kg, teraz przytyłam około 20 kg zostało 10 kg , karmię .... szczerze mówiąc głównie dlatego, że chciałabym wrócic do wagi z przed ciąży .... też uwielbiam slodycze:-( kurrczeee nie jestem zbyt cierpliwa :-(...niestety ....
        • lotos7 Re: chce schudnąć!!! 07.03.11, 10:06
          jeżeli jestes po cc. To może spróbuj pas poporodowy. Mnie lekarz zalecił cos takiego do noszenia po kilka godzin dziennie( na początku ok 2godz, a potem dłuzej). Jak będziesz przynajmniej 8tyg po cc to możesz spróbowac, na pewno odciążysz kręgosłup a mięsniom brzuszka pomoże troszke lepiej sie wchłonąć. Pas dostaniesz w aptece- musisz dobrac sobie rozmiar. mocno trzymam kciuki, w koncu 10 kg to nie taka tragedia do zrzucenia. Na pewno dasz rade:)
          • agus7 Re: chce schudnąć!!! 07.03.11, 10:22
            :) usmiecham sie, bo ja bym chciala PRZESTAC CHUDNAC! Nie spodziewalam sie ze kiedykolwiek to powiem, na dodatek po urodzeniu dziecka ;)
    • elgosia Re: chce schudnąć!!! 07.03.11, 13:54
      Nie wszystkie mamy chudna podczas karmienia piersią. Niestety. Jak Agusia miała pół roczku zaczęłam dietę (zdrową - south beach) i ćwiczenia. Schudłam 7 kg i ...zaszłam w kolejna ciażę ;)
      • pamplemousse1 Re: chce schudnąć!!! 07.03.11, 15:11
        oj, u mnie to dopiero ok. 6 m-ca spadało, a karmiłam mnóstwo-bliźniaki, ale i apetyt miałam za trzech:)) fakt, że niewiele mi po ciązy zostało, więc pewnie mój mądry organizm robił zapasy dla dzieci ;)
      • yoka1 Re: chce schudnąć!!! 07.03.11, 15:13
        ja nie chudnę podczas karmienia, mało tego, przy pierwszym dziecku miałam restryjkcyjną dietę ze względu na alergię dziecka i nie chudłam ani 1kg. Nie wiem, co to znaczy "chudnę, bo karmię". Na mnie to nie działa
    • zuzoola Re: chce schudnąć!!! 07.03.11, 21:09
      ja w ciąży przybrałam 14,5kg. Ze szpitala wyszłam lżejsza o 7kg. POtem waga strasznie szybko leciała przez 6tyg - na koniec połogu miałam 2kg więcej niż przed ciążą. I waga stanęła. Ale się zawzięłam i poskromiłam giga ochotę na słodycze, jaką miałam. I zaczęłam chodzić na dłuuugie spacery. Tym sposobem wróciłam do wagi sprzed ciąży jak mała skończyła 3mce. Teraz (skończyła 4mce) mam kilo mniej niż przed ciążą.
      Wszystko już jest super, tylko jeszcze brzuch nie taki jak dawniej - muszę mięśnie poćwiczyć.

P.S. moim sposobem na słodycze były częste małe posiłki - bez cukru: śniadanie, II śniadanie, obiad, podwieczorek i kolacja. A z czasem podwieczorku mi się już nie chciało i kolacja zmalała. Czyli teraz mam 4 posiłki w ciągu dnia. Zbyt długie przerwy powodowały duży głód na kalorie, w sumie dziecko trochę wysysa:)
    • born_to_be_mum Re: chce schudnąć!!! 08.03.11, 11:44
      Noś dziecię - nic nie angażuje tylu mięśni i nie spala tylu kalorii co opróżnianie zmywarki z dziecięciem na ręku... Ja przed porodem miałam nadprogramowe 18 kg, teraz, po 4 m-cach jestem na minusie. Tyle, że u mnie oprócz karmienia jest noszenie + myślę, że bieg po schodach w te i wewte z wózkiem na trasie parter-IV piętro też trochę pomógł :).
    • basia.kin Re: chce schudnąć!!! 08.03.11, 13:21
      Raczej nie pociesze, bo ja karmie 4,5 miesiaca i od poczatku stycznia przytylam 2 kg. Tez myslalam, ze jak bede karmila, to szybciej zjade, ale indyk tez o niedzieli myslal. Musze poskromic moja przeogromna chec na slodycze i zaczac regularniej na silownie chodzic.
      • kategra40 Re: chce schudnąć!!! 22.03.11, 18:34
        Ja w ciąży przytyłam 20 kg, gdy wróciłam ze szpitala mialam 7 kg ponad moją wagę sprzed ciąży (moje bmi było wówczas 26). 2,5 miesiące czekałam aż waga ruszy przy karmieniu - ruszyła tylko o 3 kg. Dopiero zaczęłam chudnąć jak okazało się, że z maluszka alergik, więc wszystkie podejrzane rzeczy (wśród nich czekolada:) odpadają. Jem teraz dużo ale bardzo zdrowo, zainwestowałam też w parowar i w ciągu 3 miesięcy (czyli 5 miesięcy po porodzie) schudłam kolejne 7 kg (już mam 3 kg mniej niż przed ciążą).
    • sakis Re: chce schudnąć!!! 24.03.11, 12:42
      Ja tez nie chudłam karmiąc piersią, pomimo, iż ograniczałam jedzenie i sporo ćwiczyłam. Potem zaczelam jesc normalnie (jak zobaczylam ze nie chudne a mam niej mleka) i waga stoi w miejscu caly czas. Na szczescie waze tyle co przed ciaza, w przeciwnym wypadku chyba bym sie załamała.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka