Dodaj do ulubionych

3,5 m-ca słabo przybiera

15.05.11, 22:03
Witam,
mój synek urodzony pod koniec stycznia 2011 przez pierwsze 10 tygodni był na 50 centylu, przy szczepieniu w 12 tyg. życia był na 25 centylu, po kolejnych 2 tygodniach spadł na 10 centyl. W ciągu 2 tyg. przybrał na wadze 50 gram. Karmię go piersią. Pediatra stwierdził, że mam mało pokarmu i zalecił, abym dokarmiała go sztucznym pokarmem (bebilon HA) z kleikiem kukurydzianym, 120 ml mleka + 2 miarki kleiku 2 razy dziennie lub kleik kukurydziany zrobiony na wodzie z 4 miarek 4-5 razy dziennie.
Od czwartku próbuje go nauczyć pić z butelki, ale niestety nie chce ssać smoczka (avent).
Jak przyszła pora na karmienie, próbowałam podać mu mleko z butelki, a dopiero potem pierś, bo wydawało mi się, że jak będzie głodny, to szybciej załapie. Ale niestety nie zadziałało. Potem zrobiłam tak, że jak przyszła pora na karmienie, przystawiłam go w pierwszej kolejności do piersi, po kilku minutach podałam butelkę, na początku trochę się bawił smoczkem, a po jakimś czasie zaczął płakać i nic z tego nie wyszło...
Probowałam dawać mu łyżeczką kleik - trwało to bardzo długo i na dodatek synek przy tym płakał i nie zjadł zaplanowanej porcji. Jak skończyłam go "męczyć", to w zasadzie za jakieś 30 minut należało znowu zacząć kolejne karmienie.
Synek miał żółtaczkę i w ciągu 2 pierwszych tygodni życia musiałam odstawić go od piersi i karmiłam strzykawką (ściągałam mleko, przegotowywałam i podawałam) i wetedy nie było problemów z przybieraniem na wadze. Teraz nawet ze strzykawki już nie chce pić.
Pediatra zalecił oczywiście, że mam przystawiać do piersi synka jak najczęściej.
W ciągu ostatnich 2 tygodni synek robił kupki, nawet 3 razy dziennie, więc wydawało mi się, że się najada. Wcześniej robił kupki 1 dziennie lub jedną na 2 dni. W ciagu dnia przystawiam go co 2-3 godz. Ssie ok. 7-10 minut, czasami z jednej, czasami z 2 piersi. Piersi mam raczej miękkie, ale czuję, jak je opróżnia. W nocy budzi się ok. 2:00 (pije z jednej piersi), potem ok. 4:00 (z drugiej), potem rano karmię go o 6:00, 7:00, 8:00 czyli taki mały maraton łóżkowy i wstajemy.
Dzisiaj ściągnęłam laktatorem mleko ok. 30 minut po karmieniu i zebrało się ledwie 40 ml.
Próbowałam podac mu ściągnięte mleko butelką, ale nie potrafił pić i płakał. Myślałam, że może nie smakuje mu bebilon HA. Czy ma znaczenie, że prawie od 3 m-cy walczę z grzybicą bodawek? Już prawie wychodzę na prostą. Dodatkowo synek zaczął ssać kciuk. Probowałam mu dawać różne inne zastępniki tj. smoczek (fisher price), gryzak w formie smoczka, mój kciuk, pieluszka i niestety nic nie chce ssać oprócz własnego lub mojego kciuka.

Proszę o opinię
1/ co może być powodem słabego przyrostu?
2/ jak mogę zwiększyć jego przyrosty wagowe?
3/ czy zalecenia pediatry są ok?
4/ jak nauczyć pić z butelki? Ile trwa zazwyczaj nauka picia z butelki? Czy są jakieś smoczki, które niemowlę chętniej ssie?
5/ jak nauczyć jeść z łyżeczki, aby proces jedzenia nie trwał tak długo

Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • lumierin Re: 3,5 m-ca słabo przybiera 15.05.11, 22:23
      A czy korzystasz z siatek centylowych WHO czy polskich?
      Bo podobno dla dzieci karmionych piersią należy stosować te siatki WHO.

www.who.int/childgrowth/standards/en/
      Mam synka dokładnie w tym samym wieku - urodzony 3.02.2011 :)
    • mika_p Re: 3,5 m-ca słabo przybiera 15.05.11, 22:35
      Kleik odstaw, to za małe dziecko na rozszerzanie diety.
      Za 2-3 tygodnie najwczesniej.

Czy w związku z twoją grzybicą dziecko też jest leczone? Bo jak nie, to ty się nigdy nie wyleczysz. Może mały ma pleśniawki, sprawiające mu ból, i dlatego kiepsko ssie? A nawet jak on nie ma objawów, to musicie leczyć się oboje, bo on cię zaraża.

Smoczka nie podawaj, bo to może pogorszyc problem. Na zęby może być za wcześnie, więc zamiast kombinować z gryzakami, smoczkami, innymi gadżetami, podaj po prostu pierś.

Ilością odciąganą laktatorem się nie przejmuj, to nic nie znaczy. Moglabyś odciągnać 5 kropli i nijakiego to nie ma związku z tym, co wysysa dziecko.
    • mad_die Re: 3,5 m-ca słabo przybiera 15.05.11, 22:35
      Po pierwsze - podaj lepiej dokładne wynik pomiarów wagi ciała synka, a nie centyle - na centyle się nie patrzy, bo dzieci i tak z centyli spadaja po jakimś czasie.
      Po drugie - dzieci nie rosną do 18-tki tak szybko i nie tyją po 200g tygodniowo w nieskończoność, bo by raczej same grubasy po świecie chodziły. Przyrosty naturalnie po 3mscu zwalniają, do mniej więcej 100g na tydzień średnio minimum, a potem jeszcze mniej dzieci przybierają. Normalne.
      Ważne, jak wygląda wykres jego wagi i wzrostu w siatce. Jesli idzie w górę, to nie ma się czym martwić.
      Zalecenia pediatry są... cóż... bez komentarza.
      A co do Twoich pytań:
      1 - zalezy, podaj dokładne pomiary wagi ciała synka, to się zastanowimy, co się mogło keidy zmienić, generalnie jak przyrosty maleją, to albo maleją naturalnie, albo jest jakaś infekcja, alergia, zmiana klimatu, podróż, zęby, wprowadzanie jedzonek nowych itp.
      2 - i znowu - jakie sa te przyrosty, że chcesz je zwiększać
      3 - nie znam przyrostów dokładnych, więc nie mogę dokładnie powiedzieć, ale z tego co piszesz, to nie są ok
      4 - po co uczyć pić z butelki, skoro pije z piersi? nie trzeba uczyć pić z butelki, jak skonczy 6mscy to nauczysz pić z kubeczka
      5 - tez i na lyżeczkę przyjdzie czas, zwykle tak po 6-7 mscu dziecko nadaje się do współpracy z łyżeczką, choć nie powiem, że lepiej jedzenie dziecku dawać do rączki
      • monpaj77 Re: 3,5 m-ca słabo przybiera 16.05.11, 08:24
        Witajcie,
        dziękuję za dotychczasowe inf.
        Poniżej podaję przyrosty wagowe
        ur. 28.01.2011 - 3430
        15.03.2011 - 5.050
        18.04.2011 - 5.770
        26.04.2011 - 5.950
        11.05.2011 - 6.000

Jak go zabawiam, to nie ssie kciuka.
        Inne zabawkli do ssania, to pomysł p. Pawła Zawitkowskiego.

Pozdrawiam
        • mad_die Re: 3,5 m-ca słabo przybiera 16.05.11, 08:45
          Nie podałaś spadkowej wagi, ale licząc od urodzeniowej :
          pierwsze niecałe 7 tygodni - 1620g, czyli średnio 231g na tydzień, rewelacja!
          nastepne 5 tygodni - 720g czyli średnio 144g na tydzień - przyrost bardzo normalny
          potem w 1 tydzień - 180g - super wynik!
          i ostatnie 2 tygodnie 50g tylko

Od kiedy masz grzybicę? Od tego siódmego tygodnia? Czym leczysz siebie i synka? Przyrosty się mogły zmniejszyć od tej grzybicy, bo wtedy ssanie boli Ciebie, więc "uciekasz" z piersią, synek źle łapie i mniej zjada.
          Czemu w tydzień tak dobrze przybrał? Dokarmiałaś?
          Ostatnie dwa tygodnie są złe - synek jest zdrowy? Nie chorował? Nikt w domu nie był chory? Jak Twoje piersi? Synek łapie dobrze pierś?

Zabawki do ssania moga być, ale nie smoczek i nie kciuk.
          Dokarmianie też najlepiej swoja piersią (najlepiej na śpiocha lub w nocy), a jesli już chcesz podać mm, to podaj bez smoczka.
          • monpaj77 Re: 3,5 m-ca słabo przybiera 16.05.11, 09:06
            Grzybicę miałam gdzieś od ok. 7 tyg. Po pewnym czasie przeszła i znowu wróciła, teraz wychodze na prostą. Nadal pędzluję synkowi buzię nystatyną i sobie brodawki Pimafucin.
            W ciągu ostatnich 2 tygodni nie miałam raczej problemu z karmieniu w związku z grzybicą.
            Niczym wcześniej nie dokarmiałam, cały czas jest na mojej piersi.
            Łapie dobrze pierś, byłam u dr Raczek-Pakuły w związku z grzybicą- doradcy laktacyjnego i pediatry i potwierdziła, że z techniką karmienia jest wszystko ok.
            Synek nie chorował. Ja byłam 3 dni trochę przeziębiona w dniach 8-10 maja - powiększone migdały.
            Małemu oczyszczam codziennie nosek, bo zbiera się co jakiś czas wydzielina. Mamy sucho w domu. Mam nawilżacz TRIADA, nawilżam, ale zawsze coś mu się zbierze w nosku (raz sucha, raz mokra wydzielina). Widzielina w nosku pojawiała się jak dobrze przybierał na wadze i teraz też.
            • mruwa9 Re: 3,5 m-ca słabo przybiera 16.05.11, 12:36
              Jesli ty bylas przeziebiona, to bardzo mozliwe, ze dziecko tez zaliczylo te infekcje, nawet, jesli jedynym jej objawem byl spadek przyrostow wagi.To normalne, podobnie, jak slabe przyrosty po szczepieniu.
              No i czy dziecko zawsze jest wazone nago i na tej samej wadze? I dlaczego tak czesto? Wazenie niemal 4-miesieczniaka co 2 tygodnie przynosi wiecej szkody, niz pozytku, czego byc moze wlasnie doswiadczasz, niepotrzebnie wpadajac w panike i pochopnie podejmujac decyzje o dokarmianiu, nawet jesli dziecko ma prawo rosnac skokowo i wlasnie byc moze znajduje sie w fazie plateau. karmcie sie, jak dziewczyny napisaly wyzej i poczekaj z kolejnym wazeniem co najmniej 4-6 tygodni. Dopiero wtedy bedzie mozna o przyrostach wago powiedziec cos konkretniejszego. Bez paniki.
              Widzialam, ze pytalas tez na forum Zdrowie Malego Dziecka, ale tamtejsza pani ekspert nie ma bladego pojecia o karmieniu piersia, wiec na mur mozesz liczyc na zalecenie dokarmiania.
              • mruwa9 Re: 3,5 m-ca słabo przybiera 17.05.11, 08:53
                mruwa9 napisała:

> Widzialam, ze pytalas tez na forum Zdrowie Malego Dziecka, ale tamtejsza pani e
                > kspert nie ma bladego pojecia o karmieniu piersia, wiec na mur mozesz liczyc na
                > zalecenie dokarmiania.

forum.gazeta.pl/forum/w,907,125227088,125257598,Re_3_5_m_ca_chlopiec_b_slabo_przybiera_na_wad.html
                A nie mowilam?

;-)
    • mad_die Re: 3,5 m-ca słabo przybiera 15.05.11, 22:54
      Czy ma znaczenie, że prawie od 3 m-c
      > y walczę z grzybicą bodawek? Już prawie wychodzę na prostą. Dodatkowo synek zac
      > zął ssać kciuk. Probowałam mu dawać różne inne zastępniki tj. smoczek (fisher p
      > rice), gryzak w formie smoczka, mój kciuk, pieluszka i niestety nic nie chce ss
      > ać oprócz własnego lub mojego kciuka.

Od 3mscy???!!! JEśli dostajesz od lekarza leki na grzybicę (dactarin, nystatyna) to grzybica mija po kuracji jednej, góra dwóch, czyli po 10 dniach! Warunek jest jeden - leczysz się TY i dziecko. Dodatkowo możesz stosować dietę przeciwgrzybiczną - czyli ograniczyć cukry proste i produkty mączne. WIetrzyć piersi. I prawidłowo do piersi dostawiać.

Oczywiście, ze smoczków nie dawaj. Jak ssie paluchy, to daj mu pierś do ssania - zawsze coś zje. Swoich palców tez nie dawaj do ssania.
      Jesli piersi nie chce, to po prostu go zajmij czymś - ponoś, powyglądaj przez okno, zabaw.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka