08.07.11, 09:31
Bardzo proszę o poradę.Moja córa od kilku dni robi wolniejsze kupki,częstotliwość nie zmienna 1-2 dziennie ale wolniejsze.Dziś była taka naprawdę już wolna,jadam dużo owoców typu nektarynka,morela nie wiem czy to ma wpływ.Mała jest tylko na piersi,podaje jej jeszcze raz dziennie wodę z priobiotykiem, innych niepokojących objawów nie obserwuje.Do tej pory kupki były grudkowe musztardówki i trochę się niepokoję, czy lecieć do pediatry? Bardzo proszę fachową pomoc o poradę.
Obserwuj wątek
    • matka_karmiaca Re: Biegunka? 08.07.11, 10:26
      Jak 1-2 dziennie to nie biegunka. To zwykłe rozwolnionko, sama pewnie też czasem miewasz i specjalnie się nie przejmujesz, prawda? Biegunka jest dlatego niebezpieczna, że może prowadzić do szybkiego odwodnienia. Przy 1-2 kupach dziennie raczej dziecko nie da rady się odwodnić.
      Faktycznie możesz ograniczyć owoce i zobaczyć, czy będzie poprawa - nie tyle ze względu na same kupy, ale może ją też brzuszek pobolewać. Pręży się, stęka, ma męczące gazy?
      • necia27 Re: Biegunka? 08.07.11, 10:42
        Dziękuje za odpowiedz.
        Tak pręży się i stęka, ale te stękanie to chyba normalne my też stękamy :)
        Kiedy ma boleści podaje jej espumisan.Czyli biegunka jest wtedy kiedy zwiększa się częstotliwość robienia kupek?
        • malwina.okrzesik Re: Biegunka? 08.07.11, 14:49
          Stolce u dziecka karmionego piersią mogą zmieniać się, raz być bardziej stałe, innym bardziej plynne. Niepokoić się trzeba, gdy przy dużej ilości wolnych stolców dziecko jest ospałe, mało aktywne, "przelewa się' przez ręce. Pilnować trzeba częstych karmień, aby maluch nie odwodnił się. Wtedy warto go pokazać pediatrze.
          • necia27 Re: Biegunka? 08.07.11, 19:41
            Dziękuje bardzo za odpowiedz.Uspokoiła mnie Pani.
    • mag_da_lena9 Re: Biegunka? 09.07.11, 00:00
      Ja bym odstawiła te owoce i podawała probiotyk (np LActoral). Biegunki zwykle wypłukują dobroczynne bakterie z naszego organizmy. Pamiętaj też żeby nie dopuścić do odwodnienia.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka