Dodaj do ulubionych

Odchudzanie a KP

15.07.11, 10:43
Hej. Czy mogę się odchudzać w okresie karmienia piersią?
Przed ciążą miałam ok. 15 kg nadwagi. Po ciąży wróciłam do swojej wagi wyjściowej w ciągu ok. 4 tygodni plus przez następne 4 spadły mi jeszcze 3 kg. Potem waga stanęła w miejscu i stoi tak już 8 miesiąc. Chodzę na ćwiczenia 5 razy w tygodniu - 3 razy na basen i 2 razy na fitness, ale waga ani drgnie. Odżywiam się w miarę zdrowo, mogłabym zdrowiej, ale i tak nie jadam rzeczy tłustych, smażonych, fast foodów. Czy mogę przejść na dietę "1000 kcal" czy lepiej zaczekać aż skończę karmienie? Marzy mi się zrzucić 10 kg.
Obserwuj wątek
    • 1mzeta Re: Odchudzanie a KP 15.07.11, 13:31
      Ja bym sobie na razie dała spokój z odchudzaniem- racjonalne odżywianie o którym wspominasz i tyle. Nie dość,że organizm przez 9 miesięcy musiał za dwoje pracować to teraz jeszcze przy KP chcesz go jakimś odchudzaniem dobić ?
    • malwina.okrzesik Re: Odchudzanie a KP 16.07.11, 00:21
      Dieta poniżej 1500 kcal nie jest zalecana w czasie karmienia piersią.
      Zbyt szybkie chudnięcie, spalanie tkanki tłuszczowej powoduje uwalnianie do krwi (a tym samym do mleka) szkodliwych substancji, toksyn, zanieczyszczeń ze środowiska.
      Matka karmiąca wydatkuje sporo energii: jeśli nie uzupełnia jej w odpowiedniej ilości przez dłuższy czas, ujemny bilans energetyczny może spowodować zmniejszenie ilości produkowanego mleka i jego kaloryczności.
      • maman3 Re: Odchudzanie a KP 16.07.11, 20:22
        A jesli odstawię węglowodany i zacznę chudnąc-to też będzie niezdrowo? w moim wypadku chodzi o cholesterol i fakt ekonomiczny-nie mam w co się ubrac, nigdy nie chudnę podczas karmienia, wręcz przeciwnie :(
        • zoslo82 Re: Odchudzanie a KP 16.07.11, 21:01
          Po ostatniej ciazy zostalo mi 10 kg (mala ma 5 mies). Juz nie moglam na siebie patrzec, mialam problem z ubraniem - wszystko za male, do tego nie moglam dobrac zadnego fasonu dla siebie - moj typ budowy to jablko czyli wielka opona wokol brzucha i boczki.. ok 6 tygodni temu odstawilam weglowodany , wlasciwie bardzo ograniczylam bo zupelnie odstawic sie chyba nie da...a te co jem to przede wszystkim wegle zlozone,ograniczam slodycze, tluszcze, i biegam 3 razy w tyg. ok 30 min... i juz schudlam ponad 6 kg. Nie czuje sie wykonczona dieta i zaglodzona. W koncu zaczelam miescic sie w stare spodnie i czuje sie duuuuzo lepiej.. Wazny jest ruch i z tego co wiem bieg przynosi najwieksze efekty.mam nadzieje, ze taka dieta nie wplywa zle na KP i mysle , ze ograniczanie weglowodanow na prawde przynosi efekty..
          moze ktoras z dziewczyn lub pani ekspert, co bardziej sie zna nam podopowie.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka