Dodaj do ulubionych

10 mies. i ssanie

01.08.11, 23:13
Mam 10,5 mies. syneczka.
Oczywiście dieta rozszerzona, ale maly lubi zasypiać, popić piersią.
zastanawia mnie fakt czy takie 'dokarmianie' mlekiem matki ma jakiś sens "zdrowotny" dla dziecka?
bo mówi się że najlepiej karmić do 6 mies. a potem że jak się już chce.
czy takie karmienie mozna potraktować jak swego rodzaju "koktakl z witamin":>

wiem jedne, póki się chce przytulic do cycusia i łatwiej jest nam tak zasnąć nic nie zamierzam zmieniać, ale tak czysto teoretycznie 'co daje dziecku w takim wieku jeszcze mleko matki'??
Obserwuj wątek
    • momago Re: 10 mies. i ssanie 01.08.11, 23:33
      Ten temat był wałkowany już wiele razy.
      co daje dziecku w takim wieku jeszcze mleko matki'?? - to samo co do tej pory - łatwo przyswajalne tłuszcze, białka, cukry i do tego jeszcze przeciwciała, enzymy, witaminy, składniki mineralne.
    • mrs.t Re: 10 mies. i ssanie 01.08.11, 23:57
      > bo mówi się że najlepiej karmić do 6 mies. a potem że jak się już chce.

??

nie nie
      do 6mca to WYLACZNIE mlekiem matki.
      zaleca sie kp do 2giego roku zycia i dluzej, wedlug potrzeb (to zalecenia Swiatowej Org Zdrowia WHO) jako element diety (gdzie mleko powoli ustepuje miejsca stalym pokarmom)

do ukonczenia roczku mleko powinno byc podstawa diety, pierwsze mce rozszerzania diety to czas gdy posilki stale w ogle mleka nie zastepuja, a sa do niego DODATKIEm
      a tu mozna przeczytac

www.edziecko.pl/pierwszy_rok/1,79400,7088867,Jak_dlugo_warto_karmic_piersia_.html
      i dolaczyc tu
      forum.gazeta.pl/forum/f,21000,Karmienie_piersia_powyzej_roku.html

> c nie zamierzam zmieniać, ale tak czysto teoretycznie 'co daje dziecku w takim

nie wiem co to znaczy " W TAKIM WIEKU" bo daje dokldnie to samo co do tej pory, i znacznie wiecej niz mleko krowie, ktore zapewne wprowadzialbys do diety
      ba, poza wartosciami odzywczymi , najlepiej przyswajalnymi, tluszczami do rozwoju mozgu (Zszczegolnie istotne kolo 9tego-10mca zycia) , im mniej mleka dziecko pije ( bo naturalnie odbywa sie rozszerzanie diety o stale pokarmy) tym bardziej jest ono 'skondensowane; i bogate w np przeciwciala

wec karmcie sie na zdrowie ;)
    • malwina.okrzesik Re: 10 mies. i ssanie 06.08.11, 23:54
      10-cio miesięczne mleko ma to wszystko cenne, co wcześniej. I jest ważnym elementem diety malucha: do ukończenia roku stanowi ok 3/4 pożywienia. Po roku dziecko je coraz więcej innych rzeczy, ale pokarm od mamy jest dalej potrzebny. Stanowi ok 1/4 pożywienia. Karmienie piersią zalecane jest do 2 lat albo dłużej (stanowisko WHO).

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka