Dodaj do ulubionych

płacz podczas karmienia piersią

20.05.04, 10:19
Witam!
Moja 7 tygodniowa córka od 2 tygodni płacze podczas karmienia piersia.Wygląda
to tak.Łapie pierś na 2-3 minuty,czasem dłużej,puszcza i w płacz.Potem ma
problem z ponownym złapaniem piersi.Jak to sie uda sytuacja sie
powtarza.Jeszcze 2 tyg. temu pieknie jadła przez 40-50 minut.Teraz mam
problem by utrzymac ją przy piersi na chociaz 15 minut.Muszę zaznaczyc,że od
2 tyg. zycia cierpi z powodu kolki.Czy to ma jakies znaczenie tzn. czy moze
tak płakac z powodu bólu brzuszka?Jeżeli tak,to czemu jakis czas temu jadła
długo i spokojnie?Byłysmy u pediatry.Zbadał niunie i zwazył.Ponoć jest zdrowa
i pięknie przybiera na wadze.Karmienie zamiast przyjemnoscią stało się
katorga i obostronna walka.
Może ktoś miał podobny problem.Proszę o radę gdyż obie bardzo się męczymy.
Pozdrawiam
Małgorzata
Obserwuj wątek
    • maura27 Re: płacz podczas karmienia piersią 20.05.04, 12:35
      witaj,

nie wiem czy cie to uspokoi czy nie ale moj syn robil dokladnie to samo.
      Powodem tego bylo albo inaczej nadal jest zmiejszenie pokarmu w piersich. Tak
      samo jak twoj bobasek przysysa sie do cyca a potem puszcza i placze. Nie wiem
      ile miesiecy ma twoje dzicko ale moj ma 7,5 miesiaca wiec na szczescie je
      jeszcze inne rzeczy poza cyckiem. Moge ci powiedziec ze dobrze na naplyw mleka
      robi szkanka piwa przed snem. Wyprobowane:))
      pozdrawiam
      • aluniaaa ciemne piwo KARMI 20.05.04, 12:44
        ..pomaga na laktacje
        Pozdrawiam ciepło

Ala

DOMINIK - nowe fotki
    • aluniaaa Re: płacz podczas karmienia piersią 20.05.04, 12:42
      o rany 40-50 minut?!:) moj od samego poczatku jadl z 10 minutek i polozna
      powiedziala ze dzieci w tym czasie etz potrafia sie najesc jesli ladnie ssa
    • unika1 Re: płacz podczas karmienia piersią 20.05.04, 13:04
      witaj, moja córeczka jak miała 2-3 miesiące tez tak jadła, ale tylko podczas
      wieczornego karmienia, które trwało czasami 1,5 godz. !! (nie przesadzam) tylko
      że w tym czasie przysypiała ona i ja czasami. Wydaje mi sie ze spowodowane to
      bylo zbyt malym wyplywem mleka. Znalazłam sposób: zaczęłam ściągać pokarm do
      butelki (najpierw oczywiscie musialam ja nauczyc pic z butelki, i po wielkich
      trudach udalo sie) i karmienie do tej pory odbywa sie szybko i bez placzu.
      Spróbuj sie nie denerwowac (wiem po sobie ze to trudne) bo dziecko wszystko
      czuje, ja głaskałam ją po główce, cichutko śpiewalam i to też pomagało.
      Pozdrawiam i powodzenia zycze.
      • maud007 Re: do unika 1 21.05.04, 12:55
        prosze podpowiedz jak nauczyć takiego 2,5 miesiecznego malucha pić z butelki.
        Moja córcia nie chce ani smoczka ani odciągnietego pokarmu z butelki. Od razu
        pluje i nie ma pojecia czemu jej jakąś gume do buzi wkładam. Jakiej firmy
        butelke i smoczek polecasz? Może jakiś sposób?
        Magda
    • kasia.tycz Re: płacz podczas karmienia piersią 20.05.04, 14:53
      Czesc!

To tak zwany kryzys laktacyjny, ktory wystepuje w drugim miesiacu. Przystawiaj
      dziecko co poltorej godziny na 15 min. Jezeli dziecko prawidlowo ssie, to
      dluzej nie potrzeba. Patrz ponizej, wysylam Ci krotka inf. z poradnika.

Częstość karmienia jest ważna dla utrzymania laktacji na właściwym poziomie.
      Zatem dziecko powinno być karmione około 8-10 razy w ciągu doby, także w nocy.
      Nadal podajemy witaminę D3 po 1-2 krople dziennie w okresie jesienno-zimowym i
      w dni deszczowe w okresie wiosenno-letnim
      W drugim miesiącu może zdarzyć się tzw. kryzys laktacyjny, czyli przejściowy
      niedobór pokarmu. Jest on związany z grą hormonalną w organizmie matki. Dziecko
      przez jeden czy więcej dni jest niespokojne, ciągle chętne do jedzenia, mało
      śpi, dużo płacze. Piersi mamy stają się miękkie, robią wrażenie "pustych". Taki
      kryzys najlepiej przejść całkowicie odpowiadając na potrzeby dziecka, czyli
      karmić go tak często jak zechce.

Dr Magdalena Nehring - Gugulska
    • kook1 Re: płacz podczas karmienia piersią 20.05.04, 19:29
      Moja mala to tak sie zachowywala, gdy miala kolki. Jezeli w twojej diecie jest
      cos, co szkodzi twojemu dziecku to moze ono tak reagowac. Jezeli masz kryzys
      laktacyjny, to po prostu przystawaij dziecko jak najczesciej, nawet i co pol
      godziny - wszystko wroci do normy. Ale zwroc uwage rowniez na to co jesz -
      kazdemu dziecku szkodzi co innego. Moja np. miala kolki po chlebie razowym (a
      jest on zalecany przy karmieniu piersia!!) Nie martw sie. Wszystko bedzie
      dobrze.
      • maud007 Re: płacz podczas karmienia piersią 21.05.04, 09:39
        Moja mała ma 11 tydgodni i też często plakała zaraz po karmieniu lub zaczynała
        w trakcie.Nie chciała więcej ssac więc raczej bolał ją brzuszek. Na poczatku
        się bardzo martwiłam bo ona je po 5-10 minut a w nocy to nawet równo 4 minuty i
        koniec. Ale najwyraźniej jej to wystarcza bo ładnie przybiera (1 kg na miesiac)
        i jest wesołym pulpecikem. Teraz jest juz dużo spokojniejsza więc życze
        cierpliwości.
        Magda mama Weroniki
        • gosiek161 Re: płacz podczas karmienia piersią 21.05.04, 18:59
          Witam!
          Bardzo dziekuję za wszystkie rady.Mam nadzieję,że jej to wkrótce przejdzie,gdyż
          nie wiem na jak długo wystarczy mi sił.Niestety mam słabe wsparcie.Rodzina
          namawia mnie na dokarmianie butelką,dla dobra dziecka.NArazie jakoś sie
          trzymam,choć czuję się zmęczona i zdołowana całą sytuacja.
          Pozdrawiam gorąco
          Małgorzata

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka