Dodaj do ulubionych

spadek na siatce centylowej

29.09.11, 09:59
bardzo proszę o opinię, czy rzeczywiście pomyśleć o rozszerzaniu diety (zacząć na początek wprowadzać obiadki) oraz jedno karmienie piersią "powiększyć" o odciągnięte mleko z kleikiem ryżowym
takie sugestie do rozważania dostałam wczoraj na szczepieniu synka od lekarki

synek - urodzony 20 maja 2011 (ma 4m-ce) z masą ciała 3240 g
spadek do 3040 g
14 czerwca - 3,5 tygodnia - 3930 g
1 lipca - 6 tygodni - 4610 g (prawie 50 centyl)
9 sierpnia - 2 mce i 3 tyg - 5540 g (25 centyl)
12 września - 6270 g
28 września - 4 tygodnie i 1 tydzień - 6460 g (10 centyl)

mały jest tylko na piersi, je 7 razy na dobę, około 3 w nocy, 7 rano, potem 10, potem 13, potem około 16, około 18.30 i po kąpaniu około 20.30.
od początku je bardzo regularnie. dawniej pił dwie piersi na jedno karmienie, teraz często odmawia drugiej piersi.
jest na pewno najedzony, grzeczny, spokojny, śpi w dzień 3 razy. zaczyna mu już dokuczać ząbkowanie.
z jednej strony intuicyjnie czuję, że powinnam zostawić tak jak jest (w końcu masę ciała urodzeniową już podwoił, w piątym miesiącu przyrosty już nie są takie duże) ale z drugiej strony martwię się, że jednak spadł na tej siatce...:(
pediatra poleciła przyjść za 4 tygodnie skontrolować jego wagę.
Obserwuj wątek
    • matka_karmiaca Re: spadek na siatce centylowej 29.09.11, 10:14
      Też bym się bardzo nie przejmowała, ale dla spokoju sumienia, na początek, zamiast kleiku czy zupki, dodałabym jeszcze jedno nocne karmienie. O której chodzisz spać? Może koło północy by się jeszcze dało na śpiocha przystawić?
      A centyle z siatek z książeczki czy z piersiowych WHO?

Siatki WHO:
      www.who.int/childgrowth/standards/en/
      Chłopcy 0-6m, waga, wykres, niewygodnie się go czyta, za dużo kresek:
      www.who.int/childgrowth/standards/cht_wfa_boys_p_0_6.pdf
      • asiunia555 spada i wg książeczki i wg WHO 29.09.11, 10:42
        karmienia nie dodam. i tak te 7 to po części na "moją prośbę"
        jak nakarmię idąc spać na śpiocha to nie obudzi się około 3. i on na śpiocha pije kiepsko, bo próbowałam. a jak budzi się sam o tej 3 to pije pięknie z apetytem:)

wg siatek WHO leciał od początku pomiędzy 50 tym a 15 - dokładnie na środku, potem zleciał niżej (już bliżej 15ego), a teraz jest tylko odrobinkę nad 15tym.
        moje dane centylowe były z książeczki
        ale spadek widać i tu i tam

Będzie to, co musi być. Wsłuchaj się w pierwotny rytm
        Zsynchronizuj z ziemią puls. Zdarzeń nie przyspieszy nic
    • mad_die Re: spadek na siatce centylowej 29.09.11, 12:05
      > synek - urodzony 20 maja 2011 (ma 4m-ce) z masą ciała 3240 g
      > spadek do 3040 g
      > 14 czerwca - 3,5 tygodnia - 3930 g ======= średnio 254g/tydz.
      > 1 lipca - 6 tygodni - 4610 g (prawie 50 centyl) ===== śr. 272g/tydz.
      > 9 sierpnia - 2 mce i 3 tyg - 5540 g (25 centyl) ===== śr. 186g/tydz.
      > 12 września - 6270 g ============= 146g/tydz.
      > 28 września - 4 tygodnie i 1 tydzień - 6460 g (10 centyl) === 95g/tydz.

Ja tam nie patrzyłabym na centyle, tylko na przyrosty masy ciała. A te u Was są takie jak wyżej.
      Do 3msca dziecię rosło jak się patrzy, bardzo ładnie. Po trzecim miesiącu zwolnienie tempa, co jest naturalne. I te ostatnie 95g miesci się w normie. Więc ja bym nie panikowała, bo dziecko rośnie - SWOIM tempem.
      Co bym zrobiła, to nie karmienie w nocy, ale w dzień jedno dorzuciła - może po południu? wtedy dzieci zwykle się bardziej domagają piersi.
      Obiadku bym nie wprowadzała, bo on nie wniesie nic na teraz (za miesiąc już lepiej się przyjmie). Jeśli już, to odciągnięte mleko z kleikiem na gęsto podane łyżeczką.
      • asiunia555 Re: spadek na siatce centylowej 02.10.11, 21:15
        dzięki!!!
        podałam dziś i wczoraj kleik ryżowy z moim mlekiem (łyżeczką)
        jadł pięknie. byłam bardzo zdziwiona, że wiedział jak jeść, że trzeba otwierać buzię itd:)
        i po kleiku normalnie pierś.
        zobaczymy jak będzie.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka