Dodaj do ulubionych

morwa biała, stevia

02.10.11, 23:19
stwierdzono u mnie jakiś czas temu cukrzycę ciążową.
ze względu na to, że po poprzedniej ciąży (karmiąc piersią) przytyłam i to bardzo dużo myślę już o tym co zrobić po porodzie. ponieważ cukrzyca schodzi ileś tam tygodni zastanawiam się nad stosowaniem morwy białej. tylko czy wiemy coś na ten temat?
podobnie stevia - podobno super słodzik, używany w wielu zakątkach świata przez wszystkich także kobiety w ciąży - ale nie wiem, czy były jakieś badania.

i teraz się zastanawiam, czy mogłabym przy karmieniu (w ciąży już sobie odpuszczę - niewiele zostało - wytrzymam ;)) stosować morwę dla szybszego wyregulowania cukru, a do słodzenia stevi.
co jeszcze mogę używać, aby utrzymywać cukier na stabilnym poziomie - najchętniej poproszę o coś, co można stosować stale.
kiedyś brałam chrom i był rewelacyjny, ale z tego co wiem nie wolno go zażywać ani w ciąży, anu podczas kp.

będę wdzięczna za podpowiedzi bo bardzo zależy mi na szybkim zejściu cukrzycy, utrzymaniu cukru (nie chcę znowu przytyć :(), no i zmniejszeniu ryzyka cukrzycy II w przyszłości.
Obserwuj wątek
    • malwina.okrzesik Re: morwa biała, stevia 05.10.11, 13:08
      Nie znalazłam żadnych przeciwskazań do stosowania tych specyfików w czasie karmienia piersią.

I koniecznie trzeba stosować się do zaleceń dietetycznych przy cukrzycy, bo sposób żywienia, ma istotne znaczenie dla przywrócenie równowagi w organizmie. Polecane są pełne zboża, neirafinowane (bo zawierają minerały kontrolujące poziom cukru we krwi): kasza jaglana, ryż, owies, pełna pszenica i jej otręby. Tofu i produkty sojowe. Z warzyw: fasolka szparagowa, marchew, rzepa, rzodkiew, szpinak. Owoce: gruszka, śliwka, cytryna, grapefruit, borówka amerykańska, czarna jagoda. Z ziół m.in: liście borówki amerykańskiej.
      • klarci Re: morwa biała, stevia 05.10.11, 16:55
        dziękuję za odpowiedź.

na tabletkach morwy sprawdzałam - jest, że przy karmieniu i w ciąży się nie zaleca - ale to pewnie ze względu na to, że nie badano. ehhh

co do diety, no niestety wiem jak to wygląda - a wygląda nieciekawie. każdy na co innego źle reaguje. ja nie mogę kasz wogóle, ryżu nie polecam - chyba, że indiański, a chleb nawet pełnoziarnisty mogę tylko po kilku jabłkach. a tak surowe i gotowane warzwa, chude mięsa
        do końca ciąży się przemęczę. ale potem chciałabym powoli zacząć jeść normalnie, dlatego myślę o wspomaganiu organizmu w wychodzeniu z cukrzycy ciążowej. tym bardziej, że nie chciałabym znowu przytyć przy karmieniu.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka