Dodaj do ulubionych

nie chce piersi

16.10.11, 21:38
Moje dziecko ma 8 miesięcy. Jakoś pomiędzy 4 i 5 miesiącem zaczęły się problemy z karmieniem. Prężył się, odwracał, krzyczał. W końcu metodą prób i błędów znalazłam sytuacje, kiedy mały ładnie jadł. Wtedy wystarczało, żeby leżał i żeby nie było nadmiaru bodźców - musieliśmy być osłonięci, leżeć w ciszy itp. Jak miał pół roku zaczęliśmy rozszerzać dietę. Na jedzenie inne niż mleko reagował bez entuzjamu i wtedy trochę lepiej zaczął ssać. Trwało to może ze 2-3 tygodnie. Potem buntu ciąg dalszy. Od tamtej pory jest coraz gorzej. Od mniej więcej miesiąca, żeby zjeść, mały musiał być jednocześnie głodny, śpiący, znajdować się w pozycji leżącej (i ja też) i w ciszy. Było to momentami trudne, ale jakoś dawaliśmy sobie radę. Ale od kilku dni jest jeszcze gorzej. Nawet do usypiania czasami nie chce piersi. Właściwie je w tej chwili tylko przez sen - po zaśnięciu. Problem w tym, że bez ssania nie bardzo umie zasnąć, więc są dni, że przez wiele godzin marudzi, bo jest śpiący (i pewnie głodny/spragniony), a dossać się nie chce. Ale mało tego, on wtedy w ogóle nie pije. Nie umie pić z butelki, niekapka, kubka z dzibukiem itp. Ze zwykłego kubeczka też nie bardzo nam to wychodzi - jest tak ruchliwy, że zanim cokolwiek wypije, wszystko wyleje. Dzisiaj się przeraziłam, kiedy po 6 godzinach bez spania (i bez piersi) zorientowałam się, że pielucha jest całkiem sucha :( Nie pije, to nie sika... Boję się, że się w końcu odwodni! Pomijam już problemy z nieopróżnianymi na czas piersiami...
No i sama już nie wiem, co robić... Chciałam karmić piersią przynajmniej do roku, ale skoro od 4 miesięcy dziecko nie chce piersi, to może nie warto karmić na siłę, za wszelką cenę?
Czym takie atrakcje mogą być spowodowane? W sumie posiłków innych niż pierś je około 200g/dobę w czterech częściach, więc chyba nie jest możliwe, żeby był tak najedzony, że nie miał już potrzeby ssać.
Obserwuj wątek
    • jimmysgirl Re: nie chce piersi 17.10.11, 00:06
      Kochana, my mamy podobnie. dziecko ok 4-5 mca tak zaczęła się interesować światem, że karmienie z 10 minut zaczęło się skracać do 4-5. oczywiście szybko przełożyło się to na zwolnienie w przybieraniu na wadze, więc po 5 mcu już rozszerzyłąm dietę. je ładnie:warzywka, kaszki, owoce wprost uwielbia. pierś jest zawsze na dodatek przed i po jedzeniu ale tylko 2-3 minuty. najdłuższe karmienie jest rano.
      próbowałam butelkę, akceptuje jedynie bebiko, ale też bez entuzjazmu. no i nie daję zbyt często, tylko w akcie desperacji, gdy wogóle ode mnie nie chce. na szczęście gruczoły nauczyły się chyba produkować mleko tylko podczas ssania, bo nie mam problemów, odpukać, może to tylko kwestia czasu.
      i też za bardzo nie mam pomysłu. jak się radziłam pediatry, to mnie ochrzaniłą, że dziecko 6 mcy a jadłospis roczniaka no i za mało mleka. ale co ja mogę. próbuje wsyztskich metod i podstępów. z drugiej strony wiem, że w rodzinie męża wszystkie dzieci po 6 mcu odrzucały mleko prawei wogóle, tyle że kiedyś nikt z tego nie robił afery, a teraz...są zalecenia żywieniowe itp...
      co do karmienia piersią, myślę że możesz sobie spokojnie dać spokój. I tak niewiele maluch ssie, poza tym pomyśl sobie-już 8 miesięcy jadł mleko z piersi więc super że aż tak długo.
      myślę że zaangażowanie trzeba przeznaczyć na niekapek i mleko modyfikowane, może w końcu zaakceptuje jakieś mleko, jakiś smoczek? aha, moja lubi sok jabłkowy, więc może próbować, może kompot swojej roboty, może jakieś kombinacje smaków-może w końcu coś zaakceptuje. mleko można w diecie uzupełniać np. podając kaszkę mleczną lub z dodatkiem mleka np. ściągnąc swoje-skoro akceptuje łyżeczkę, to takim sposobem możesz trochę zyskać.
      trzymam kciuki i daj znać co się udało, bo chętnie skorzystam mając ten sam problem.
    • mad_die Re: nie chce piersi 17.10.11, 12:16
      Zdrowy jest? Infekcji żadnej nie miał? Zęby? Uszy? Pasożyty? Alergia?
      Jak rośnie? waga i wzrost?
      Lekarzy nic nie niepokoi?
      W nocy ssie?

Wodę możesz mu proponować z bidonu przez słomkę lub zwykłego kapka. Wodę lepiej żeby pił - nie soczki, soczki zapychają i mają cukier, nie są nic warte.
      Cio CI moge poradzić? Jeśli możesz ściągnąć, to ściągnij swojego mleka i daj mu z kaszą łyżeczką (i jakimś owocem, jesli sama kasza jest be). PLUS to co uda Ci się zaproponowac prosto z piersi.
      Jak on usypia? Tulenie? Lulanie? Wózek? Chusta? Skoro zjada jak śpiący - to korzystaj z tego, że spiący.
      No i napisz jak waga i czy zdrowy jest - bo jeśli wszystko jest ok, to widać ten typ tak ma i to co zjada mu wystarcza.
      • krakrakrakra Re: nie chce piersi 18.10.11, 20:47
        Już odpowiadam.
        Katar ma praktycznie nieustannie od początku września (rodzeństwo w kółko zaraża), ale problemy zaczęły się na długo wcześniej, więc to raczej nie ten problem. Poza tym zdrowy. Zęby? Zęby są. Aktualnie 4. Czy rosną następne, nie umiem powiedzieć, ale przez ostatnie 4 miesiące przecież też nie ciągle rosły... Uszy ok, pasożytów nie badaliśmy, alergii nie ma - przynajmniej nic mi o tym nie wiadomo. Waga ostatnio mało się zmienia - jakieś 200g/miesiąc. Teraz waży trochę ponad 7 kilo, ale biorąc pod uwagę wagę wyjściową niecałe 2kg (wcześniak), to nie jest tragicznie. W nocy ssie w miarę ładnie. Usypia przy piersi, ale ostatnio właśnie bywają problemy z usypianiem, bo piersi nie chce a inaczej nie bardzo umie zasnąć. Nawet jeśli jest śpiący...
        • mad_die Re: nie chce piersi 18.10.11, 22:05
          no czyli że nie jest tak, ze nie chce piersi, bo z piersi je, ale tylko wtedy kiedy on chce ;)
          kataru współczuję takiemu maluchowi - u nas tfu, tfu jeszcze się nie zaczęła era chorobowa ;)
          na katar dobrze robi mleko mamy do nosa wkroplone, a poza tym dużo psikania wodą morską (NaCl) i odciągania - ale to pewnie juz wiesz.
          i jak nos czysty bedzie, to lepiej się bedzie jadło.

Waga wyglada ok, jak na takiego kurczaczka malego :) ważne, że w górę idzie. wzrost też?
          Za dnia przy piersi nie zaśnie czy wieczorem? Jeśli za dnia, to moze po prostu zmienia sobie godziny drzemek? A wieczorem może musi się najpierw wyciszyć, żeby zjeść porządnie? A trudno się wyciszać ze starszym rodzeństwem, cos o tym wiem ;)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka