Dodaj do ulubionych

Mrożenie pokarmu

21.10.11, 15:04
Czy któraś z Was ma jakiś sprawdzony patent na mrożenie pokarmu? Chodzi mi konkretnie o to, w czym mrozić? Szlag mnie trafia, jak przecieka piąty woreczek (teoretycznie specjalny do mrożenia) - szkoda mleka :( A przecież nie naleję wody do woreczka, aby sprawdzić, czy jest ok :(
Obserwuj wątek
    • mruwa9 Re: Mrożenie pokarmu 21.10.11, 15:49
      sloiczki (po koncentracie pomidorowym, po daniach dla niemowlat- takie o pojemnosci 200ml).
    • cylia9 Re: Mrożenie pokarmu 21.10.11, 17:46
      uzywam woreczkow lansinoh (maja dwa zapiecia strunowe), zaden nie przeciekl...
      • necia27 Re: Mrożenie pokarmu 21.10.11, 21:28
        Ja używam pojemników avent, ale fakt słoiczki po dzieciowych daniach też mogą być.
    • mariomiki Re: Mrożenie pokarmu 21.10.11, 21:32
      Ja uzywam woreczków Tufi - samostojące, podwójne zamknięcie. Do tej pory wszystkie sie spradziły. Ale przy poprzednim dziecku stosowałam butelki Medeli pasujace do lakataora (wygodne bo po odciagnięciu od razu zakrecałam i do lodówki) i pudełeczka Aventu - tez ok.
      W szklanych słoiczkach absolutnie nienależy przechowywać pokarmu a tym bardziej mrozić bo moga peknąć po wyjeciu lub ogrzewaniu.
      • mruwa9 Re: Mrożenie pokarmu 22.10.11, 00:19
        No jesli wsadzisz zamrozony sloik do wrzatku, to moze peknac. Ale przy normalnym i rozsadnym uzytkowaniu (rozmrazanie na spokojnie, w lodowce , temperaturze pokojowej lub w lazni wodnej , stopniowo zwiekszajac temperature) nic nie peka.
        • mariomiki Re: Mrożenie pokarmu 22.10.11, 22:15
          Ale powodów, dla których nienależy używać szklanych pojemników jest wiecej. Po pierwsze mleko przed zamrożeniem musi być szczelnie zamknięte - słoiczki z metalową nakretką, wielokrotnie odkręcane tego nie gwarantują. Nawet producenci opakowań do tego dedykowanych np. Avent zalecają wymianę nakretek palstikowych po 4 mrożeniach aby zapewnić całkowitą szczelność. Druga sprawa to własnie metalowe nakretki - mleko nie powinno mieć z nimi kontaktu.
          • mruwa9 Re: Mrożenie pokarmu 22.10.11, 23:11
            pic na wode. Kto nalewa do sloiczka tyle pokarmu, zeby mial stycznosc z wieczkiem? Fizycznie niewykonalne, a pokarmu w sloiczku rzadko bylo wiecej, niz 1/2 pojemnosci. Do pokrywki baardzo daleko. A szczelnosc sloiczka jest wystarczajaca, mrozonemu pokarmowi nie szkodzi. Avent rozsiewa swoje teorie ( plus nieco histerii) w celu zwiekszenia sprzedazy swoich pojemnikow. Szklo jest przynajmniej obojetne, plastik moze wchodzic w reakcje chemiczna z tluszczem pokarmu. Mam wieksze zaufanie do szkla i zapewniam, ze zadne z trojki moich dzieci nie doznalo uszczerbku z powodu picia pokarmu, mrozonego w szklanych sloiczkach.
            No i gdyby to szklo (i wieczka) byly az takie tragiczne, to dlaczego pakuje sie do nich dania dla niemowlat, a nie do plastiku, tanszego, lzejszego i latwiejszego do transportu? Dlaczego kisisz kapuste w szklanych sloikach, a nie w plastikowych wiaderkach?To samo z wszelkimi innymi przetworami?
            • gundzia Re: Mrożenie pokarmu 23.10.11, 10:50
              Ja mroze w pojemniczkach plastikowych 120ml zakupionych e sklepie z artykulami domowymi.kosztuja grosze.maja wieczka
            • mariomiki Re: Mrożenie pokarmu 24.10.11, 17:49
              Mruwo, szkło jest ok ale nie porównuj jedzonka dla niemowlaków i kapusty do mleka matki mrożonego w szkle. A poza tym nie twierdzę, że dziecko padnie trupem po wypiciu takiego pokarmu. Ktos pyta o moje opinie, ja odpowiadam.
              • istota Re: Mrożenie pokarmu 31.10.11, 23:05
                Całkowitą szczelność? Przeciez jak się mrozi w woreczkach które się zawiązuje to w ogóle szczelnści nie ma
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka