Dodaj do ulubionych

potrzebuje wsparcia i argumentów

10.01.12, 15:03
Witam, od roku karmię piersią córkę, która jest moim drugim dzieckiem. Starszego syna karmiłam 1,5 roku i córkę też chciałabym tak karmić. Wszystko jest ok. Dzieci zdrowe i ja też. Ale w mój spokój wdarł się niepokój. A raczej zasiała go p. endokrynolog do której chodzę z powodu choroby hashimoto. Ona prowadziła moją drugą ciążę jeżeli chodzi o tarczycę. A mianowicie p. doktor bardzo niepochlebnie wypowiada się o moim karmieniu piersią już od wielu miesięcy. Na każdej wizycie robi uwagi typu: "komu to ma służyć bo na pewno nie dziecku?", "to relacja pasożytnicza", "nabawisz się osteoporozy". Ja wiem, że dobrze robię i staram się te jej uwagi puszczać mimo uszu, ale brak mi fachowych argumentów do dyskusji, do odporu jej zarzutów. Dlatego bardzo proszę o wsparcie i pomoc w znalezieniu "naukowych" argumentów bo nie daje mi to spokoju. A może p. dr ma rację...?
Obserwuj wątek
    • michasia52 Re: potrzebuje wsparcia i argumentów 10.01.12, 15:08
      Ciekawe czy pani doktor czytala kiedys sklad mleka modyfikowanego. Sama chemia. I to ma byc dobre dla maluchow?
    • mad_die proszę bardzo! 10.01.12, 15:52
      cała garść, ba! worek pełen argumentów na głupie odzywki obcych i znajomych :)
      www.thealphaparent.com/search/label/breastfeeding
      przeczytaj i zapamiętaj :D
    • k_linka Re: potrzebuje wsparcia i argumentów 10.01.12, 16:02
      Akurat karmienie piersia chroni przed osteoporoza... Oczywiscie musisz dbac o wapn w swojej diecie.
      • maff1 Re: potrzebuje wsparcia i argumentów 10.01.12, 21:58
        właśnie..chroni bo owszem w trakcie laktacji jest pobierany wapń az Twoich kości, ale po zakończeniu laktacji Twój organizm odłowy w nich wapń z duuuzym naddatkiem.
        Dlatego nasze babcie i pra.. karmiące piersią wiele dzieci nie znały osteoporozy.
        a wpływ Hashimoto na laktację jest taki że ogranicza wielkość produkcji. Co jak rozumiem w Twoim przypadku nie ma istotnego znaczenia.
        • slowkimka Re: potrzebuje wsparcia i argumentów 11.01.12, 11:31
          dziękuję za odzew! Jeżeli chodzi o hashimoto to jestem przykładem na to, że ani w zajściu w ciążę nie przeszkadza, a jeżeli chodzi o ilość pokarmu to również ;-)
          Babka jest b dobrym endokrynologiem. Dobrze robi to co umie, ale ludzie skąd u niej takie poglądy!... Chciałabym tak się uzbroić w konkretne przykłady badań naukowych... żeby zamknąć jej buzie w kwestii karmienia piersią.
    • luliluli Re: potrzebuje wsparcia i argumentów 11.01.12, 12:08
      cycusialka.bloog.pl/id,4916393,title,Karmienie-piersia-chroni-przed-osteoporoza,index.html?ticaid=5db85
      www.medela.com/PL/pl/breastfeeding/good-to-know/breastfeeding-facts.html
      dziecisawazne.pl/praktyczne-korzysci-karmienia-piersia/
      Zaglądaj w przypisy, są podane konkretne publikacje:)
      Pani doktor powinna się wstydzić za rozpowszechnianie takich bzdur:)
      • slowkimka Re: potrzebuje wsparcia i argumentów 11.01.12, 17:14
        Jestem bardzo wdzięczna za pomoc. Super o to chodziło.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka