Dodaj do ulubionych

Tabletki i karmienie

17.01.12, 11:11
Witam,mam pytanie.Biorę azalię i karmię piersią ale tylko w nocy 2 razy.Moje pytanie brzmi:czy tabletki działają w 100%.
Obserwuj wątek
    • matka_karmiaca Re: Tabletki i karmienie 17.01.12, 11:31
      Żadne tabletki nie działają w 100% :)
      Hormony związane z KP raczej wspomagają niż zakłócają efekt antykoncepcyjny.
      • aniaturek0409 Re: Tabletki i karmienie 17.01.12, 14:01
        "Całkowity wskaźnik Pearla dla preparatu Azalia wynosi 0,41 (na podstawie monografii produktu)"
        czyli na ok. 200 kobiet ok. 1 zajdzie w ciążę. To ile razy karmisz nie ma wpływu na działanie tabletki.
    • karolla808 Re: Tabletki i karmienie 17.01.12, 17:52
      Miałam dokładnie te same obawy jak zaczełam wyciszac laktacje, a brałam jeszcze Azalie. Szczegolnie, że na ulotce jest napisane, że nie hamuja owulacji, tylko tworza nieprzyjazne środowisko dla poruszania sie pleminików. Troche mnie to martwiło:)

Brałam je ponad pół roku i w ciąże nie zaszłam. Przy ostatnim opakowaniu, nie miałam juz w zasadzie pokarmu, i wtedy wydawało mi się, że miałam owulacje (charakterysztyczne kłucie, sluz itp). Troche sie zdenerwowałam, ale juz minelo od tej pory troche czasu, zrobiłam dla spokoju sumienia test ciążowy i jest ok. Wtedy nabrałam do azalii zaufania:)W końcu minipigułki są nie tylko dla kobiet karmiących, ale także dla tych które nie moga przyjmować tabletek dwuskładnikowych. Trzeba tylko pamietac o regularnym przyjmowaniu, bo niestety tolerancja godzinowa w razie zapomnienia jest mniejsza.
      • lotos7 Re: Tabletki i karmienie 17.01.12, 20:16
        Witam, dokładnie lekarz mi tak powiedział. Ze nikt nie da mi 100procentowej pewnosci, że na pewno nie zajdę w ciążę. ALe przyjmuje sie skutecznosć tych tabletek jest tak długo jak sie karmi piersią. I prawdę powiedziawszy też sie zastanawiam czy jak będe karmić mniej to czy skuteczność będzie zachowana... no mam nadzieje, że nie przekonam się boleśnie.pozdrawiam wszytskie mamy karmiące
        • aniaturek0409 Re: Tabletki i karmienie 17.01.12, 23:58
          Ale przecież to są tabletki nie tylko dla karmiących. Koleżanka nie może brać dwuskładnikowych i na mini pigułce leci już 3 rok i nie zaszła w ciążę. Częste karmienie jedynie jest dodatkowym zabezpieczeniem. Ale też nie zawsze skutecznym. Znam dziewczynę która karmiąc intensywnie 9 miesięczną córcię zaszła w ciążę. Młoda domagała się piersi co 2-3 godziny a mamusia mimo to dostała owulacji i teraz ma w domu 2 latkę i pół rocznego chłopczyka.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka