suzuczka26 17.01.12, 11:11 Witam,mam pytanie.Biorę azalię i karmię piersią ale tylko w nocy 2 razy.Moje pytanie brzmi:czy tabletki działają w 100%. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
matka_karmiaca Re: Tabletki i karmienie 17.01.12, 11:31 Żadne tabletki nie działają w 100% :) Hormony związane z KP raczej wspomagają niż zakłócają efekt antykoncepcyjny. Odpowiedz Link Zgłoś
aniaturek0409 Re: Tabletki i karmienie 17.01.12, 14:01 "Całkowity wskaźnik Pearla dla preparatu Azalia wynosi 0,41 (na podstawie monografii produktu)" czyli na ok. 200 kobiet ok. 1 zajdzie w ciążę. To ile razy karmisz nie ma wpływu na działanie tabletki. Odpowiedz Link Zgłoś
karolla808 Re: Tabletki i karmienie 17.01.12, 17:52 Miałam dokładnie te same obawy jak zaczełam wyciszac laktacje, a brałam jeszcze Azalie. Szczegolnie, że na ulotce jest napisane, że nie hamuja owulacji, tylko tworza nieprzyjazne środowisko dla poruszania sie pleminików. Troche mnie to martwiło:) Brałam je ponad pół roku i w ciąże nie zaszłam. Przy ostatnim opakowaniu, nie miałam juz w zasadzie pokarmu, i wtedy wydawało mi się, że miałam owulacje (charakterysztyczne kłucie, sluz itp). Troche sie zdenerwowałam, ale juz minelo od tej pory troche czasu, zrobiłam dla spokoju sumienia test ciążowy i jest ok. Wtedy nabrałam do azalii zaufania:)W końcu minipigułki są nie tylko dla kobiet karmiących, ale także dla tych które nie moga przyjmować tabletek dwuskładnikowych. Trzeba tylko pamietac o regularnym przyjmowaniu, bo niestety tolerancja godzinowa w razie zapomnienia jest mniejsza. Odpowiedz Link Zgłoś
lotos7 Re: Tabletki i karmienie 17.01.12, 20:16 Witam, dokładnie lekarz mi tak powiedział. Ze nikt nie da mi 100procentowej pewnosci, że na pewno nie zajdę w ciążę. ALe przyjmuje sie skutecznosć tych tabletek jest tak długo jak sie karmi piersią. I prawdę powiedziawszy też sie zastanawiam czy jak będe karmić mniej to czy skuteczność będzie zachowana... no mam nadzieje, że nie przekonam się boleśnie.pozdrawiam wszytskie mamy karmiące Odpowiedz Link Zgłoś
aniaturek0409 Re: Tabletki i karmienie 17.01.12, 23:58 Ale przecież to są tabletki nie tylko dla karmiących. Koleżanka nie może brać dwuskładnikowych i na mini pigułce leci już 3 rok i nie zaszła w ciążę. Częste karmienie jedynie jest dodatkowym zabezpieczeniem. Ale też nie zawsze skutecznym. Znam dziewczynę która karmiąc intensywnie 9 miesięczną córcię zaszła w ciążę. Młoda domagała się piersi co 2-3 godziny a mamusia mimo to dostała owulacji i teraz ma w domu 2 latkę i pół rocznego chłopczyka. Odpowiedz Link Zgłoś