asia_com27 14.09.12, 09:21 Kiedy jest najlepszy okres na dla noworodka zeby zaczac ga uczyc samodzielnie zasypiac w lozeczku? Jak to bylo w waszych przypadkach? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
pacia.2 Re: samodzielne usypianie 14.09.12, 10:01 Ja od pierwszego dnia w domu odkładałam po karmieniu małego do kołyski stojącej przy łóżku. Wieczorami i w nocy małego głaskałam po głowie, po 5,10 minutach zasypiał. W dzień jak odłożę w odpowiednim momencie (nie jest bardzo zmęczony) to patrzy na karuzelkę i też zdarza się mu zasnąć bez pomocy a czasami potrzebne jest głaskanie po główce. Odpowiedz Link Zgłoś
mrs.t Re: samodzielne usypianie 14.09.12, 10:16 em , paciu twój maluch ma miesiąc? nie chce zapeszac , ale calkiem mozliwe ze jeszcze sie tysiac razy odmieni mu... najlepiej ppzwolic na samodzielne usypianie wtedy gdy dziecko jest na to gotowe. tzn nie placze pozostawione , albo przynajmniej rozumie gdy mu sie z drugiego pokoju zawola 'spij, mama wiesza pranie' , czy cos w podobie. przyznam ze u mojego trzylatka juz sue z raz to udalo!! a jak pierwszy raz usnal bez piersi w buzi , tylko przytulony to pamietam jak dzis , mial 18mcy a pptem nawet czasem z tata i babcia usypial a ppzniej to juz bez problemu beze mnie -ostatnie dwie noce juz nawet bez wieczornego mleka!! wiec wszystko w swoim czasie, dzieci naprawde szybko rosna i zmieniaja im sie potrzeby.. Odpowiedz Link Zgłoś
pacia.2 Re: samodzielne usypianie 15.09.12, 09:35 No patrz a moja starsza ma 3 lata i też tak ma:) Ja uważam, że jak nie ma protestów a u moich dzieci nie ma to można od pierwszego dnia. I to nie jest TRESURA jak tu piszecie tylko normalne zachowanie. Piszecie, że jak jest gotowe a skąd wiecie że nie jest gotowe od razu skoro nie sprawdzacie??? Gdyby był bunt i płacz to na pewno bym zmieniła zachowanie, ale ja mam takie dziwne grzeczne dzieci. Odpowiedz Link Zgłoś
fiamma75 Re: samodzielne usypianie 15.09.12, 11:24 Masz dziwnie grzeczne dzieci :-) U starszej to w ogóle nie przechodziło, zasypiała jedynie na kimś, młodszy przez pierwsze tygodnie odłożony do łóżeczka zasypiał, potem mu się zmieniło, ale nam to nie przeszkadzało, bo przy drugim dziecku człek mądrzejszy, to bierze go łóżka i śpi razem i się wyśpi wtedy :-) Dzeci jakoś dojrzały same do zasypiania, nie trzeba ich było uczyć, młody jeszcze nieraz przychodzi do nas do łóżka w nocy, ale nam to nie przeszkadza :-) Najprościej to po prostu patrzeć na dziecko i jego potrzeby i iść za tym. I wyrzucić wszystkie ksiażki nt. samodzielnego zasypiania. Dzieci naprawdę zdążą się usamodzielnić. Odpowiedz Link Zgłoś
1matka-polka Re: samodzielne usypianie 15.09.12, 12:00 Myślisz, że znalazłby się ktoś aż tak głupi, żeby nie sprawdził??? Hehehe Odpowiedz Link Zgłoś
tully.makker Re: samodzielne usypianie 14.09.12, 10:34 hehehe, ale sie ubawilam! Noworodek owszem, czasami, nawet czesto potrafi zasnac sam. Sprobuj tak uspic 8-miesieczniaka z lekiem separacyjnym :-P Odpowiedz Link Zgłoś
mad_die Re: samodzielne usypianie 14.09.12, 10:43 Kiedy jest najlepszy okres na dla noworodka zeby zaczac ga uczyc samodzielnie z > asypiac w lozeczku? Ło matko.... czy nie za dużo się wymaga od tego biednego noworodka? poczytaj sobie co taki maluch czuje: www.antykoncepcja.com.pl/article2_1.htm najlepszy okres żeby nauczyć DZIECKO czegokolwiek jest wtedy, kiedy dziecko już do tego dojrzeje noworodka się NICZEGO nie uczy, tylko się zaspokaja jego potrzeby i w ten sposób pokazuje się mu, że nie jest sam na tym świecie i że jego potrzeby liczą się tak samo jak innych samodzielne zasypianie? ghm.... różnie bywa, ale taki dwulatek to już raczej umie zasnąć sam spanie w łóżeczku? moim dzieciom wyszło to bardzo ładnie tak około drugich urodzin, uwaga! lóżeczko oczywiście bez szczebelków, a wcześniej? spały z nami Odpowiedz Link Zgłoś
mruwa9 Re: samodzielne usypianie 14.09.12, 12:26 w swoim lozku- ok. 2 urodzin. Samodzielnie- ok.3-4 lat.. Odpowiedz Link Zgłoś
jehanette Re: samodzielne usypianie 14.09.12, 13:32 Dla noworodka to żaden ;) różne są założenia, jedni "trenują" od pierwszego dnia, inni czekają dłużej. Moja prawie 9mcy nie zasypia sama w łóżeczku i długo nie będzie. Zasypia przy piersi albo przytulona do taty przy muzyce. Odpowiedz Link Zgłoś
yumemi Re: samodzielne usypianie 14.09.12, 13:44 Podobnie jak z chodzeniem i raczkowaniem, kiedy dziecko jest na to samo gotowe. Na pewno nie maly niemowlak. Odpowiedz Link Zgłoś
1matka-polka Re: samodzielne usypianie 14.09.12, 21:09 Mój noworodek zasypiał sam wszędzie i w każdej pozycji do 4 mca życia, oczywiście jak był najedzony. Potem trzeba go było usypiać tak do 12 miesiąca a od 13 miesiąca zasypia sam głaskany po głowie, lub suszony suszarką... Odpowiedz Link Zgłoś
shoja Re: samodzielne usypianie 14.09.12, 21:38 o matko, i tak w koło macieju:) najlepszy moment to normalnie od pierwszego dnia, bo jak się dzieciak nie przyuczy od razu to potem rodzicom na głowę wejdzie:) skąd te pomysły??? o uczeniu noworodków?? żeby samochodem jeździć trzeba egzamin zdać, kurna, żeby rowerem jeździć też jakąś kartę trzeba mieć, a żeby dziecko urodzić i wychowywać nic...zero... noworodek się nie uczy, noworodek potrzebuje mamy i bliskości. są takie co śpią w swoim łóżeczku, a są takie co nie. i nie zależy to od "wychowania" tylko od dziecka. zobacz czy twoje dziecko potrafi/lubi spać samo. jak tak, to fajnie. jak nie, to trudno. i nie przywiązuj się do rutyny - to się może jeszcze tysiąc razy zmienić. a, i jeszcze jedno, nic dwa razy się nie zdarza, twoje dziecko tylko raz będzie miało miesiąc, dwa miesiące, 7 tygodni... pamiętaj o tym i przytulaj ile wlezie:) Odpowiedz Link Zgłoś
markoco29 Re: samodzielne usypianie 14.09.12, 21:40 a ja dzis z ciekawosci odlozylam moja 7mies corke do lozeczka. Wykapana, najedzona, zabki umyte, wyprzytulana z mama i tata... Tak juz blednym wzrokiem na nas patrzyla, no to ja przenioslam. Dostala zabawke, kocyk i smoczek. I tak sie tam kotlowala z 15min i w koncu zasnela (bez placzu i jekow)... Ale mi sie dziwnie zrobilo ;) Od jakichs 2mies zasypialismy razem w naszym lozku albo przytulajac, albo glaszczac, albo sobie tak lezac razem. Sproboje jutro, ciekawe jak bedzie... Odpowiedz Link Zgłoś
anku1982 Re: samodzielne usypianie 14.09.12, 22:12 to zaskakujące pytanie można by porównać z pytaniem w stylu, kiedy początkujący pracownik powinien zostać dyrektorem firmy? Dziecko tak małe nie ma potrzeby uczyć samodzielnego zasypiania w łóżeczku, pierwsze kilka miesięcy to kontynuacja ciąży, gdzie żyło specyficznym dla niego rytmem. teraz potrzebna jest mama, mleko, tata do pomocy przy tym całym majdanie i nic więcej. Mój syn zaczął samodzielnie zasypiać (nie przy piersi) systematycznie jak miał 18 miesięcy a ja wróciłam do pracy, z babcią. Z tatą zasypiał sam jak mnie nie było w pobliżu jak miał 10 miesięcy. Nigdy nie uczyliśmy go samodzielnie zasypiać w łóżeczku, ale potrafi to robić. Odpowiedz Link Zgłoś