Dodaj do ulubionych

czy nauczy sie odbijać??

02.07.04, 13:42
Witajcie!
Mój synek (3 tygodnie) nie potrafi odbijac po jedzeniu. Ostatnio efektem tego
było nie tyle ulanie mleczka, co jego zwymiotowanie. Okazało sie, że w
brzuszku było tyle powietrza, ze wypchneło jedzonko :(
Czy któraś z Was miała tez taki problem?? Jak nauczyć maluszka odbijać?
Dodam, ze Jasio zazwyczaj zasypia przy piersi i postawienie go do pionu żeby
mu sie odbiło powoduje obudzenie go, po czym znowu hce do cyca i ... takie
błędne koło. Czekam na Wasze rady!!
Pozdrawiam
Dagab3
Obserwuj wątek
    • kluska39 Re: czy nauczy sie odbijać?? 02.07.04, 15:06
      dolaczam sie do pytania, bo mam ten sam problem. a do tego gdy ukladam malca na
      boku (ma tydzien) by mu sie ulalo, to i tak nie ulewa. polozna powiedziala, ze
      nie musi mu sie odbic, ani ulac, ale mnie to niepokoi. do tego zastanawiam sie,
      czy ewentualnie moze mu sie ulac, gdy w buzi ma smoka, czy smok utrudnia? bede
      zobowiazana za odpowiedzi i dobre rady doswiadczonych mam. pozdrawiam
      • marta.28 Re: czy nauczy sie odbijać?? 02.07.04, 15:54
        Ja moją małą po jedzeniu układam na persi (główka kończy się pod moją brodą) i
        delikatnie kołyszę zasypia ponownie i na śpiku odbija. Jeżeli dziecko ładnie je
        i nie łyka powietrza to nigdy się nie odbije. Ja z odbijaniem czekam do 3 minut
        i poyem dla pewności układam na boku.
    • qwsa12 Re: czy nauczy sie odbijać?? 02.07.04, 16:20
      Mój synek nie potrafił odbijać do 6-7 tygodni, prawie zawsze ulewał, czasem
      zwymiotował albo pokarm wychodził mu noskiem. Pomogły: kładzenie na brzuszku,
      pozycja po karmieniu, wiek dziecka.

Moja metoda na odbicie gdy dziecko zasypia:
      Delikatnie przesuwam śpiące dziecko z ramienia w górę: siedzę nadal w fotelu i
      lekko odchylam się w tył (nogi i pupę wysuwam do przodu więc zwiększam swój kąt
      nachylenia), brzuszek dziecka układam na swoim brzuchu a głowę przytulam bokiem
      do ramienia (ale nie na ramieniu tylko niżej). Dziecko nawet jeśli się obudzi
      akceptuje nową pozycję i zamyka za chwilkę oczy (u mnie tak jest). Tak czekam
      aż się odbije. Najlepiej jeszcze posiedzieć min. 5-10 minut.
      Po odczekaniu przechodzę z nim (mój kręgosłup nadal odchylony) na łóżko, kładę
      się na plecach i przenoszę dziecko na łóżko na brzuszek (najpierw nóżki, potem
      reszta ciała).

Synek zwykle się budził i ulewał gdy go po karmieniu (nawet po 20-30 minutach)
      kładłam na plecach. Od czasu gdy śpi w dzień na brzuszku problemów z ulewaniem
      nie ma a bączki odchodzą seriami. W nocy jednak kładę go na plecach (materacyk
      w łóżeczku jest pod kątem - podłożyłam książki) i jeśli jest rozbudzony dostaje
      smoka.
    • sniezkabiala Re: czy nauczy sie odbijać?? 04.08.04, 09:21
      moj synek nauczyl sie odbijania, jak mial 4 tygodnie. Od tego czasu ulewa sie
      troche rzadziej, chociaz wcale nie mniej (ale przeceiz teraz je wiecej).
      Niestety w pionie faktycznie zazwyczaj sie budzi, czasem spi "przewieszony"
      przez ramie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka