Dodaj do ulubionych

Choróbsko a kp - help!

20.09.12, 22:01
Na tym forum - mimo regularnego zaglądania 5 lat temu - piszę pierwszy raz, dlatego witam wszystkie mamy piersiowych ssaków :)
Przez prawie rok karmienia starszej córki nie miałam żadnych większych problemów.
3 sierpnia urodziłam synka, który od początku jest na piersi. Wszystko było ok, dopóki nie złapało mnie przesilenie letnio-jesienne :(
ja wiem, że Mały się ode mnie nie zarazi (tzn. nie powinien...), ale czy moje silne przeziębicho może mieć wpływ na laktację??? Mały od 2 dni kręci się, wierci, wierzga, krzyczy przy karmieniu piersią, zje trochę i zaczyna się akcja, a potem nie może złapać sutka... Poza tym mam jakby mniej pokarmu. Tzn jak odciągam laktatorem to niby jest ok, jak karmię to też czuję, jak napływa, ale po pierwsze nie leci mi już wtedy z drugiej, a po drugie mam sflaczałe piersi, dlatego David nie może złapać.
Kurcze, ze starszą nie miałam takich akcji, ale nie pamiętam, czy na początku chorowałam.
Wiem, że laktacja się w końcu normuje, że nie będzie cały czas mi się wylewać przy napływie pokarmu, jak Mały je, ale martwi mnie to, że possie i po 2-3 minutach jest ryk - ewidentnie mu cuś nie pasi :(
Dzisiaj musiałam go 2 razy dokarmiać butlą, bo za cholerę nie mógł/nie chciał złapać.
A może po podaniu butli (jakiś tydzień temu pierwszy raz) mu się spodobało i nie chce mu się ciągnąć? Tylko dlaczego nagle - z dnia na dzień mam mniejsze piersi, mniej się z nich "wylewa", nie muszę używać w ciągu dnia wkładek - mimo, że Mały znacznie mniej zjada, więc powinnam mieć multum pokarmu, choćby "wizualnie"...
Ratujcie, doradźcie coś; Wiki nie łapała mi butelki wcale, przestawiłam ją dopiero jak miała 10 m-cy, więc troszkę się przeraziłam, bo nie widzi mi się karmienie mm!
Zostaje jeszcze poradnia, ale najpierw uderzam do Was - help me!

Ps Dodam, że jem jak do tej pory normalnie (tzn nic nowego nie wprowadziłam do diety) i nie zażywam żadnych leków.
Obserwuj wątek
    • dagi.ww Re: Choróbsko a kp - help! 20.09.12, 22:04
      Acha, Mały butlę dostał tylko 3 razy; jak pojechałam do gina i moja mama z nim została i dzisiaj dwa razy, bo nie chciał piersi, a był głodny...
    • yumemi Re: Choróbsko a kp - help! 20.09.12, 22:09
      Mały od 2 dni kręci się, wierc
      > i, wierzga, krzyczy przy karmieniu piersią, zje trochę i zaczyna się akcja, a p
      > otem nie może złapać sutka... Poza tym mam jakby mniej pokarmu. Tzn jak odciąga
      > m laktatorem to niby jest ok, jak karmię to też czuję, jak napływa, ale po pier
      > wsze nie leci mi już wtedy z drugiej, a po drugie mam sflaczałe piersi, dlatego
      > David nie może złapać.

Nie ma znaczenia ile odciagasz, nie ma znaczenia ze piers sflaczala, taka ma byc. Jak juz zaczelas butelke podawac, bedzie trudniej bo dziecko wie ze z butelki leci latwiej i szarpania przy piersi moze byc raczej wiecej niz mniej.
      Nic nie piszesz o wadze, a to jest podstawa. Jesli dziecko przybiera i ssie kiedy chce, bez smoczkow, to nie patrzymy na ksztalt piersi ani zachowania dziecka.
      Bywa ze dzieci tak sie zachowuja i przy pelnej butelce, wierz mi.

Tylko dlaczego nagle - z dnia na dzień mam mniejsze pier
      > si, mniej się z nich "wylewa", nie muszę używać w ciągu dnia wkładek - mimo, że
      > Mały znacznie mniej zjada, więc powinnam mieć multum pokarmu, choćby "wizualni
      > e"...
      Oczywiscie ze nie, piszesz ze powinnas miec caly czas nadprodukcje, wrecz przeciwnie. Wizualnie ma byc tak jakby pokarmu nie bylo, piersi miekkie, sflaczale, wkladki zbedne. Tak wyglada unormowana laktacja.

> Ratujcie, doradźcie coś; Wiki nie łapała mi butelki wcale, przestawiłam ją dop
      > iero jak miała 10 m-cy, więc troszkę się przeraziłam, bo nie widzi mi się karmi
      > enie mm!
      Wystarczy ze nie bedziesz dawac butelek, nic wiecej.
      Nawet jesli podczas Twojej choroby ciut gorszy jest splyw pokarmu, dziecko sobie nadrobi ssajac czesciej.
      Tylko ze teraz musisz sie nastawic na kilka dni szarpania jak bedziesz od butelki odzwyczajac.
    • mad_die Re: Choróbsko a kp - help! 20.09.12, 22:41
      ja wiem, że Mały się ode mnie nie zarazi (tzn. nie powinien...), ale czy moje s
      > ilne przeziębicho może mieć wpływ na laktację???

Może się zarazić, czemu nie? Ale przejdzie to na pewno lżej niż Ty.
      I właśnie cyrki przy piersi są oznaką tego, że może dziecię walczy z jakąś bakterią ;) Także butelka mu nie pomoże na gluta czy kaszel, o nie.
      I tak, przeziębienie może mieć wpływ na laktację.
      Także uprasza się o częstsze dawanie piersi, polegiwanie z dzieckiem w celu dojścia do siebie, aplikowanie matce karmiącej tony cytryn, fervexów, soku z malin gorącego, gorących kapieli na nogi, do nosa krople jeśli glut męczy, na gardło - tantum verde w sprayu! moje nowe odkrycie :D i wsio.
      odpoczynek i przeziębienie minie :)
      • dagi.ww Re: Choróbsko a kp - help! 20.09.12, 23:10

> Także uprasza się o częstsze dawanie piersi, polegiwanie z dzieckiem w celu doj
        > ścia do siebie, aplikowanie matce karmiącej tony cytryn, fervexów, soku z malin
        > gorącego, gorących kapieli na nogi, do nosa krople jeśli glut męczy, na gardło
        > - tantum verde w sprayu! moje nowe odkrycie :D i wsio.
        > odpoczynek i przeziębienie minie :)
        >

Jak przeczytałam to mojemu M, to powiedział, że to jest właśnie to wszystko, czego nie robię :)

Ja dla kp mogę się pomęczyć, poznosić nerwy mojego Synula, więc od jutra butla do szafki.
        Dziękuję za pomoc :)

Ps Jestem w szoku, że laktacja unormowała się tak szybko, tzn. z dnia na dzień. Pamiętam, że przy starszej przebiegało to powoli, stopniowo. Przedwczoraj miałam jeszcze powódź, dzisiaj nie mam nic (gdzie moje piękne piersi rozmiar D??? - znowu ledwie ledwie C...)
      • aszka_74 Re: Choróbsko a kp - help! 21.09.12, 09:00
        Hm... może się mylę ale z tego co mi wiadomo to fervex, gripex i coldrex są niewskazane ze względu na pseudoefedrynę?! Mad_die może wiesz coś więcej na temat tego leku, to napisz proszę. Sama poszukuję jakiejś cudownej metody, bo już drugi raz łapie mnie przeziębienie. Ostatnio skończyło się zapaleniem oskrzeli i antybiotykiem ;/

dagi.ww miałam całkiem podobny problem z moją mała (wtedy ok 2,5 mies.) złapała infekcję gardła, nawet nie ode mnie ale od starszej córeczki. Początkowo żadnych objawów poza redukcją dziennych karmień do minimum. Z dnia na dzień karmienie małej stało się wyzwaniem nr 1. Mam bliźniaki i odciąganie mleka to już duży problem czasowy, wiec walczyłam jak lew o karmienie i szczerze mówiąc, chociaż maluchy mają już 4 m-ce do teraz walczę z niunią i perswaduję, że pierś jest ok;)
        Poza tym sprawdziłabym jeszcze ewentualnie czy nie ma pleśniawek.
        Dużo zdrówka!
        • vangie Re: Choróbsko a kp - help! 21.09.12, 21:00
          aszka- gripex i coldrex maja pseudoefedryne, ale fervex ma cos maleinian feniraminy, wiec jego mozna :)
    • tully.makker Re: Choróbsko a kp - help! 21.09.12, 11:28
      Ja podczas infekcji mialam zdecydowanie mniej pokarmu. rada, jaka dostalam od doswiadczonej pediatry w szpitalu to przede wszystkim nie zaniedbywac dobrego odzywiania, ze szczzegolnym uwzglednieniem botatych w skladniki ozdywcze zup jarzynowych - w kilka dnie wrocilam do normy. Ale - uwaga - nie podawalm butelki, tylko staralam sie jak najczesciej karmic i jak najwiecej odpoczywac!
      • konoska82 Re: Choróbsko a kp - help! 29.09.12, 09:28
        Dziewczyny dolacze sie do rozmowy, bo jestem jeszcze zielona jesli chodzi o karmienie. Jestem przeziebiona, z goraczka i bolami miesni, na razie (odpukac) gardlo i nos sa ok, lecze sie cytrynami i paracetamolem. Dzis w nocy moj prawie 3 tyg synek ssal co godzine po jakies 10 min i przysypial przy piersi. Oczywiscie jak odkladalam go potem do lozeczka, to sie wybudzal natychmiast, wiec mam nieprzespana nocke za soba. Czy ze wzgledu na moj stan zdrowia jego zachowanie jest normalne, czy to jakies fanaberie? Mam go karmic kiedy i ile che, czy cokolwiek starac sie regulowac? Nie wiem tez czy to normalne, ale jak go odkladam na materac na plecach, to tak furczy, jakby cos w gardle/nosie? Ale na rekach tego nie robi. Czy to moze byc objaw jego choroby czy po prostu dzieci wydaja takieg odglosy jak spia?? Dzieki za pomoc.
        • malwina.okrzesik Re: Choróbsko a kp - help! 30.09.12, 16:10
          dzieci mogą być niespokojne jak mama choruje
          proponuję wziąć dziecko do siebie do łóżka, będzie prościej
          maluszki czasem fukają jak śpią, u moich dzieci ja to nazywałam "sówką" :-)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka