Dodaj do ulubionych

Jaka metoda odst od piersi? drastyczna czy powoli?

05.10.12, 14:39
Witam, otóz chciałabym zasięgnąć rady w mojej sprawie,
Mój synek rozpoczął własnie 9 miesiąc, karmię go piersią a także gotuję mu sama pozostałe posiłki.Ma apetyt, lubi wszystko.
Nigdy nie przespał jednak nawet 5 godz, zazwyczaj budzi sie w nocy co 2,5 godz.
Od jakichs 3 tyg jest juz apogeum, budzi się na piers co godzine. nie muszę mówić jak wyglądam i jak się czuję/
wieczorem zjada kaszę o 19.30 i idzie spac (wyeliminowałm dopajanie przed snem piersią) i od 2 dni budzi się juz o 21.
potem pobudka juz o 23, 24,itd.
Drugi problem jest też z moim zamiarem odstawienia juz syna od piersi. Podjęłam ją jakiś tydzień temu. a radykalnie przedwczoraj.
A wiec tak.... syn nie dostaje piersi przeed snem, kładzie go mąż. Jak sie przebudzi o 21 tez idzie mąż do niego. Popłacze 2-3 min i śpi.
W nocy jednak wstaję ja (w tyg.), z postanowieniem,ze pzretrzymam te płacze. Pierwszej nocy dostał pierś o 3 w nocy i potem o 6.30. Drugiej nocy o 24 i potem o 5 rano.
Pomiedzy tymi karmieniami były oczywiście pobudki z płaczem trwającym około 5-7 minut. A te kiedy zdecydowałam sie jednak podać pierś trwały już znacznie dłużej.
W dzień nie ma problemu, czasem przed drzemką domaga się, czasem mi sie uda położyć bez kp a czesem nie i wtedy po 2 min ssania spi.

Moje pytanie brzmi:
1.dlaczego 9 mcy dziecko budzi sie nadal tak często w nocy? i dlaczego teraz co godznę??(może i bym nie odstawiała tak radykalnie gdym mogła chociaż spac w nocy)
2. jak wyregulowac dziecko? czy dobrym pomysłem jest trzymanie regularnych odstępów karmienia zwłaszcza w nocy? ostatniej nocy wytrzymał do 5 godzin mojego zwodzenia go.
ALe wtedy rzuca sie na piers zachłannie. Nie jestem w stanie co godzinę odmawiać mu i patrzec jak płącze, boli mnie to i mam wyrzuty sumienia, ze sparwiam mu cierpienie i krzywde.!
3. czy w przypadku takiej potzreby ssania u synka nalezy przyjąc strategię drastycznego odstawienia czyli zabrac pierś od razu ?

Proszę mnie nie oceniac, gdyby syn kiedykolwiek zdecydował sie spac całą noc lub chociaz z jedną pobudką mogłabym karmić jeszcze z 4 miesiące (kiedyś planowałam do roczku).
A tak jestem wyczerpana, płakać mi się chce jak musze wstawac co chwilę. Nie mam nikogo w ciągu dnia kto by pomógł mi w opiece nad dzieckiem, wiec nie mam szans odsypiania. Mąż wraca o 19 kiedy jestem skrajnie juz wyczerpana. W ciągu dnia mały śpi 2 razy po 30 min , rzadko po godzinie.
Dodam,ze nie chce rad by brac dziecko do łóżka, chyba, że jako,s jest to wytłumaczalne i gwarantujące, że to potrzebne okresowo i poprawi jakość snu.
Syn po takich nockach również jest niewyspany.

proszę o jakieś wskazówki lub o racjonalne wyjaśnienie tego co się dzieje. Łatwiej mi bedzie zdecydowac jakie kroki poczynić.
Obserwuj wątek
    • yumemi Re: Jaka metoda odst od piersi? drastyczna czy po 05.10.12, 22:13
      Po pierwsze, czemu piszesz ze wstajesz w nocy? Jesli sie wstaje to mozna sie wykonczyc.. dlatego duzo latwiej jest jesli dziecko spi obok nas, jesli nie w naszym lozku to w swoim obok (ze zdjeta barierka).
      Dziecko w tym wieku jak najbardziej karmien nocnych moze nadal potrzebowac... jedzonka to tylko 25% zapotrzebowania na energie i kalorie, i na tym etapie dzieci zwykle w nocy chca nadrabiac braki mleka z dnia (bo w dzien sa jedzonka, brzuszek dluzej pelny, ale kalorycznie mleko nadal daje wiecej). Wiec taki maluch walczy o to czego potrzebuje, nic wiecej..
      Pytanie co odstawienie od piersi zmieni?

Mam wrazenie ze problem po czesci moze byc w tym ze byc moze za malo karmien piersia ma w dzien.. kasza na noc, plus piersi juz nie dajesz. Sprobuj zamiast tej kaszy dac karmienia piersia ze dwa, noc moze wygladac troche inaczej...
    • mariaelenaa Re: Jaka metoda odst od piersi? drastyczna czy po 07.10.12, 12:01
      Czy mogłabym prosić jeszcze o jakieś sugestie? obecnie wróciłam do karmienia z wyrzutów sumienia, syn nadal budzi się po kilkanascie razy w nocy.
      • mad_die Re: Jaka metoda odst od piersi? drastyczna czy po 07.10.12, 12:19
        Rozumiem, że jesteś w domu z nim?
        To tak w nocy:
        - do Waszego łózka dosuń jego łózko bez barierki bocznej, nie wstawaj w nocy tylko "przeciągnij" małego bliżej siebie na karmienie w nocy
        - spróbuj mu dać paracetamol po ostatnim karmieniu wieczorem (powiedzmy o 23), zobacz, może to ból zębów go tak męczy (jeśli tak, to niestety, potrwa to jeszcze co najmniej pół roku, do 2 lat, to budzenie, bo rosnące zęby BOLĄ)
        - angażuj tatę!

A za dnia?
        - połóż się z nim na łóżku, karmcie się długo i z kilku piersi, Ty się zdrzemnij podczas tego karmienia, jak syn wypuści sam pierś z buzi (nie wyciagaj mu na siłę, bo się obudzi!), to wstań i ciesz się godzią lub dwoma spokoju :D

To są moje rady :)
        I nie walcz z dzieckiem :)
    • justkawb Re: Jaka metoda odst od piersi? drastyczna czy po 07.10.12, 14:33
      Czeste pobudki w nocy moga kazdego wykonczyc, wiec nic dziwnego, ze czujesz sie wyczerpana, zwlaszcza jesli nie bardzo masz wsparcie wokolo. Powody dla ktorych Twoj synek sie czesto budzi moga byc rozne. Wiele niemowlat potrzebuje nadal nocnych karmien, zwlaszcza jesli w ciagu dnia z roznych powodow dostaja mniej piersi (bo przewazaja inne jedzonka, albo maluch jest zbyt zainteresowany tym, co sie dookola niego dzieje). Mleko mamy jest nadal najbardziej kalorycznym posilkiem i wlasciwie w pierwszym roku stanowi podstawe wyzywienia. Twoj synek jest jeszcze bardzo maly i byc moze tych karmien potrzebuje.
      Czesto tez miedzy 8 a 10 miesiacem zycia niemowleta przechodza niesamowity skok rozwojowy. Wiele maluchow spi zle w okresie, kiedy usiluja opanowac nowa umiejetnosc. Byc moze zauwazylas, ze Twoj synek cwiczy raczkowanie, chodzenie lub inne sztuczki. Maluchy zachowuja sie wtedy tak, jak my przed egzaminem albo rozmowa o prace. Wiekszosc z nas tez wtedy zle spi, bo mozg stale pracuje ;)
      Umiejestnosc przesypiania nocy (czyli 5 godzin ciurkiem) jest umiejetnoscia, ktore dzieci opanowuja w roznym tempie. Badania czesto mowia o tym, ze 50% niemowlat w pewnym wieku przesypia noc, ale to oznacza, ze drugie 50% nie przesypia i to tez jest norma. Jesli znasz angielski, kliknij na link w mojej sygnaturze. Jest tam mnostwo informacji nt tego, co jest normalne w snie niemowlat. Strona jest prowadzona przez badaczy z uniwersytetu w Durham, we wspolpracy z brytyjskim Departamentem Zdrowia oraz organizacjami takimi jak La Leche League i National Childbirth Trust.
      A co do meritum sprawy, czyli odstawiania od piersi, to ono nigdy nie gwarantuje przesypianych nocy. Zas drastyczne odstawienie jest czesto trudne i dla niemowlecia i dla mamy. Wiele mam decydujacych sie z roznych powodow na odstawianie od piersi wybiera stopniowe, bo jest lagodniejsze dla piersi i pozwala na spokojniejsza adaptacje malucha.
      Ty znasz najlepiej swojego synka i Ty najlepiej wiesz, jak odpowiedziec na jego potrzeby. Czesto mamy zapominaja o swojej wlasnej intuicji, ktora im podpowiada co zrobic. Kazde dziecko jest inne. Jedne dzieci szybciej przesypiaja noc, inne potrzebuja wiecej czasu. Byc moze Twoj synek nalezy do tej drugiej grupy i obecnie potrzebuje tych nocnych karmien.
      • mariaelenaa Re: Jaka metoda odst od piersi? drastyczna czy po 07.10.12, 20:20
        Dzięki dziewczyny, to mnie pocieszyłyście... mam przyjemność miec syna należącego do grupy nr,2.
        Nie wiem jak dam radę...ale muszę...
        • justkawb Re: Jaka metoda odst od piersi? drastyczna czy po 07.10.12, 21:16
          Wiele mam powtarza sobie jak mantre: "To tylko taki etap. Minie". Odpowiadajac na potrzeby synka budujesz w nim zaufanie do Ciebie, ktore na pewno zaprocentuje.
          Wspomnialas wyzej, ze nie jestes przekonana do pomyslu, by spac z dzieckiem. Czy masz jakies konkretne obawy?
        • kariatyda79 Re: Jaka metoda odst od piersi? drastyczna czy po 08.10.12, 09:34
          Nie dam Ci złotej rady, bo sama przeżywam to samo. Też się pocieszam, że ten etap kiedyś minie. Z tym, że ja po takiej nocy idę do wymagającej, trudnej pracy ...
          • agus7 Re: Jaka metoda odst od piersi? drastyczna czy po 08.10.12, 09:59
            Napisz jak wygladaja Wasze karmienia piersia w ciagu dnia. Moze faktycznie dziecko za malo mleka dostaje w ciagu dnia i nadrabia noca? Wiele dziewczyn proponuje spanie z dzieckiem i karmienie na potege w nocy - dla mnie takie rozwiazanie bylo nie do przyjecia, bo totalnie nie moglam spac z takim maluchem u boku. Jesli i Tobie takie rozwiazanie nie odpowiada to mozesz sprobowac karmic na maksa w ciagu dnia i probowac zlikwidowac karmienia nocne. Czyli przy pobudce nie dajesz piersi, tylko glaskasz, nosisz, proponujesz wode (Ty albo lepiej tata). Ustalasz sobie o ktorej godzinie najwczesniej podasz piers np. o 3 czy 4 nad ranem. Zobaczysz jak na taka "propozycje" zareaguje dziecko. Jedno jest pewne - odstawienie od piersi NIE zagwarantuje przespanych nocy! Moje dziecko w wieku Twojego niejednokrotnie przesypialo noc w swoim lozeczku do ok. 7 rano, a teraz w wieku 2 lat wlacza czesto alarm juz kolo polnocy i domaga sie przenosin do naszego lozka (w nocy nie karmie odkad skonczyl jakies 8 miesiecy, z malymi wyjatkami jak choroba).

PS. Kariatyda, pojscie po nocy z maluchem do pracy, nawet jesli jest wymagajaca, jest na pewno lepsze dla zdrowia psychicznego matki niz... spedzenie z maluchem dnia, i tak w kolko...
            • mariaelenaa Re: Jaka metoda odst od piersi? drastyczna czy po 08.10.12, 13:50
              hmm...nie umiem spać z nim, wierci się okropnie, noc spedzam na poprawianiu go. Ciągle ląduje na mnie,nie da się tak spać. Dzis z nim spałam, i mam wrażenie, że częsciej się budził na cyca. Jakby czuł, ze ma pod nosem. W dodatku półtorej godziny sie ze mną drażnił, bo nie pił tylko ćmokał, za kazdym razem jak wyciągałam mu pierś to ryczał. Wybaczcie ale nie umiem usnąć przy dziecku ssającym pierś, smoczkiem nie mam ochoty bywać.

jesli chodzi o dzienne karmienia to faktycznie słabo to wygląda. dostaje rano około7.00 lub 7.30
              potem -czasem o 8.30.
              potem o 9-9.30 je kaszkę
              12-12,30 obiadek
              czasem około 14 dostaje pierś
              15-16 owoc
              19 kasszka
              19.30-20 piers na dobranoc
              jak przeplatałam zawsze moim mlekiem to ulewał, miał za duzo w brzuszku
              czy to za mało? dla niego???
              • mariaelenaa Re: Jaka metoda odst od piersi? drastyczna czy po 10.10.12, 14:48
                WItam, ponownie, wypróbowałam metodę częstego pojenia w dzień. I efekt jest taki, że ulewa jak szalony i w nocy bez zmian. około godziny 2-3ej w nocy jest wstawanie co godzinę. I wiecznie z cycem na wierzchu. ALe dobra...skoro to ma ukoic ból dziąseł to dobrze.
                Tylko mam pytanie: czy to nie przesada, ze chłopak początek9 miesieca wisi na piersi dzien i noc jak noworodek???
                Poza tym dodam,że mój syn jest dużym okazem bo ma 8 mcy i 10 dni , 76 cm oraz prawie 11kg wagi, wiec nie przeżyje na samej piersi chyba.
                • mad_die Re: Jaka metoda odst od piersi? drastyczna czy po 10.10.12, 16:31
                  Poza tym dodam,że mój syn jest dużym okazem bo ma 8 mcy i 10 dni , 76 cm oraz p
                  > rawie 11kg wagi, wiec nie przeżyje na samej piersi chyba.

chyba nie sądzisz, że do tej wagi doszedł z powietrza lub na zupach z warzywkami ;) no pomyśl chwilę :)

nie podtykaj piersi co chwila, tylko nie odmawiaj, jak woła.
                  nie chodzi o to, żebyś mu piersią buzię zatykała, tylko żeby mu dawać mleko wtedy kiedy chce.
                  a na noc mówię, daj mu paracetamol - jak to dziąsła rzeczywiście, to pomoże :)
                • ninka_mm Re: Jaka metoda odst od piersi? drastyczna czy po 13.10.12, 21:39
                  Paracetamol nie działa? Spróbuj ibuprofen. Pierś nie działa przeciwbólowo.
                  Spróbuj podejść do tego racjonalnie i rozważ różne powody: czy głodny (w dzień karm i nie tylko piersią), czy budzi się, bo go boli, czy po prostu ma taki nawyk.
                  Każde rozwiązanie testuj po kilka dni. Jeśli wyjdzie ci, że to nawyk, to masz wolną wolę. Albo się z tym godzisz albo oduczasz.
              • yumemi Re: Jaka metoda odst od piersi? drastyczna czy po 10.10.12, 22:10
                > koło7.00 lub 7.30
                > potem -czasem o 8.30.
                > potem o 9-9.30 je kaszkę
                > 12-12,30 obiadek
                > czasem około 14 dostaje pierś
                > 15-16 owoc
                > 19 kasszka
                > 19.30-20 piers na dobranoc

A sprobuj wczesniej dac kolacje? I moze nie kaszke znow, bo juz dostaje kaszke rano, tylko jakies warzywa na przyklad?I kolacja najpozniej o 17.30, a potem piers z dwa razy. I zobacz czy to cos zmieni. U mnie pomoglo swego czasu.
              • dextera.m Re: Jaka metoda odst od piersi? drastyczna czy po 23.10.12, 21:46
                A moze powinnac proponowac piers zamiast owocow? Wyglada na to, ze dziecko dostaje piers tylko 2 lub 3 razy dziennie. Mozna tez proponowac przed posilkami stalymi, nie po, kiedy brzuch jest pelen warzyw czy kaszki.
    • malwina.okrzesik Re: Jaka metoda odst od piersi? drastyczna czy po 10.10.12, 18:23
      Na moje oko to tu nie chodzi o karmienie, ale o jakość snu Pani synka. Maluch 9 miesięczny może nie jeść przez całą noc. Czyli te pobudki na ssanie piersi to potrzeba uspokojenia, przytulenia , bliskości itp. To może być etap przejściowy, ale też nawyk związany z trudnością samodzielnego zasypiania w czasie przebudzeń w nocy. Już wiele razy powracał ten temat tu na forum, bo sporo mam zgłasza takie trudności. Widać, że Pani jest wykończona, rozumiem to, bo każda mama udźwignie wiele trudu związanego z opieką nad dzieckiem pod warunkiem, że wyśpi się w nocy. To podstawa szczęśliwego macierzyństwa. Generalnie chodzi o to, aby oddzielić funkcję jedzenia z piersi wieczorem z usypianiem przy piersi. To jest do zrobienia, choć wiem że jest wiele przeciwniczek tego rozwiązania. Ale Pani potrzeby też są ważne- gdy synek będzie spał w nocy, możecie jeszcze przez wiele miesięcy cieszyć się karmieniem z piersi, a to warto.
      Jeśli mężowi tak dobrze wychodzi wieczorne usypianie, to może warto, aby on też wstał do dziecka w nocy? Problem powinien szybko się rozwiązać, nie ma piersi i kropka. Bo teraz to macie zupełnie pomieszane :-)
      • mariaelenaa Re: Jaka metoda odst od piersi? drastyczna czy po 10.10.12, 20:46
        dziękuję Pani Malwino za odpowiedź. Rzeczywiście jest tak, że często (z przewagą) mój syn zasypia przy piersi. Aczkolwiek jeszcze niedawno czyli kiedy nie umiał stać w łóżeczku, dokładnie nawet chyba jak jeszcze nie umiał stac na czworakach...był taki etap, ze dostawał pierś i po połozeniu w łóżeczku sam zasypiał bo ja wychodziłam z sypialni. Ale za to w dzień nie umiał sam zasypiać i przeważnie zasypiał przy piersi. No i w nocy zasypiał za kazdym razem oczywiście.

teraz, jest różnie, wieczorem zasypia przy piersi, jak sie przebudzi zanim jak się zdążę położyc też często awanturuje sie dopóki pierś nie trafi do buzi, ale np. ostatnie 2-3 dni przytulam i to starczy. Ale juz pobudki po 23-ej to horror.

W takim razie, poczekam aż etap ząbkowania minie (mam na myśli obecne 2 ząbki które mu okrutnie dokuczają) i spróbuję sie wstrzelić w lukę pomiędzy następnymi i zatrudnię męża na nocki. Zobaczymy co ztego wyjdzie.

jeszcze tylko jedno:
        czy zaczynać oduczać już od momentu zasypiania, dać pierś na dobranoc przytomnemu dziecku? zazwyczaj jest tak,że pada juz o tej porze czy wtedy zrezygnowac z piersi, bo wtedy na bank zaśnie. Próbować kłaśc go po kaszce w ogóle bez piersi?
    • turnesolka Re: Jaka metoda odst od piersi? drastyczna czy po 15.10.12, 17:08
      U nas było to samo, z tego co widzę wśród znajomych to często koło 8-9 mca dziecko, które wcześniej miało w nocy dłuższe przerwy budzi się co godzinę.
      My to jakoś przetrzymaliśmy (szczerze nie wiem jak) i karmiłam do 22 mc. Do końca synek bardzo często budził się w nocy na cycy i nie było mowy żeby mu nie dać.
      Za to tak długo jak był na piersi praktycznie nie chorował, a jego choroby to były parodniowe katarki.
    • szpaczek2702 Re: Jaka metoda odst od piersi? drastyczna czy po 20.10.12, 22:57
      Moja mała też uwielbia pierś (teraz ma skończone 11 miesięcy) i wcześniej miała mocne nawroty częstego nocnego karmienia ...

Ja w którymś momencie wpadłam na pomysł, że mała dostaje kolację, później pierś ale na zasadzie, że jest przytomna i nie ma warunków do spania (chodzi tata, rozmawiamy). Po nakarmieniu (zazwyczaj coś odciągało jej uwagę i nie była już zainteresowana piersią) oddawałam tacie dziecko, który je usypiał.

Niestety kiedy mąż wstawał do dziecka poddawał się po minucie płaczu i przychodził z informacją "głodna" ... i o 1 w nocy ciężko z tym faktem dyskutować ...

W którymś momencie ustaliłam z mężem, że jeżeli dziecko dostaje kolację to nie powinno być głodne do 3 nad ranem ... I chwaliłam męża, że super mu idzie ... Żeby w siebie uwierzył i w nocy mi nie marudził ...

Nie zawsze to działa, ale powiedzmy w 70% ...

Czasami myślę, że zmiany w karmieniu w takim samym stopniu muszę dotyczyć mnie, jak i dziecko ... a czasami i tatę, który musi uwierzyć że może uspokoić i uśpić rozwrzeszczane dziecko ...

Moja mała była usypiana przy piersi i miałam strasznego stresa, że od listopada idzie do żłobka a wciąż nie potrafi w ciągu dnia sama usnąć. Strasznie się tym gryzłam, rozmyślałam i dołowałam ... Jakoś samo wyszło, że dziecko ustawiło sobie tylko 1 drzemkę w ciągu dnia, a jakiś tydzień temu przez 3 dni pod rząd dosłownie usypiało mi w krzesełku do karmienia (po wyjęciu z krzesełka i doniesieniu do łóżka twardo spało). 4 dnia uwierzyłam, że spanie bez piersi jest możliwe i pierwszy raz udało mi się uśpić dziecko bez piersi ...

Może zamiast paracetamolu i ibuprofenu lepiej używać żelu na dziąsła? Można dłużej stosować i widzimy różnice w jakości snu (naszego :D i dziecka) jeżeli dziąsła są posmarowane. Ja smaruję po wieczornym karmieniu dziecka.

• mandarynkakarinka [...] 22.10.12, 00:30
      Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
      • zona_mi mandarynkakarinka 23.10.12, 15:50
        Proszę usunąć reklamę z sygnaturki.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka