Dodaj do ulubionych

relaktacja

01.12.12, 13:26
Witam chciałabym uzyskać poradę na temat przywracania laktacji. Dziewięć miesięcy temu uodziłam dziecko. Z powodu braku pokarmu od początku było karmione sztucznie. Z powodu zbyt małego doświadczenia i wiedzy w tym zakresie poddałam się i nie powalczyłam o pokarm. Jest mi z tym źle ponieważ kolzanki karmią swoje dzieci , niektóre do 3 roku życia. Do tej poy utrzymuje mi się wydzielina z piersi. Czytałam artykuły na temat przywracania laktacji nawet po długiej przerwie. Chciałabym dac dziecku choc troche tego co dobre, nawet odciagając pokarm.
Obserwuj wątek
    • panizalewska Re: relaktacja 01.12.12, 13:52
      Jeżeli cały czas "coś Ci leci" to super!
      Nic, tylko przystawiać dziecko - jego ssanie pobudza lepiej niż laktator, bo mamie się hormony nakręcają :) I pewnie między przystawieniami / karmieniami albo w trakcie - drugą pierś stymulować laktatorem. To, co uda Ci się odciągnąć możesz dodawać do mm i w miarę upływu czasu będzie więcej mleka Twojego, niż mm.
      Pewnie dziewczyny Ci doradzą, żebyś w którymś momencie powyrzucała smoczki i butelki ;)
    • oliviaty Re: relaktacja 12.12.12, 23:03
      Hehe tylko możesz mieć problem z przekonaniem dziecka do ssania, tym bardziej jak niewiele leci. Nie wiem czy mój pomysł jest OK, ale logicznie rzecz biorąc, chyba najlepiej dogadać się z jakąś koleżanką posiadającą młodego (2-3 m-ce), żartego ssaka i go poprzystawiać (a ona mogłaby laktatorem ściagnąć...). A potem jak Ci coś zacznie lecieć to poprzystawiać Twoje (najlepiej nad ranem, gdy głodne).

Moja córa jak dostała butlę (pierwszą w życiu) w wieku 12 m-cy to na cyca nie chciała spojrzeć. Pokarmu miałam dużo. Wsadzałam jej do buzi, zachęcałam, a ona pokazywała, że chce mleczko z butelki. Eh...

A może zajść w drugą ciążę? ;)

• panizalewska Re: relaktacja 13.12.12, 09:25
        Sorry, ale jednak NIE logiczne jest to co piszesz. Przystawiać cudze dziecko? Serio?
        • niuniusia210284 Re: relaktacja 13.12.12, 10:35
          Mamki kiedyś karmiły cudze dzieci, mnie to się jakoś nie widzi, chyba mam tu blokadę, ale jak by to miało pomóc:)
    • eiresmyk Re: relaktacja 13.12.12, 14:51
      kellymom.com/ages/adopt-relactate/relactation-resources/
      www.llli.org/faq/relactation.html
      • arathlo Re: relaktacja 13.12.12, 20:26
        Nie wiem jak jest z odruchem ssania (piersi) u takiego dużego dziecka. Ja moją córkę karmiłam 8,5 ms i tak po 1,5-2ms z ciekawości pokazałam jej cycka to mnie ugryzła, już nie pamiętała. A co dopiero kiedy dziecko w ogóle nie zna albo są to baaardzo zamierzchłe czasy.
        Dla takiego dziecka pierś to zupełna abstrakcja.
        Być może są jakieś metody, żeby to jakoś poszło, ale jak dziecko ma już zęby a nie umie ssać to może to chyba być nieprzyjemne dla mamy :/
        Chyba, żeby spróbować może z sondą- że na razie to mleko by było takie jakie je, rurką do piersi przylepione i jadłby to swoje mm, jednocześnie pobudzając pierś, ale myslę, że pierwsze chwile mogą być tak czy siak trudne bo jest to zupełnie inny mechanizm ssania.
        Wcale to niegłupia sprawa z tym dzieckiem koleżanki. A jak kto woli to może mąż? buahaha :P
        Ale tak serio to cóż takiego przystawić czyste zdrowe dziecko znajomej? Nie wiem czy prędzej koleżaka by nie miała oporów dziecko pod cudzego cycka podstawiać ;) Ale może z kimś udałoby się dogadać...a w szczytnym celu ja bym się przełamała...
        A może spróbuj poodciągać metodą 7-5-3? Nawet jak nic nie leci, na sucho, to pobudza trochę. Tzn. u jednych pobudza u innych nie, ale spróbować warto. Zobaczysz czy pobudza już po paru dniach.
        No i wspierać się herbatką, taką parzoną a nie granulowaną i nie za dużo, bo to też się organizm przyzwyczaja- 1-2 dziennie.
        I dużo myśleć o tym, chcieć, wyobrażać sobie to płynące mleko i takie tam "medytacje'. Tylko na spokojnie, nie z presją.
      • arathlo Re: relaktacja 13.12.12, 20:31
        A swoją drogą podziwiam za pomysł :) Szczerze. I z całego serca życzę powodzenia:)
    • oliviaty Re: relaktacja 14.12.12, 23:07
      o mezu nie pomyslalam! dobre.
      • Gość: Asia1160 Re: relaktacja IP: *.146.75.146.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 18.05.17, 13:06
        I jak udało się?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka