Dodaj do ulubionych

Dziecko nie potrafi zrobic same kupki.

16.12.12, 21:47
Witam! Mamy problem ponieważ nasze dziecko (4 miesiące) nie potrafi zrobic same kupki. Robiła tylko przez niecały pierwszy miesiąc sama, potem pojawiła się nietoleracja pokarmowa (o której nie miałam zielonego pojęcia) i zatwardzenie przez co musiałam pomagac albo czopkiem glicerynowym albo termometrem. Karmiłam piersią do 3 miesiąca, a obecnie malutka jest na mleku modyfikowanym oraz raz w dzień i raz w nocy dostaje pierś. Wprowadziłam już jabłoszko do menu i nic nie pomaga. Obecnie od 2 miesięcy robienie kupki wygląda u nas tak, że malutkiej podkurczam nóźki (dosyc mocno i długo) i wtedy dopiero robi kupkę. Chyba rozleniwiłam jelitka tym całym pomaganiem. Co zrobic aby malutka sama zaczeła robic kupki?
Dodam że jak jej nie pomagałam to nawet ponad 2 tygodnie nie było kupki :( i czym dłużej czekałam tym była gęściejsza. (Dostawała też lactulosum i też nic nie pomagało)
Czekam na pomoc :(
Obserwuj wątek
    • mruwa9 Re: Dziecko nie potrafi zrobic same kupki. 16.12.12, 21:57
      Mieszanka czesto powoduje u niemowlat zaparcia. Istnieje mozliwosc, zeby wycofac sie z mieszanki i karmic wylacznie piersia? Powinno pomoc. Albo zmiana mieszanki ?
      • chasiami Re: Dziecko nie potrafi zrobic same kupki. 16.12.12, 22:02
        Ale obecnie kupka nie jest gęsta. Chciałam przywrócić laktacje w 100% ale nie potrafie, po każdym karmieniu odciągałam, piłam herbatki laktacyjne i nic nie pomaga. A co do mleka to mamy hypoalergiczne tak jak poleciła mi Pani Alergolog, która wykluczyła alergię.
        Miesiąc temu też karmiłam wyłącznie piersią kupki były rzadkie ale nie potrafiła ich zrobic sama :(
        • mad_die Re: Dziecko nie potrafi zrobic same kupki. 16.12.12, 22:06
          Nie dawaj małej smoczków i butelek, dawaj tylko pierś - bo Twoje mleko robi się podczas ssania. Za kilka(nascie) dni laktacja powinna się odbudować.
          Proponuj małej pierś co 2h-2.5h za dnia, co 3h w nocy i powinno być ok.

A co do kupy - ile najdłużej czekałaś, żeby mała ją sama zrobiła?
    • mad_die Re: Dziecko nie potrafi zrobic same kupki. 16.12.12, 22:04
      A czym się na nietolerancja objawiała?
      Kto zalecił sztuczne mleko na nietolerancję? Czego nietolerancję?

Chciałabyś karmić piersią?
      • chasiami Re: Dziecko nie potrafi zrobic same kupki. 16.12.12, 22:25
        Nietolerancja zaczeła się objawiac po niecałym miesiącu (zatwardzenie i śluz z krwią w kupkach) miała wysypkę, która się poszerzała w tempie ekspresowym i 19 wrzesnia pani dermatolog chciała już nas wysłac do szpitala, ale dostała bardzo silny steryd w kremie na skórke co bardzo pomogło. Potem dostała maśc robiona którą mieliśmy stosowac na każde pojawienie się wysypki. A ja miałam nakaz rygorystycznej diety aby dalej karmic piersią (było podejrzenie na atopowe zapalenie skory). Póxniej jechaliśmy na wizytę do pani alergolog i powoli poszerzałam dietę ,gdzie się okazało że ma nietoleracje pokarmową. Nie mogłam jeśc sera żóltego, jaja i mleka (ale w przetrworach wszystko moge jeśc, np. ciasta)
        Na tolerancje nikt nie zalecił sztucznego mleka, ale malutka nienajadała się z piersi i musiałam dokarmiac ją butelką (międzyczasie walczyłam, żeby pobudzic laktację, ale nic nie pomagało) odciągałam co 3 godziny 20-40 ml tylko. (Pani alergolog powiedziała tylko, że jak musze dokarmiac to mlekiem HA bo ja byłam dzieckiem alergicznym i miałam astmę oskrzelową)
        • mad_die Re: Dziecko nie potrafi zrobic same kupki. 16.12.12, 22:45
          Ale co to znaczy że sie nie najadała? Za mało przybierała na wadze?

Daj jej wiecej piersi jeść, podawaj pierś co 2h, dwie piersi na jedno karmienie, nie dawaj sztucznego mleka , a już na pewno nie z butelki i smoczka, to i kupy będą wychodzić lepiej.

Ja w swojej karierze matki karmiącej nie wydusiłam z siebie więcej niż 10ml z dwóch piersi! Więc jak Ty dałaś radę odciągnąć 40ml to było super! Mleko CI się skończyło, bo podałaś sztuczne, nie inaczej.
          • chasiami Re: Dziecko nie potrafi zrobic same kupki. 16.12.12, 22:54
            Dokarmiac musiałam gdy malutka ssała piers przez parę minut i po jakimś czasie zaczeła płakac ssac płaka ssac płakac, aż wpadła w furię i uspokoiła się dopiero jak dopiła butelką (na początku potrzebowała do 60 ml)
            • mad_die Re: Dziecko nie potrafi zrobic same kupki. 17.12.12, 08:58
              To nie jest powód do dokarmiania, uwierz i zrozum.
              Czy mala znała wtedy juz jakieś smoczki?

W sytuacji która opisałaś należało uspokoić dziecko, ponosić, zmienić pozycje do karmienia i karmić dalej lub zmienić pierś.
            • yumemi Re: Dziecko nie potrafi zrobic same kupki. 17.12.12, 09:11
              Takie zachowania przy piersi to sygnał ze trzeba wywalić smoczki i poprawić technikę ssania a nie dokarmiac.
              Nie mówiąc o tym ze na jedzonka za wcześnie.

Jesli chcesz karmić, dostaw butelki i smoczki, karm często, jak dziecko sie denerwuje, ponos chwile i znów na piers.
              Do do kupek, u dziecka które jest wyłącznie na piersi i dobrze przybiera, kupki raz na tydzień tez są ok.
            • nomya Re: Dziecko nie potrafi zrobic same kupki. 17.12.12, 09:44
              chasiami napisała:
              > gdy malutka ssała piers przez parę minut i po jakimś czasie
              > zaczeła płakac ssac płaka ssac płakac, aż wpadła w furię

Z tego, co obserwuję, to każde niemowlę na pewnym etapie życia tak się zachowuje. Ja też miałam identyczne akcje z moim synem, instynktownie robiłam jak pisze mad_die (+ pranie mózgu z tego forum ;)) Absolutnie nie odpuszczałam, żadne butelki nie wchodziły w grę i jakoś po 3 tygodniach mój syn przestał się szarpać przy piersi. Do dzisiaj nie wiem co było tego przyczyną, ale obstawiam, że to naturalny etap u dzieci, bo u nas smoczków nie było.
              Zgadzam się też z yumemi, że smoczki nie pomagają, tylko psują. Obserwowałam już takie historie, gdzie matka strasznie smoczka broniła, że nie zaburza niczego, że ja się mylę, a jej 7misięczne dziecko nagle "samo" się odstawiło od piersi i trzeba było mm podać. A co widzę fotkę dziecka, to prawie na każdej zakneblowane dydem.
              • ewelinapatrycjapola Re: Dziecko nie potrafi zrobic same kupki. 17.12.12, 21:30
                JAk dziecko jest głodne to przystawić do piersi. Jak płacze ponosić, uspokoić, karmić. Jeśli jest głodne karmić częściej. Zgadzam się z tym, że to może być taki etap u dzieci. Moje też tak płakało. Ja na butelkę uczuliłam się w szpitalu. Potem nie dawałam i już.
              • mourning_tears Re: Dziecko nie potrafi zrobic same kupki. 09.04.16, 16:07
                U mnie było tak samo.Przez jakiś miesiąc mała świrowała wieczorami przy piersi (miała ok 1 m-ca jak się zaczelo). Nosiłam, zmieniałam pozycję przy karmieniu, bujałam w bujaczku, nosiłam w chuście, zmieniałam się z mężem. Ostatnie o czy bym pomyślała to dokarmianie butla. Iw końcu zaczęła wieczorami zasypiać przy piersi. Teraz ma 7 m-cy.To moje drugie dziecko więc wiedziałam, że nie muszę dokarmiać. Nie dawałam smoka,słuchałam instynktu i czekałam, aż minie. Śmieję się teraz, że najwyraźniej musiałyśmy się dotrzeć :)
    • malwina.okrzesik Re: Dziecko nie potrafi zrobic same kupki. 19.12.12, 12:55
      Nieumiejętność samoistnego oddania stolca wynika zapewne z jakiś wewnętrznych napięć malucha. Trudno powiedzieć skąd się wzięły, ale na pewno warto coś zrobić w tej sprawie. Polecałabym masaż ogólny całego ciała , taki terapeutyczny, dla rozluźnienia, typu Shantala, który działa i na ciało i na psyche, pobudza pracę narządów wewnętrznych. Efekty nie będą natychmiastowe, to jasne, ale poprzez pracę z ciałem chodzi o dotarcie do napięć, które powstały w dziecku.
      Jak będzie Pani rozszerzać jadłospis proszę dodawać do dań kilka kropel dobrej jakościowo oliwy, to ułatwia wypróżnianie.
      • chasiami Re: Dziecko nie potrafi zrobic same kupki. 19.12.12, 13:38
        No staram się robic masaz brzuszka przy każdej zmianie pieluszki. Powoli wprowadzam nowe pokarmy (dziś jadła po raz pierwszy śliwkę ze słoiczka).
        dziekuję za rady mam nadzieje że pomogą :)
        Pozdrawiam
        • zatwardziucha Re: Dziecko nie potrafi zrobic same kupki. 09.01.13, 21:38
          Witam panie ,ja borykam sie juz 4 ,5 roku z zaparciami u swojej coreczki,.W szpitalu,w ktorym rodzilam ja zarazili ja na oddziale po kapieli gronkowcem.Dostalam wysypke -ropne chrostki na twarzy,szyjce nadgarstakch po 2 tyg.trafila do szpitala dzieciecego.Lekarz na wizycie kontrolnej krzyczala na mnie ze dziecko przepocilam ale zaczelo to smierdziec ropa te pryszczyki i mala trafila do cholernego dyugiego szpitala,gdziemiala wenflon w glowke wlozony i dwie raczki i miala przez 10 dni wtlaczny antyvbiotyk pompado podawania antybiotykow.Gdy wyszla z tego szpitala po serii tych silnych antybiotykow juz mi kupki nie robila sama.Do 3 lat podawalam,akladalam czopek nawet dla doroslych mala po 2 tyg.robila ja z wielkim bolem i placzem.Miala kolki potwornie bolesne.A i te antybiotyki byly bez sensu podawane bo mala i tak musialam wyprowadzac z tego chodzac do poszczegolnych lekarzy.okulisty dermatologa i laryngologa.Wypuscili ja ze szpitala z ropa w uchu te antybiotyki wcale nie nie dzialaly na gronkowca tylko,ze wtedy sie dowiedziala z wypisu ze szpitala ze miala gronkowca+++ w uchu,gardle,w oczkach,i bakterie jeszcze inne na glowce.teraz po 4 latach daje malej blonnik ze sklepu internetowego zdrowy brzuszek"nook"Hanna Kukawka walczak to jest blonnik bez smaku i zapachu daje go z herbatka koper wloski i walcze caly czas ale mala z calej sily zaciska nozki wszedzie na placu zabaw w sklepie wszedzie zeby kupki nie robic bo sie boi mowi ze ja kluje daje drugie opak.blonnika dziala ale i tak mala sie zatrzymuje z roieniem ciagle codzien podaje duzo herbatek i dosypuje szczypte blonnika przez caly dzien .ale nie wiem co bedzie dalej i tak mala boli brzuszek podaje tez awaryjnie jak dluzj nie robi kupki parafine doustna po 2 lyzeczki do herbatki ale tez pare razy po calej buteleczce.I zmienialam mleko,i karmiona byla na hypoalergicznym z apteki bebilonie tylko na recepte je kupowalismy
          • zatwardziucha Re: Dziecko nie potrafi zrobic same kupki. 09.01.13, 21:53
            i tez myslelismy ze to od mleka ale co jakis czas stopniowo na inne przechodzilismy potem na bebiko.Jak mala trafila na 10 dni d szpitala,tam podawali jej Nan w buteleczkach skondensowane mleko.Po wyjsciu ze szpitala juz nie mozna bylo kupic w buteleczkach gotowej mieszanki tylko w proszku i mala juz nie robilakupki samodzielnie tylko musze az do dzis walczyc o jej wyproznienie.Ni wiem co dalej bedzie,miala robione usg brzuszka,wykluczylo powazniejsze choroby.Zmienialam lekarzy,a ludzie,otoczenie teraz mnie osadza ze za malo robie.Najlepiej dziecko mamm poddac na kroliczka doswiadczalnego wszystkim badaniom,gastrologicznym,ale moja lekarka mowi mi ze ja i mala tego nie przezyjemy i nie musimy tego robic.Mala dalam do prywatnego nowootwrtego przedszkola,i tam koszmar po pierwszym tyg,przezyla.Panie na sile rozchylaly jej posladki bolala ja to,DO mnie mialay pretensje ze mala za czesto kupki specyficzne robi.A podawalam jej i podakje blonnik.Jak kupapusci to caly dzien i noc sie wyproznia.Nie wiem kiedy sie to ureguluje .Blonnik dziala ale nie wiem kiedy mala przestanie sie bac,kupa kluc,i regularnie sie wyprozniac.BOje sie bo mala jest super inteligentna juz literki stawia umie wlaczyc lapopa i notebooka zna hasla do nich zapisuje sobie gry w zakladki.MA swioietna pamiec zapamietuje latwo i szybko reklamy slowazdania z bajek,rozmawia sie znia jak z doroslym,ale ta kupa ,robienie jejzostalo w tyle.amalej rocznik idzie szybciej do szkoly zerowka od 5 lat obowiazkowa a moja corcia jeszcze nie mozeiscprzezswoja przypadlosc.szpitalja takurzadzil jeden i drugi a teraz ona cierpi i ja fizycznie i psychicznie.ja kazdego dnia walcze u niejokupke o normalne zycie.
            • malwina.okrzesik Re: Dziecko nie potrafi zrobic same kupki. 10.01.13, 23:42
              to wygląda na sprawę dla psychologa/terapeuty dziecięcego a nie dla lekarza.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka