Dodaj do ulubionych

maluch sam sie odstawia

20.01.13, 10:04
witsm jestem mama 7mc synka karmie go piersia. od 4mca pojawily sie problemy z laktacja. ma rozszerzana diete, wszystko ladnie je. proponuje mu piers na kazde zadanie. czesto po karmieniu jest glodny badz placze w czasie ssania. zeby nie ida, nie choruje, nie ma smoczka. w czasie ssania wiecej bawi sie piersia, memla, ,,gada'' do cyca niz ssie. chcialabym wiediec jakie sa objawy odstawienia malucha bo wiem ze dzieci same moga zrezygnowac z piersi?
prosze o odp
Obserwuj wątek
    • mama.rozy Re: maluch sam sie odstawia 20.01.13, 10:06
      co jeszcze je i ile?i kiedy-przed piersią czy po?i jak podajesz inne jedzenie?
      • pyrielaa Re: maluch sam sie odstawia 20.01.13, 12:30
        dzien jedzenia wyglada mniej wiecej tak
        waga urodzeniowa 3220, ostatnie wazenie 13.01.13 - 7300 rano pierś
        9 - 10. 150 ml kasza jaglana/kleik ryzowy/kukurydziany/gryczany na wodzie czasem z jagodami
        12 - 13. pierś
        14. 100 ml mus z jabłka (czasem z marchewka)
        15. pierś
        16. 200 zupka wprowadziłam warzywa (ziemniak, marchew, patison, cukinia, kabaczek, dynia, seler, pietruszka, burak, fasolka szparagowa, rzepa) co drugi dzień 1/2 żółtka, 1 - 2. raz w tyg piers z kurczaka albo ryba gotowana na parze. zupke przygotowuje gotujac na parze badz scieram na tarce jarzynowej i gotuje w niewielkiej ilosci wody. podst zupki jest ziemniak i marchewka plus jakis dodatek. dodaje jeszcze łyzeczke oleju lnianego badz wysokiej klasy rzepakowy, czasem dodaje mielone siemie lniane, amarantus, brazowy ryz, soczewice, po jedzeniu podaje czasem piers lub wode.
        18 piers
        19 kaszka manna/orkiszowa na wodzie rozne ilosci czasem nie zje nawet 2 łyż
        20 pierś
        w nocy pierś nie wiem ile razy śpi z nami wiec nawet nie liczę
        jedzenie podaje lyzeczka, nie zabkuje, nie choruje, nie zna smoczka
        • yumemi Re: maluch sam sie odstawia 20.01.13, 13:27
          pyrielaa napisał(a):

> dzien jedzenia wyglada mniej wiecej tak
          > waga urodzeniowa 3220, ostatnie wazenie 13.01.13 - 7300 rano pierś
          > 9 - 10. 150 ml kasza jaglana/kleik ryzowy/kukurydziany/gryczany na wodzie czase
          > m z jagodami
          > 12 - 13. pierś
          > 14. 100 ml mus z jabłka (czasem z marchewka)
          > 15. pierś
          > 16. 200 zupka wprowadziłam warzywa (ziemniak, marchew, patison, cukinia, kabacz
          > ek, dynia, seler, pietruszka, burak, fasolka szparagowa, rzepa) co drugi dzień
          > 1/2 żółtka, 1 - 2. raz w tyg piers z kurczaka albo ryba gotowana na parze. zupk
          > e przygotowuje gotujac na parze badz scieram na tarce jarzynowej i gotuje w nie
          > wielkiej ilosci wody. podst zupki jest ziemniak i marchewka plus jakis dodatek.
          > dodaje jeszcze łyzeczke oleju lnianego badz wysokiej klasy rzepakowy, czasem d
          > odaje mielone siemie lniane, amarantus, brazowy ryz, soczewice, po jedzeniu pod
          > aje czasem piers lub wode.
          > 18 piers
          > 19 kaszka manna/orkiszowa na wodzie rozne ilosci czasem nie zje nawet 2 łyż
          > 20 pierś
          > w nocy pierś nie wiem ile razy śpi z nami wiec nawet nie liczę
          > jedzenie podaje lyzeczka, nie zabkuje, nie choruje, nie zna smoczka

Wszystko fajnie, sporo je, troche duzo jak na 7 miesieczne dziecko, ale jesli nie ma zatwardzen i chce, to widac mu pasuje.
          Niemniej pare zmian bym zrobila.. Jesli kaszka na sniadanie jest o 9-10, dawalabym obiad okolo 13-14 zamiast tego musu z jablek. Owoce lepiej dodac do sniadania. Wtedy kolacje mozesz dac najpozniej 17-18 i sa wieksze szanse ze dziecko spokojniej zje z piersi na noc. Na kolacje nie musisz dawac znow kaszy tej co na sniadanie, mozesz kombinowac kasze, ryz, makaron plus warzywa gotowane.
          I nie wiecej niz 3 stale posilki dziennie.
          O reszte bym sie nie martwila, to ze sobie ssie 'memlajac' to tez jest ssanie:)
          • pyrielaa Re: maluch sam sie odstawia 21.01.13, 13:41
            zatwardzen nie ma, kupki ladne czase nawet i 2 ;D
            na sniadanie zawsze dostaje inna kaszke niz na wieczor. martwi mnie ze w ciagu dnia malo ssie ale moze w nocy nadrabia
    • yumemi Re: maluch sam sie odstawia 20.01.13, 10:23
      A na czym polegaja problemy z laktacja konkretnie? Nie ssie w ogole? Slabo przybiera?
      Dostaje jakies inne mleko (np kaszki na mm?)
      Problem moze byc tez wtedy jesli dziecko dostaje za duzo jedzonek na raz.
      Ale na odstawianie od mleka calkowicie jeszcze za wczesnie:)
      • pyrielaa Re: maluch sam sie odstawia 20.01.13, 12:34
        placze czasem przy cycu. jak mleko leci szybko to ssie ladnie. czesto ma ,,15 min przy cycu'' w tym czasie nie spi tylko memla jak sie obudzi znow glodny a ssac nie chce. mm nie podaje kaszki na wodzie.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka