Dodaj do ulubionych

waga spadła,co robić

14.04.13, 13:38
Córka skończone 9miesięcy,alergiczka z refluksem,a właściwie już chyba choroba refluksową,do4miesiąca przybierala bardzo dobrze (z 3centyla na ponad 50),w 4miesiącu ujawniła się alergia i przybieranie szlag trafił...20listopada ważyła 6820 a 20marca 7730. Wczoraj ją ważyłam i waży 7600 :-( no załamka normalnie...
Karmię ją na żądanie,bardzo często w dzień (jak to przy refluksie) ok co 2-2.5godziny,często albo zasypia i po obudzeniu jeszcze trochę zje,ale mam wrażenie że tylko tyle zęby z głodu nie pasc albo chwilę poje i przewraca się na brzuch i odchodzi-mam wrażenie że przy jedzeniu ją boli brzuch albo przełyk,ale dostaje leki na refluks...na początku pomagały(już jakieś 2miesiące bierze) i przybieralapo 50-60gram tygodniowo,czasem 40,a teraz była chora prawie 2tygodnie temu i miała antybiotyk(zapalenie gardła) i słabiej jadła,po chorobie przez 3dni jadła więcej,np.zupek i kaszki,a teraz znowu kilkanaście łyżeczek (po pół łyżeczki) i koniec...czasem tylko kilka...2razy karmię ją łyżeczka bez zabawiania i je ile chce bez wmuszania a raz z nami blw ale tego nie lubi-szybko się denerwuje i więcej rozrzuci niż zje-a w zasadzie nic nie zje...
Poza tym mamy jeszcze 2problemy:
Coś ja jeszcze uczula bo znowu zaczęło jej się ulewac i bardzo denerwuje się podczas jedzenia szczególnie na początku-tak jakby ją bolało coś...ale nie zawsze...i po jedzeniu jest bardzo pobudzona-skacze przy barierce łóżka, przewala się z brzucha na plecy i odwrotnie-tak jakby jej coś przeszkadzalo i strasznie zgrzyta zębami-a ma już 7...
Problem 2to pobudki o 3-4 i ryk przez 2godziny-cały czas wydaje mi się że jest to związane z jedzeniem bo pojawia się po kolejnym jedzeniu z piersi...budzi się bardzo często-czasem łyknie parę razy i zasypia a czasem zaczyna jeczec i przewalac się po łóżku i zaczyna się płacz...
Jesteśmy już tym wykończeni bo trwa to już z przerwami 9miesięcy-ja już wróciłam do pracy ale moja wydajność jest ujemną-cały czas się zrywam na karmienie i martwię czy mała nie jest głódna...mała w dzień nie śpi prawie w ogóle więc nie mam kiedy odespać-czasem zaśnie na spacerze,ale ostatnio też nie chce jeździć w wózku,w chuście też nie,więc mamy problem z wychodzeniem z domu...
Ogólnie w dzień jest pogodna,bardzo ciekawa świata,wszystko ją interesuje,ale jedzenie i spanie to jakiś koszmar...i ta waga-spadła teraz do 10centyla pewnie albo niżej-boję się sprawdzić...
Jeszcze 1,5miesiąca temu była dokarmiana neocate lcp ale odrzuciła to świnstwo i przestała przybierać...
Pomóżcie
Obserwuj wątek
    • mika_p Re: waga spadła,co robić 14.04.13, 13:59
      Ważyłaś ją bezpośrednio po chorobie? Może z jej powodu spadła dużo bardziej, a teraz już odbija w górę?
      Wściekła ruchliwość nie musi onzaczać nic złego, ani czegokolwiek związanego z jedzeniem. Może to być po prostu faza rozwojowa.

Kto ją karmi jak jestes w pracy i czym? Może opiekun podaje jej coś, czego nie powinna jeśc, i stad nasilone objawy?
    • yumemi Re: waga spadła,co robić 14.04.13, 14:01
      raz z nami blw ale tego nie lubi-szybko się denerwuje i
      > więcej rozrzuci niż zje-a w zasadzie nic nie zje...
      Na tym polega blw, w koncowym efekcie dziecko uczy sie jesc i je lepiej.
      A jakie jedzenie dostaje, co jej dajesz konkretnie? Bo mozesz gotujac kombinowac bardziej kaloryczne potrawy, np warzywa, z mieskiem, avocado, itp.

> Problem 2to pobudki o 3-4 i ryk przez 2godziny-cały czas wydaje mi się że jest
      > to związane z jedzeniem bo pojawia się po kolejnym jedzeniu z piersi...budzi si
      > ę bardzo często-czasem łyknie parę razy i zasypia a czasem zaczyna jeczec i prz
      > ewalac się po łóżku i zaczyna się płacz...
      A cos jej moze przeszkadzac w ssaniu? Sprawdzalas jej uszy? Badania miala robione?
      Smoczkow i butelek domyslam sie nie ma?
      • blablanie Re: waga spadła,co robić 14.04.13, 18:10
        Nie ważyłam po chorobie-bałam się... Myślałam że jak już trochę czasu upłynęło to już nadrobiła...mam wrażenie że nie je z piersi tak długo jak powinna...coś jej przeszkadza,odrywa się,przewraca na brzuch i koniec jedzenia...podejrzewam że w nocy również je za dużo mleka pierwszej fazy i stąd te problemy z brzuszkiem...ale nie jestem w stanie jej zmusić żeby zjadła więcej-nie chce i koniec!
        Co do blw to ja wiem że o to chodzi ale lekarze każą dawać jedzenie i najlepiej dużo bo była na granicy anemii-jutro idziemy robić badania:morfologie,crp,żelazo,mocz,tsh,ft4...zastanawiam się nad ferrytyna i wit D bo małej strasznie poci się główka...
        Jak jestem w pracy to małą zajmuje się tata i daje tylko to co powiem...ona je albo moje zupki albo słoikowe z mała ilością składników...mięs nie mogę dokładać bo na większość wyszła alergia-indyk,świnia,dorsz plus podejrzenie alergii na mleko więc krowa odpada...jemy obie królika ale nie wiem czy on jestutaki bezpieczny...
        Smoczkow nie zna z butelki piła okazyjnie ale przez ostatni miesiąc nie weźmie smoka do ust...i moje mleko pije z doidy ale tego dla alergików nie chce w żaden sposób...
        Dzięki za szybką odpowiedź-możektoś w końcu wpadnie na pomysł co to może być-bo lekarze tylko o szpitalu mówią,a ja się boję...
    • malwina.okrzesik Re: waga spadła,co robić 14.04.13, 19:00
      To wygląda na poważny problem gastrologiczno-alergiczny, a nie karmieniowy, dlatego dobra diagnostyka w tym kierunku konieczna. Polecam kontakt z DOBRYM DIETETYKIEM i GASTROLOGIEM, który patrzy całościowo, a nie tylko chciałby "utuczyć' malucha. Dobry dobór posiłków dla Pani i córeczki wydaje mi sie konieczny
      Podaje świetny kontakt do sprawdzonej dietetyczki z mojej okolicy:
      www.wydawnictworodzina.pl/2,o-mnie.html
      • blablanie Re: waga spadła,co robić 15.04.13, 17:35
        Dziękuję za wszystkie odpowiedzi.szkoda że nie mieszkam blisko Skoczowa -chętnie bym skorzystała z takiego dietetyka... Czy ktoś zna dobrego w Szczecinie?nie chce trafić na kogoś niekompetentnego,bo zamiast pomóc mógłby zaszkodzić...
        Dzisiaj zrobiłam małej wyniki morfologia ok:hemoglobina 11,7 a norma jest od 10...żelazo niskie-34przy normie od 37i ferrytyna też nisko:14(norma od20)crp ok,wit-D nisko ale w normie23(20-80). Tylko hematokryt też poniżej normy 33(34-41)
        USG brzucha prawidłowe...
        Czy ten misji poziom żelaza mógł spowodować spadek wagi i wolne przybieranie?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka