Dodaj do ulubionych

nie chce ssac

27.05.13, 13:06
synek ma 6tyg . przez 3 pierwsze przybrał pół kilo. Najadał się szybko ale mleka miałam dużo i się tym nie martwiłam. 3 tyg temu dostał pleśniawek leczymy fioletem wg wskazań lekarza jest zdecydowanie lepiej jeszcze czasem cos się pojawi i znika. ale problem mam teraz inny od paru dni nie chce ssać possie minute dwie czasem 5 i potem ciumka nie chce mu sie ciągnąć tak jakby czekał ze samo mu wpadnie. Byłam dziś na ważeniu i w ostatnie 19 dni przybrał200g. Co mam dalej robić?? mleka juz mam niej przez to jego nie jedzenie do końca. Moze jednak dokarmiac? Ale czym zamówiłam juz kubeczek medeli. Nie miał nigdy smoczka i butelki. Paluszków tez nie ssie. Czy pobudzac laktacje?
Obserwuj wątek
    • mad_die Re: nie chce ssac 27.05.13, 17:00
      A ile razy je? Z ilu piersi?
      Zdrowy jest ogólnie?
      Jak wzrost ma się do wagi?

Dalej trzeba karmić, jednak wagę częściej kontrolować, co tydzień najlepiej.
      Karmić dużo, 10-12 karmień na dobę, najchętniej z dwóch piersi.
      Tak rób przez tydzień i idź zważyć.
      • agn-ez Re: nie chce ssac 27.05.13, 18:33
        przy urodzeniu miał54cm jest raczej długi. Dzis od 10 do 14 cały czas z nim walczyłam ale on pije 2 minuty i puszcza i nie chce wiecej, ile karmien nie wiem daje co godzina dwie ale mam wrazenie ze co karmienie to nie mam mleka. teraz pociagnal minute i zasnał. byłam u pediatry kazała dokaarmiac bebilonemm i przyjsc na kontrole jutro ile wypija. Acha i mam robic przerwy zeby mleko zdazyło sie nazbierac. I odciagac ale mi nic nie leci co mam robic odciagac jak nie leci?
        • mad_die Re: nie chce ssac 27.05.13, 21:32
          > przy urodzeniu miał54cm jest raczej długi.
          No ale ile mu przybyło centymetrów?
          Bo to ważne, bo może nie poszło mu w wagę tym razem a we wzrost?

Dzis od 10 do 14 cały czas z nim wa
          > lczyłam ale on pije 2 minuty i puszcza i nie chce wiecej, ile karmien nie wiem
          > daje co godzina dwie ale mam wrazenie ze co karmienie to nie mam mleka.
          no to nie walcz.
          Daj ssać i niech ssie, tyle ile chce.
          Dlaczego myślisz, że nie masz mleka?
          Mały ssie jakieś smoczki?

Jak sika?
          Kupy robi?

byłam u pediatry kazała dokaarmiac bebilonemm i przyj
          > sc na kontrole jutro ile wypija. Acha i mam robic przerwy zeby mleko zdazyło si
          > e nazbierac. I odciagac ale mi nic nie leci co mam robic odciagac jak nie leci?
          No cóż, pediatra się nie zna na laktacji, więc radziłabym zmienić lekarza. Lub nie pytać go o karmienie piersią...
          Od bebilonu Ci mleka nie przybędzie. Ani syn nie zacznie ssać lepiej piersi.
          Mleko w piersi robi się PODCZAS ssania, wiec wydłużanie przerw pomiędzy karmieniami SPOWODUJE że mleka będziesz miała MNIEJ. Nie więcej. Mleko nie może się zbierać, bo wtedy organizm dostaje sygnał, że za dużo robi i zwalnia produkcję.
          To ssanie powoduje, że mleko się produkuje, nie inaczej.

Więc ja bym jednak zajrzała do paszczy, czy pleśniawki nie przeszkadzają jeszcze. Czy smoczki nie przeszkadzają? A może nakładki?
          • agn-ez Re: nie chce ssac 27.05.13, 23:54
            sika dużo a kupki lużne bardzo. Od 18 do 21 był bez przerwy przy mnie ale ciumkał tylko a gdy go prubował przejąc mąż to wrzask był okropny. jak przystawiam to pije ok 30s i znów przysypia i ciumka. zasnął na pół godziny pociągnął chwilkę i znowu ciumka bez połykania. Dałam po kapieli i piersi 60ml mleka i wciągnł duszkiem potem troszke pociumkał i śpi. Aż sie boje co bedzie jutro. Laktatorem odciągnęłam ledwo 15ml i to po 30min z obu piersi. juz nie wiem co robic. smoka nie ma i nic w tym rodzaju no jedynie dzis dałam z butelki tommmi tipi. Buzię filetowałam i nic nie ma teraz. Nosek przepłukuje sterimarem a uszka pani doktor sprawdzała i jest ok. Pediatra była zaniepokojona kupkami ze sa za rzadkie, no i jutro mamy wazyc przed i po karmieniu az sie boję:(
            • bibina Re: nie chce ssac 28.05.13, 00:23
              Znam to, znam. Wieczorne maratony, krotkie ssanie, potem ciumkanie. Zachowanie dziecka niewiele Ci tu powie, tylko waga. I tak szczerze powiedz (nie musisz pisac, sobie odpowiedz), ile tych butelek maluchowi podajesz. Niektorym dzieciom butelka nie psuje ssania piersi, ale wielu moze namieszac. Trzymaj sie!
              • agn-ez Re: nie chce ssac 28.05.13, 11:18
                wczoraj podałam mleko pierwszy raz
                nie mam co sobie odpowiadac jestem przejeta i pisze jak jest prosac o pomoc teraz znowu mało mleka i mały sie denerwuje
                kiedy mam pobudzac laktatorem jak nie moge go odłozyc bo płacze

• mruwa9 Re: nie chce ssac 28.05.13, 11:58
                  malo mleka masz w glowie, w piersiach jest tyle, ile trzeba. czyli mowiac po polsku: pokarm jest, tylko wiary pewnosci siebie, ze mozesz wykarmic dziecko, brakuje.Problem siedzi w twojej psychice, nie w piersiach.
                  Nie musisz dokarmiac mieszanka, wystarczy, ze dokarmisz wlasnym pokarmem, bezposrednio z piersi. nie musisz sie meczyc z laktatorem, a to, co odciagasz, nijak sie ma do rzeczywistej produkcji, tylko sie jeszcze bardziej dolujesz tymi kilkunastoma mililitrami.
                  Jesli dziecko zasypia po chwili krotkim ssaniu, a potem sie budzi po odlozeniu (nota bene najzwyklejsze i najnormalniejsze zachowanie takiego malego kurczaka, nic niezwyklego ani niepokojacego), a ty chcesz, zeby maly wiecej jadl, to wykorzystaj to zachowanie dziecka: gdy zaczyna przysypiac- odloz , obudzi sie, to zyskasz kolejna okazje do karmienia, a dziecko znow possie efektywnie przez pare minut. I tak w kolko.
                  Mozna sprawdzic mocz na wszelki wypadek, ale napisz moze, czy dziecko zawsze jest wazone nago, bez pieluch i bodziakow,na tej samej wadze?
                  Byc moze glupi blad pomiaru wpedza cie w stres.
                  • bibina Re: nie chce ssac 28.05.13, 12:47
                    Popieram mruwe w calej rozciaglosci. Mnie sie tez wydawalo kiedys, ze odlozone placzace dziecko=glodne dziecko=malo/zle moje mleko. Nieprawda! Dziecko chce byc przy mamie, ssac dla uspokojenia, ukojenia, pobudzenia laktacji. Bedzie dobrze
                    • agn-ez Re: nie chce ssac 28.05.13, 13:21
                      wazony nago na tej wadze co 3tyg temu. Synus nie chce ssac wciskam mu piers ale on sie denerwuje i puszcza. onciagnac nic nie umiem moze powinnam pobudzic laktacje ale jak jak on przy mnie prubuje. juz sie denerwuje ;(
                      • kimio Re: nie chce ssac 28.05.13, 15:19
                        Tez mam ten problem, moja mała od początku miała kłopoty ze złapaniem brodawki i spaniem, więc wprowadziłam nakładki, mleka tez mam niezbyt dużo dlatego wprowadziłam dodatkowo po każdym karmienie z każdej piersi butelkę i malutka wypija 30-40ml. Odprezylam sie, mleka mam coraz wiecej, nie martwie sie ze już nie przybiera na wadze, najważniejsze dla większej laktacji jest spokój mamy, brak stresu i pozytywne nastawienie :) dużo daje spędzenie dnia lub dwóch tylko na karmienie, totalny luz, położyć dziecko obo siebie i niech ssie nawet co 30 minut, budzić je, podobno dobrym sposobem jest wypicia szklanczki karmi karmelowego :) rozluźnia, najlepiej wypić tuż po ostatnim karmieniu...ale przede wszystkim spokój jest najważniejszy powodzenia :)
                        • agn-ez Re: nie chce ssac 28.05.13, 16:40
                          mi leciało bardzo mocno mleczko i syn sie szybko najadał a teraz piersi juz nie sa takie pełne i trudniej sie je. musze chyba popracowac nad technika ssania juz innych pomysłów nie mam. Nadal sie denerwuje bo złapie na chwilke i juz nie chce. pewnie zamiast przybrac jeszcze spadnie.
                          • mruwa9 Re: nie chce ssac 28.05.13, 17:16
                            ale po co zmuszasz dziecko i wpychasz mu piers, jesli jej nie chce? Nakrecasz sie w nerwowce okolokarmieniowej, zamiast zaufac dziecku.Nie chce jesc- to nie zmuszaj. Ponos, zainwestuj w chuste, nie odkladaj, jesli dziecko tego nie chce. Niech spi w chuscie.
                            Jesli nad czymkolwiek musisz popracowac, to nie nad technika ssania dziecka, ale nad zrozumieniem wlasnego dziecka i wzmocnieniem zaufania do dziecka, do siebie i do Matki Natury. Rozbierz sie do pasa a dziecko do pieluchy, polozcie sie w lozku albo przed telewizorem, po prostu dajcie sobie okazje do bliskiego kontaktu, skora do skory, bez wciskania piersi na sile. Ty zachowujesz sie histerycznie w kwestii jedzenia, to i jak dziecko ma reagowac? Jaka akcja, taka reakcja.
                            Zacznij od wyluzowania i zaniechania zmuszania dziecka do jedzenia. Zaufaj mu.
                            • agn-ez Re: nie chce ssac 28.05.13, 17:30
                              jutro mam isc na zwazenie, a nie jest tak ze jest za slaby i zasypia?
                              • mruwa9 Re: nie chce ssac 28.05.13, 18:12
                                noworodek z zoltaczka - owszem. Ale nie 6-tygodniowe niemowle! O nie nie toczy go jakas infekcja.
                                • agn-ez Re: nie chce ssac 28.05.13, 18:22
                                  wiec co dalej?
                                  pediatra go przeciez widziała wczoraj znów złapał na 30s i zasnał
                                  • agn-ez Re: nie chce ssac 28.05.13, 18:23
                                    kupki robi rzadkie co chwila i siusia tez
                                    jak dałam z butelki odciagniete 15ml to wypił duszkiem
                                    co mam robic dac mieszanke?
                                    • kimio Re: nie chce ssac 28.05.13, 19:31
                                      Przede wszystkim uważam, ze skoro spadł z wagi to trzeba temu w jakiś sposób zapobiec.... Bo to co teraz robisz nie do końca sie sprawdza. Polecam wprowadzenie mleka modyfikowanego... przynajmniej do czasu aż nie zacznie znowu ssac... zasada jest prosta- najpierw daje sie pierś, niech zje tyle ile sie da a potem butelkę z mlekiem modyfikowanym, to na pewno Cie uspokoi, dziecko wzmocni i da tez sile do walki z piersią :) pamiętaj ze jak już wróci wszystko do normy to mozna odstawić mleko modyfikowane. Ale najważniejsze zeby sie uspokoiła, to naprawdę dużo daje i jest kluczem to większej laktacji.
                        • agn-ez Re: nie chce ssac 28.05.13, 19:54
                          jestem załamana od czternastej godziny walcze i nic nie leci mały sie denerwuje lub przysypia ale naprawde nie ciagnie. Próbowałam jak drzemał odciągnąc laktatorem i nic nie leciało. Teraz dam mu butlę i ide płakac coś czuje ze to koniec. Z córką tez miałam dużo przebojów ale przybierała ładnie a tu nie chce ssac. Córka nie chciała jak miała ponad 3 miesiące i szybko jej przeszło ale ładnie przybierała. A tu spadek wagi a pierwsze 3 tyg były idealne jadł co 2-3 godziny wieczorem wiecej i w nocy co 3 -5 godzin. czemu taka zmiana? juz nie mam pomysłów.
                          piszę i wyję:(
                          • kimio Re: nie chce ssac 28.05.13, 20:05
                            Sama sobie odpowiedzialas dlaczego jest kryzys w laktacji- przez stres, nerwy - uspokoj sie, odstaw dziecko od piersi, wróć do karmienia co 3 godziny, wprowadz butelkę z mieszanka, naprawdę płaczem nic nie zdzialasz a sie wykonczysz, takim działaniem nie sprawiła ze będziesz miała wiecej mleka, przystawiaj dziecko do piersi przed każdym kamieniem a potem daj butelkę, niech nie siedzi przy piersi cały czas bo to tez nie do końca sie sprawdza, nie męcz jego i siebie, jeśli chcesz powalczyć o mleko to musisz uwierzyć w siebie, moze wprowadz nakładki (polecam firmy avent) przynajmniej na jakiś czas zeby sobie przypomniał ze trzeba pierś ssac, to tez wspomoże laktacje a dziecko jest wstanie wyciągnąć wiecej mleka niż laktator
                            • agn-ez Re: nie chce ssac 28.05.13, 20:12
                              czyli jutro po nakładki moze pomogą a teraz daje mieszanke prosze piszcie co mam robic
                          • mruwa9 Re: nie chce ssac 28.05.13, 21:54
                            a skad wiesz,ze nie leci? W glowie zablokowalas sobie wyplyw pokarmu, bo tak naprawde nie ma takiej mozliwosci, zeby zmierzyc, czy i ile pokarmu dziecko polyka.
                            Nerwowa i zafiksowana jestes. A twoje nerwy udzielaja sie dziecku.Dziecko dostaje butle, ergo-zna smoczek. I mamy wytlumaczenie, dlaczego nie chce ssac piersi. Jesli musisz dokarmic- dokarm bezsmoczkowo, z kubka, lyzeczka, kieliszkiem, strzykawka, byle bez butli.
                            Jesli zachowanie dziecka odbiega od normy dla dziecka zdrowego, trzeba skontrolowac, czy nie toczy malucha jakas infekcja. Obowiazkowo badanie moczu, warto skontrolowac uszy. I rozbierz dziecko do pieluszki, moze jest mu za goraco i to powoduje sennosc.
                            I uspokoj sie, bo nerwowosc oraz stres nie sprzyaja laktacji.
                            Jesli slysze, ze noworodek przez pierwsze 3 tygodnie jadl idealnie co 3 godziny, od razu zapala mi sie lampka kontrolna, bo noworodek zwykle je co godzine przez godzine, czyli raczej calodobowo wisi na piersi.
                            Na pewno smoczkow uspokajaczy w uzyciu NIGDY nie ma?
                            • kimio Re: nie chce ssac 28.05.13, 22:12
                              Każde dziecko jest inne, dlatego ważne jest by najpierw przystawic dziecko do piersi zeby próbowało ssac, a potem butelkę lub w inny sposób nakarmić, tak jak mruwa9 napisała faktycznie jest podobno lepiej, dziecko sie mniej rozleniwia, ale nie demonizujmy tez butelek/smoczkow, skup sie teraz nad uspokojeniem siebie i dziecka, używam nakładem, butelki ale tez karmie sama piersią... Więc myśle ze to tylko kwestia pokazania dziecku ze moze być w różny sposób karmione... Trzeba to sprawdzić, zobaczyć jak zareaguje i sie go nauczyć :) nikt nie powiedział ze będzie łatwo, zwłaszcza ze jak widzisz na swoim przykładzie dziecko dziecku nie równe :) będzie dobrze :)
            • mad_die Re: nie chce ssac 28.05.13, 22:50
              Skoro sika dużo (czyli że ma ciężkie pieluchy, tak?) i kupę robi - to znaczy, że je.
              I nie patrz na to, czy ssie 30 sekund czy 2 minuty.

On je.

Od podawania butelki mleka Ci nie przybędzie.

A te 6tyg to taki jeden z wielu skoków rozowjowych, gdzie po prostu dziecko podkręca laktację u mamy. A robić to może tylko i wyłącznie poprzez ssanie piersi. Więc jak chce ssać, to niech ssie, zmieniaj piersi, noś, tul, szuszaj, i zmieniaj pieluchy :)
              i zobaczysz jak urośnie.
              Jak masz wagę w domu do ważenia niemowlaków, to zważ go dziś/jutro a potem za kilka dni znowu. Ale nie dawaj butelki, tylko samą pierś.
              Kilka dni i piersi zaskoczą, że mają zwiększyć produkcję.

A do tego pilnuj, żeby ssał tak:
              www.nbci.ca/index.php?option=com_content&view=article&id=124:good-drinking&catid=6:video-clips&Itemid=13
              I dostawiaj tak:
              www.nbci.ca/index.php?option=com_content&view=article&id=75:when-latching&catid=5:information&Itemid=17
              Oczywiście zero smoczków i butelek i nakładek i innych cudów wianków.
              • agn-ez Re: nie chce ssac 29.05.13, 13:09
                Już korzystałam z tego forum przy córci i była wiecznie przy cycu mnie to nie przeraza. żadne z dzieci nie miało smoczków, wiem że one zaburzają nigdy wczesniej nie uzywałam butli dopiero od momentu jak nie chce ssac. On po prostu nie chce ciagnąć pociumka chwilke i śpi. Dziś byłam na kontroli ważenia ma 3770 czyli od poniedziałku 30g. Po prubie karmienia było o 60wiecej. Ale karmiłam z pół godzinna przerwa. Według lekarza w ten sposób głodzę dziecko i mam jechac do szpitala. Dostanie kroplówę i bedą mi robic próby karmienia. Moze nie mam pokarmu to sa słowa lekarza. A lużne stolce to pewnie infekcja tylko ze bez gorączki. I nie wiem co dalej teraz mały spi odciągnełam 20ml :( budzi sie dam mu jeszcze possac moze załapie. Acha rano chciałam mu dac mieszanke , dałam z kubeczka wypił po czym zwymiotował:( dałam 30ml bebilonu. czy rzeczywiscie moze sie odwodnic?
                lekarz powiedział ze ma dostac w tym wieku co najmniej 120 a ja tu ledwo 60 i 20ml.
                • mad_die Re: nie chce ssac 29.05.13, 14:38
                  Nie głodzisz, bo sika i kupy robi.
                  On by się odwodnił, jakby nie miał czym sikać, ale sika, więc się nie odwodni.
                  A skoro ma teraz infekcję jakąś - jaką?? lekarz powiedział? - to nie dziw, że mało przybiera. Organizm walczy z infekcją, nie gromadzi zapasów.
                  Więc jak mały ma katar, to nos dokładnie oczyszczaj mu, i karm piersią ile wlezie. Dokarmiaj be zużycia smoczka, najlepiej swoim odciągniętym mlekiem lub po prostu mlekiem z piersi. Wtedy piersi będą dodatkowo stymulowane, i będą wiedziały, że mają więcej mleka produkować.
                  Głowa do góry!
                  • agn-ez Re: nie chce ssac 29.05.13, 15:40
                    dałam z piersi troche jedną possał potem drugą i tak go przestawiałam na chwilke łapał. potem dałam odciągniete mleczko 20ml i mieszanki 30ml dalej płakał ale jak przystawiłam do piersi to sie uspokoił i zasnął. teraz śpi obudze za chwilke i dam z piersi i znowu mieszankę. Niewiem czy odciągac czy czekac az sie wiecej mleczka nazbiera( tak kazał lekarz). Do szpitala mam skierowanie ale jeszcze nie jade nie wiem czy dobrze robie.
                    • mruwa9 Re: nie chce ssac 29.05.13, 18:04
                      Uwaga, bede krzyczec:
                      NIE CZEKA SIE AZ SIE POKARM NAZBIERA!!!tO PODSTAWOWY BLAD, KTORY PROWADZI DO ZMNIEJSZENIA PRODUKCJI POKARMU, NIE ZWIEKSZENIA!!
                      To ssanie stymuluje produkcje pokarmu. Jesli odwlekasz podanie piersi, zeby sie pokarm nazbieral, to piersi otrzymuja sygnal, ze maja zmniejszyc produkcje, za prostej zasadzie popytu i podazy. Piersi sa jak kran z woda, chcesz uzyskac pokarm- dajesz dziecku piers. Ssanie odkreca kurek z pokarmem. Odwlekanie karpienai = zakrecanie kurka z pokarmem. Zakrecony kran nie zwieksza ilosci wody w rurach.
                      Jesli dziecko jest chore, to trzeba albo je leczyc, albo poczekac, az samo wyzdrowieje, zaleznie od tego, co sie dzieje. Po wysdrowieniu dziecko pewnie zawisnie na piersi na dobre i nadrobi zaleglosci.
                      mocz zbadalas? To podstawa.
                      A jesli chcesz dokarmiac- to bez butelki i smoczka. Sa kubki, lyzeczka, strzykawki, kieliszki, do wyboru do koloru. Dokarmianie z butelki tylko pogorszy sytuacje ze ssaniem, to rownia pochyla w kierunku zakonczenia karmienia piersia. A idealnie byloby dokarmic wlasnym pokarmem, czyli np. odciagasz swoj pokarm miedzy karmieniami lub w trakcie, potem podajesz go dziecku BEZSMOCZKOWO. Odciagajac pokarm przy okazji stymulujesz laktacje,.
                      Twoj lekarz nie ma bladego pojecia o karmieniu piersia.
                      • kimio Re: nie chce ssac 29.05.13, 18:27
                        Przecież napisała, ze najpierw przystawia do piersi a potem daje butelkę, więc to ssania nie zaburzy, w tym konkretnym przypadku. Robi tak wiele osób, w tym ja tez więc wiem co mówię, nie twierdz ze lekarz sie nie zna bo nie widziałas dziecka i nie masz pojęcia co i jak, czasami trzeba radykalnych środków by zapobiec pogorszeniu jego stanu.
                        Moze mleko zmieniło smak lub jakiś zapach dziecku ńie odpowiada, oprócz tego ze moze faktycznie po prostu jest chore....
                        • bibina Re: nie chce ssac 30.05.13, 00:21
                          Przecież napisała, ze najpierw przystawia do piersi a potem daje butelkę, więc
                          > to ssania nie zaburzy, w tym konkretnym przypadku.

Skad wiesz, ze nie zaburzy? Z tego co wiem, nie kolejnosc podawania piersi I butelki ma znaczenie, ale fakt, ze do butelki dokrecony jest smoczek I z niego dziecko wysysa pokarm.

Jeju, pamietam jak dwa dni po cesarce synek wisial prz piersi z piec godzin. Zeszly sie do nas rozne polozne, bo probowaly sie wkluc w zyle, zeby mi krew przetoczyc. Przekladam malego od piersi do piersi, ten sie denerwuje, ale ssac chce dalej. Polozne do mnie, ze sie moge nabawic pogryzionych sutkow. A ja robilam to, co intuicja mi podpowiadala. Udawalo mi sie tez odciagac po kilka kropelek do malusiej strzykawki dla wczesniakow i dokarmialam. Ale przede wszystkim dawalam synkowi ssac ile chce. Z sutkami wszystko bylo w porzadku. W ogole wyrzucilam z glowy taka mysl, ze maly niemowlak moze 'za czesto' chciec piersi. Wtedy jest latwiej.
                      • arathlo Re: nie chce ssac 29.05.13, 22:56
                        mruwa9 napisała:

> Uwaga, bede krzyczec:
                        > NIE CZEKA SIE AZ SIE POKARM NAZBIERA!!!tO PODSTAWOWY BLAD, KTORY PROWADZI DO ZM
                        > NIEJSZENIA PRODUKCJI POKARMU, NIE ZWIEKSZENIA!!

niestety...własnie taką teorię miałam przy pierwszym dziecku...i niestety...właśnie poznałam tę bolesną prawdę na własnej i dziecka skórze. Smoczek, dokarmianie i wydumana teoria o zbieraniu= koniec karmienia w moich bólach i dołku.
                        Nie powtórz mego błędu :)
                        • agn-ez Re: nie chce ssac 30.05.13, 12:30
                          Dzieki za wsparcie, wasze doswiadczenie mi pomaga. Dzis wydaje mi sie ze jest troszke lepiej . Zaczal ssac! Moze nie ma rewelacji bo jeszcze jest leniwy ale juz cos. w nocy nie dokarmiałam pospał 3 godzinki i go wybydziłam pojadł i zasnał na dwie a potem pije spi i pije z cycusiem w buzi nie puszcza:) czasem sie denerwuje i prezy. dam mu troche jeszcze mieszanki bo odciagac nie ma co i kiedy. jutro ide wazyc mam nadzieje ze robie dobrze
    • agn-ez Re: nie chce ssac 31.05.13, 13:10
      Dzis rano na wazeniu było 4kg, jestem troszke uspokojona. Ale w przychodni na próbie karmienia przybyło tylko 20ml. nie wiem czy to normalne czy jest pokarmu za malo. dodam ze dokarmiałam wczoraj mieszanka dwa razy po 30ml i raz 50ml w sumie 110ml a przedwczoraj 30 i 60ml. no chyba od takiej ilosci by nie przybrał.
      • mad_die Re: nie chce ssac 31.05.13, 15:51
        No ale po co to ważenie po karmieniu w przychodni? Toć to bez sensu jest. Mleko to nie tylko jedzenie, to tez picie, a ponad wszystko zaspokojenie potrzeby bliskości i poczucia bezpieczeństwa.
        WIęc to że w przychodni przybrał tylko 20g to znaczy tylko tyle, że przybrał 20g, bo pewnie mu się tylko 20g chciało zjeść ...
        Ktoś kto zaleca takie ważenie przed i po nie zna się na kp zupełnie!
        • blablanie Re: nie chce ssac 01.06.13, 11:24
          W dodatku w przychodni dziecko będzie inaczej jadło niż w domu-inne rzeczy je otaczają,inne zapachy,inne światło i mama też jakąś taka zestresowana...więc to jest zupełnie niemiarodajne
      • arathlo Re: nie chce ssac 01.06.13, 15:28
        No dokładnie. Próba karmienia. Pierwsze słyszę w ogóle...to tak jakby zważyć dorosłego np. po weselu, gdzie jest 5 obiadów, przystawki i desery a po upalnym dniu na mieście, gdzie się jeść nie chciało i nie miało czasu...to jakie to jest miarodajne ważenie? ;)
        Moje dziecko nawet w domu je różnie, bo raz pośpi dłużej, mi się coś tam w piersiach uzbiera, ono jest bardziej głodne i po takim porządnym spaniu 3-4h je dłużej i więcej. A czasem je częściej, krócej albo głównie sobie ciamka, ale jest przy piersi a na pewno zjada mniej.
        A taka próba karmienia to jest ważna jak dziecko zrobi w trakcie jedzenia albo tuż po kupę? :> czy kupę się wtedy waży i dolicza? :P
        • agn-ez Re: nie chce ssac 01.06.13, 16:11
          ja sie bardzo zmartwilam bo w przychodni nawet pielegniarka dziwnie popatrzyła na mnie. lekarz pytał czy bylismy w szpitalu a ja na to ze nie i ze cały dzien karmilismy sie . to na mnie z oburzeniem co ja wyprawiam na tym karmienie nie polega. mowie ze jestem po konsultacji z doradca laktacyjnym:) no i wyszłam na matke wariatke. dobrze ze nie pytał o nazwiska doradczyni:) ale intuicja i wasze porady podpowiadały mi ze ten szpital nic dobrego by nie zrobił. oczywiscie nie jestem bezmyslna zawsze moge dzwonic po lekarza prywatnie który mieszka pare domów dalej. dzis karmimy sie piersiowo. co chwilke upominam maluszka. jest dzis senny i jakis uspokojony ale pociaga. kupy zrobił dwie oby przyrosty szły w góre. ide w poniedziałek na zwazenie.
          • mad_die Re: nie chce ssac 01.06.13, 23:31
            Jeżeli sika i kupy robi to nie ma bata, z CZEGOŚ to musi robić :D
            Udanego karmienia!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka