Dodaj do ulubionych

hemoroidy ;(

11.07.13, 11:12
mam trochę wstydliwy problem,bo od wt dopadły mnie hemoroidy.jestem pol roku po porodzie.krepuje trochę mnie wizyta u lekarza i może któraś z was też to dopadło i co stosowaliście.ból tylko mam przy chodzeniu i siadaniu.bardziej bym sie pochylała ku maści bo raczej nie powinna zaszkodzic?!
Obserwuj wątek
    • niuniek3 Re: hemoroidy ;( 11.07.13, 11:27
      Sorry ze nie odpowiadam na pytanie ale no weź. Dorosła kobieta wstydzi się choroby? Przelam się - masz dziecko - będziesz musiała je nauczyć że lekarza nie można się ani bać ani wstydzić.
    • awidyna Re: hemoroidy ;( 11.07.13, 12:14
      Posterisan czopki i maść. moja gienia pozwoliła to stosować przy kp. Nie ma się czego wstydzić, prawdopodobnie większość kobiet po porodzie ma z tym problem. życie...
    • myszka.xww Re: hemoroidy ;( 11.07.13, 12:46
      Nie ma się czego wstydzić. Ani grypy, ani żylaków ;)

Rzesza ludzi ma hemoroidy, ogromna większość kobiet cierpi na nie po porodzie. Najmniej szkodliwe będzie udanie się z problemem do lekarza (może być internista czy ginekolog), dobierze coś odpowiedniego.
      • asiunia555 Re: hemoroidy ;( 11.07.13, 13:13
        a mi lekarka po drugim porodzie przy wyłącznym kp zaleciła lek bez recepty cyclo 3 fort
        ból minął bardzo szybko.
        bez porównania do posterisanu. żałowałam, że ktoś nie zalecił mi tego leku po pierwszym porodzie.
        po porodzie sn znam tylko dwie dziewczyny bez hemoroidów. zdecydowana większość się z tym boryka.
        • cykorka1 Re: hemoroidy ;( 11.07.13, 13:23
          tylko ze u mnie poród był przez cc. pewnie i tak wybiorę sie do lekarza.nie wiedziałam że z taką sprawą można iść też do ginekologa,dzięki za odp,pozdrawiam
          • myszka.xww Re: hemoroidy ;( 11.07.13, 15:40
            Ja też po CC miałam dorodne kasztany. Pytałam swoją gin prowadzącą mnie od ciąży.
            BTW - przyjrzyj się własnej diecie, czy nie za mało błonnika jesz.
    • marsylvik Re: hemoroidy ;( 11.07.13, 17:12
      A do ginekologa chodziłaś? ;>

No dobra, teraz bez uszczypliwości. Pozbądź się papieru toaletowego. To wyjątkowo niehigieniczny wynalazek cywilizacji. Te cywilizacje, które go nie używają, problemu hemoroidów nie znają. Zamiast pocierać suchym papierem podrażnioną skórę i wcierać w powstałe w ten sposób otarcia i mikroranki własne odchody - użyj czystej wody. Bidety nie są, niestety, w Polsce popularne. Z drugiej strony w ubogich domach na Bliskim Wschodzie też nie, a jakoś papieru nie używają. Radzą sobie tak, że doprowadzają do muszli toaletowej wężyk z bieżącą wodą. I to naprawdę ma sens.
      • Gość: kaja Re: hemoroidy ;( IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.10.16, 14:29
        wszelkie uszczypliwości są tutaj niepotrzebne, bo to naprawdę jest powazny problem i sporo osób cierpli na hemoroidy tylko o tym nie mówi. Mogę Ci polecić hemorend, mi pomogło po ok 1-2 miesiacach stosowania, musisz brać 3 razy dziennie, jest bez recepty
    • arathlo Re: hemoroidy ;( 11.07.13, 21:26
      Podejrzewam, że nie wzięły się znikąd. Przy karmieniu zdarzaja się zaparcia, niestety. Dlatego trzeba dużo pić i odpowiednią dietę mieć, jeść suszone śliwki jeśli nie szkodzą dziecku (a nie powinny), można też na czczo łyżkę oliwy...
      A bezpośrednio na hemoroidy to ja po porodzie teraz używałam czopki hemorectal i maść posterisan (czopki posterisanu 3x droższe od hemorectalu a te drugie dostawałam w szpitalu i pomagały).
      Polecał mi tez ktoś proktologa w szpitalu na Solcu, nie pamietam jak się nazywał, ja się wybieram tam...kiedyś...jak będę miała czas ;)
      • pantea Re: hemoroidy ;( 11.07.13, 21:43
        ja nie miałam w ciąży zaparć ani po ciąży i rodziłam przez cc a jakis paskud i tak powstał...
    • melllinda Re: hemoroidy ;( 12.07.13, 10:21
      Wyprobuj moze taki sztyft,ktory przymraza hemoroidy- criorectum forte. Moja mama uzywa i jest bardzo zadowolona z efektow.
    • wujot_32 Re: hemoroidy ;( 15.09.13, 12:21
      Sorry, że trochę poniewczasie, ale Wy kobitki, które dorobiłyście się hemoroidów przy porodzie jesteście chyba w najlepszej sytuacji jeśli chodzi o hemoroidy (jeśli w ogóle można pisać o czymś dobrym i hemoroidach w tym samym zdaniu). Z tego co się dowiedziałem do tej pory takie poporodowe hemoroidy najczęściej same się cofają a leki skutecznie w tym pomagają. Ciut gorzej jest gdy hemoroidy pojawiają się "samoistnie", ale je też da radę wyleczyć. Ważne aby nie ukrywać lub lekceważyć problemów.
      Ja sam niestety trochę zaniedbałem sprawę i skończyło się na zabiegu. W międzyczasie dorobiłem się szczeliny odbytu (często tworzy się przy źle leczonych hemoroidach), która jest taką dokładką bólu :-/ Obecnie jestem 2,5 tygodnia po operacji. Będąc na L4 postanowiłem założyć forum dla nas cierpiących na sprawy "okołopupne" gdzie będziemy mogli wymienić się doświadczeniami. Może, któraś z Was Szanowne Panie chciałaby coś skrobnąć o hemkach po porodzie i ich leczeniu? Byłbym bardzo wdzięczny za każdą nową historię o przebiegu Waszego leczenia. Tam również możecie poczytać o moich problemach i kilku innych osób. Zapraszam i życzę zdrówka.
      PS
      Link do mojego forum jest w podpisie. Sorry jeśli uznacie mój post za spam.
    • Gość: marta Re: hemoroidy ;( IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.02.14, 16:32
      najlepszą maścią na hemoroidy jest maść nie na hemoroidy i jest to ELOCOM, uwierz mi zuzyłam wszystke mozliwe specyfiki na hemoroidy i żadne z nich nie pomogły w ogóle, łącznie z czopkami i tabletkami na żylaki odbytu. Hemoroidy miałam okrutnie bolesne i byłam tak zdesperowana że pomyślałam że skoro masc ELOCOM pomaga mi od razu (mam uczulenie na nikiel) to raz kozie śmierć , albo pomoze, a pewnie nie zaszkodzi i spróbowałam. Byłam zdziwiona że juz na DRUGI dzień świąd sie zmniejszył o 90 % i w końcu skończyło sie ukardkowe podrapywanie, dziś po tygodniowym używaniu Elocomu mogę smiało powiedzieć , że problem hemoroidów odszedł w siną dal, wreszcie w nocy się nie budzę żeby się podrapać i w pracy nie musze ciągle wychodzić do WC w wiadomym celu. Hemoroidy to okropieństwo, Elocom wiem , ze to maśc na inne dolegliwosci ale mi POMóGŁ i to dla mnie najważniejsze.
      • Gość: Fel1213 Re: hemoroidy ;( IP: 91.229.22.* 23.06.14, 12:57
        Racja, hemoroidy to okropieństwo, też z tym walczyłem. Przyczyna - długie godziny pracy przy komputerze. Na hemoroidy stosowałem proctoglyvenol. Jest w czopkach więc bez kłopotliwej aplikacji. I tak jak zapewniali, póki co nie ma po nim nawrotów! Pewnie też pomogłem sobie ruchem i dietą. Aczkolwiek nie zapeszam póki co, jest dobrze.
    • malwina.okrzesik Re: hemoroidy ;( 05.02.14, 12:01
      leki na hemoroidy można brać w czasie kp, mają działanie miejscowe
      radziłabym kontakt z lekarzem

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka