jennygeenie 13.07.13, 20:15 Witam, Po ilu godzinach od zażycia jednej dawki Captoprilu 12,5 mg można karmić piersią? Z góry dziękuję za odpowiedź i pozdrawiam serdecznie :-) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
infiniteness Re: Captopril 14.07.13, 21:31 Captopril przestaje działać i jest wydalany po około 6 godzinach. Nie powinno się go używać, jest to lek stosowany doraźnie a nadciśnienie tętnicze leczy się systematycznie a nie "w razie potrzeby". Odpowiedz Link Zgłoś
jennygeenie Re: Captopril 15.07.13, 19:39 Wiem, dzięki, dostałam tylko jedną tabletkę Captoprilu 12.5mg doraźnie oraz 10mg Hydroksyzyny, nie leczę wysokiego ciśnienia, mam bardzo niskie, to była sytuacja wyjątkowa. Czytałam na ulotce, że niby po 6 godz metabolizuje się z krwioobiegu. Lekarz powiedział, żebym odczekała 24 godz z karmieniem piersią. Byłam ciekawa czy są jakieś dokładne godzinowe zalecenia co do odczekania z kp czy każdy lekarz mówi co innego... Na szczęście dziecko duże, zrozumiało i udało się na wszelki wypadek nie karmić 3 doby :-) Znalazłam to: toxnet.nlm.nih.gov/cgi-bin/sis/search/f?./temp/~yq6Z1K:1 ale też nie ma informacji ile minimalnie należy odczekać z karmieniem. Odpowiedz Link Zgłoś
malwina.okrzesik Re: Captopril 18.07.13, 23:58 to są leki całkowicie bezpieczne w czasie kp, nie trzeba w ogóle odstawiać od piersi Odpowiedz Link Zgłoś