Dodaj do ulubionych

dietetyczne dylematy

06.08.13, 21:32
Karmię piersią 8 tygodniowego chłopca, mały z wagi najniższej 3270 w 3 dobie teraz wazy 5060g. Mały ma skazę białkową ale problem polega na tym że wariują moje kubki smakowe :-) Od kilku dni nie jestem w stanie przełknąć niczego poza mięsem, rybą , warzywami i owocami. Na samą myśl o strączkach czy zbożach mam mdłości. W związku z tym zastanawiam się czy taka dieta wykluczająca główne źródła ww nie będzie szkodliwa dla malucha?
Obserwuj wątek
    • chyba.ze Re: dietetyczne dylematy 06.08.13, 22:29
      leluchow napisała:

czy taka dieta wykluczająca główne źródła
      > ww nie będzie szkodliwa dla malucha?

Dla dziecka nie, natomiast posypie się Twoje zdrowie.

Zauważ, że w krajach bardzo ubogich niedożywione, bezzębne i chude matki mają tłuściutkie niemowlaki. Dziecko dostaje co najlepsze nie bacząc na koszty własne- sypiące się włosy, odwapnienia kości itd.
    • mika_p Re: dietetyczne dylematy 07.08.13, 01:11
      Dziecku nic nie będzie dopóki nie będziesz miała takich niedoborów, że już nie będzie co z coebie czerpać. Bez strączków da się żyć. Zboża niby powinny być podstawą diety - wszystkie ci źle robią? Nie tylko nasze glutenowe, pszenica, żyto, ale tez gryka, ryż, kukurydza? Ja bym się z ciałem nie sprzeczała, zboża mimo wszytsko mają zapewnić odpowiednią podaż węglowodanów czyli energii. Jak w tych warzywach masz dość węglowodanów i głodna nie chodzisz, to i krzywdy sobie nie zrobisz.

A teraz chodź na foro i pokaż królewicza, tajniaczko! Jak nie przyjdziesz po dobroci, to na ciebie doniosę :P
    • malwina.okrzesik Re: dietetyczne dylematy 07.08.13, 22:20
      Dziecku nic nie będzie, ale dobrze by było powoli urozmaicać swoje menu dla siebie samej. Może niechęć to kwestia umięjętności dobrego przygotowania potraw?
      Gdy zrobi się chłodniej zwykle potrawy węglowodanowe "wchodzą" łatwiej. Ze strączkowymi podobnie, np. zupa soczewicowa bardziej mi pachnie jesienią niż przy 35 stopniowym upale ;-)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka