Dodaj do ulubionych

Z pieluszki wydobywa sie zapach wanilii...

06.09.13, 20:00
Synek ma 2m-ce. Jest caly czas na piersi. Dzis ma trochę problemów z brzuszkiem (częste gazy,trochę poplakuje i się pręży), a z pieluchy tak od południa wydobywa sie zapach...wanilii... Nie wiem,czy to kupa,czy siku. Czy to jakas choroba,czy coś zjadłam? Zaznacze,ze nie jadłam nic waniliowego. Z nietypowych rzeczy,to po raz pierwszy zjadłam ogórki kiszone. I skusilam się wczoraj w pospiechu na twistera z kg -poza tym chleb,wedlina,dżem,biszkopty-żadnych dziwnych rzeczy,żadnych nowości.
Co to moze być?
Mialyscie tak kiedys??
Obserwuj wątek
    • fopaxoh Re: Z pieluszki wydobywa sie zapach wanilii... 08.09.13, 20:53
      mojego dziecka (3mc) kupa ma taki zapach. trochę waniliowy. kupiłam męzowi w lidlu herbatę relaksującą i zakazałam robienia, bo waliła mi kupą dziecka ;)
      (wanilii nie jadam)
    • ozorek.debowy Re: Z pieluszki wydobywa sie zapach wanilii... 08.09.13, 21:22
      Nie kupa tu stanowi problem tylko twoja dieta. Jedz normalnie :-)
      • futuremum Re: Z pieluszki wydobywa sie zapach wanilii... 09.09.13, 16:31
        Oj,ja marze o normalnym jedzeniu i jeszcze niedawno tak jadłam. Ale zielone kupy ze śluzem i duuuzo płaczu przy kupie i balach zniechęciły nie skutecznie...
        Wanilia nadal się utrzymuje,choć nie tak intensywnie ;)
        • ozorek.debowy Re: Z pieluszki wydobywa sie zapach wanilii... 09.09.13, 19:18
          Placz przy kupie i bakach bywa wynikiem niedojrzalosci, a nie bolu.
          A co do koloru, czy dziecko dostaje cokolwiek poza twoim mlekiem? Witaminy, zelazo. U nas kolki i ulewanie byly po witaminach..
          Sluz jesli w kolorze kupy, moze byc w kupie piersiowej.
          • futuremum Re: Z pieluszki wydobywa sie zapach wanilii... 09.09.13, 21:28

zaczyna mi się podobać to, co czytam :-)
            mały jest wcześniakiem, więc tak - otrzymuje żelazo, kwas foliowy, wit c i standardowo K + D. Do tego Dicoflor.
            Rozumiem, że uzbroić się w cierpliwość, ale jeść to, na co mam ochotę? :-)
            jak długo to potrwa i czy u wcześniaka liczyć ten okres od daty urodzenia, czy od daty planowanego porodu?
            • ozorek.debowy Re: Z pieluszki wydobywa sie zapach wanilii... 10.09.13, 08:29
              Kupa po żelazie ma prawo być ciemnozielona a nawet czarna :)
              Jeśli chodzi o wit K, to starszaka nią "katowałam" i miał kolki. Młodszemu odstawiłam na tydzień, brzuch się poprawił. Wróciłam do podawania i znowu ulewanie itp.
              Ponieważ masz wcześniaka, to na pewno nie możesz odstawić K, ale może lepiej podawać w kroplach a nie w kapsułkach. Te witaminy w kapsułkach zawierają stosunkowo dużo oleju, który jest dla malucha ciężki do strawienia. No i żelazo też nieobojętne dla brzucha, nawet starszego.
              Co do dicofloru, to jeśli karmisz piersią, to w zasadzie nie ma potrzeba podawania probiotyków, bo mleko z piersi stanowi świetną pożywkę dla dobrych bakterii, które dostaje z powierzchni twojej skóry.
              Możesz jeść co chcesz, można zachować czujność w przypadku mleka i ostrych przypraw (ale np. przy moim jak miał miesiąc jadłam czosnek i było ok).
              • futuremum Re: Z pieluszki wydobywa sie zapach wanilii... 13.09.13, 08:27
                Dieta zliberalizowana i 3 noc z rzędu płacz,prezenie,stekanie itp. Nawet na 2 dni odstawilam żelazo i Wit K,ale zamiast poprawy jest pogorszenie.
                wygląda na to,ze to kwestia diety. Czy ograniczenie nabialu ma jakikolwiek sens,czy dopiero całkowite zaprzestanie jedzenia nabialu,masła,wołowiny,cielęciny itp moze przyniesc efekty?
                • rulsanka Re: Z pieluszki wydobywa sie zapach wanilii... 13.09.13, 10:21
                  Najlepiej zrezygnować ze wszystkiego, a potem wprowadzać po trochu i obserwować, czy nie ma pogorszenia. Uwaga na białko mleka w chlebie i wędlinach, najlepiej robić samemu.
                  Przy wprowadzaniu nabiału zaczynaj od najmniej alergizujących, np. masło, potem jogurty, ser zółty, a na samym końcu słodkie mleko.
                  • grajfrutt Re: Z pieluszki wydobywa sie zapach wanilii... 15.09.13, 20:35
                    W życie tak nie rób! Nie rezygnuj ze wszystkiego, bo tylko sobie zaszkodzisz. Pytałaś pediatry co może być przyczyną? oglądał kupy? Mój syn miał alergie na mleko, lekarz zalecił odstawienie nabiału i poczekanie na efekt. Ja oczywiście po lekturze internetowego forum byłam "mądrzejsza" i zrezygnowalam ze wszystkich potencjalnych alergenów, żeby wprowadzać po kolei, po jednym. I tak męczyłam się pare miesięcy durną dietą składającą się z niczego, a finalnie okazało się że mały tylko na mleko uczulony. Alergolog też mnie później ochrzanił. Więc jeśli podejrzewasz że coś szkodzi, odstaw to na 2-3 tygodnie i zobaczysz czy to to czy coś innego.
                    • futuremum Re: Z pieluszki wydobywa sie zapach wanilii... 15.09.13, 22:09
                      Mam jeszcze do Was pytanie - jakie objawy świadczą o jakiejś nietolerancji pokarmowej? Teoretycznie najbardziej podejrzane jest mleko, jak omijalam nabial szerokim lukiem przez kilka dni bylo ok,potem pierwsze dni powrotu do nabiału były koszmarne,ale kolejne juz są całkiem niezłe. Kupa ciemniejsza,trochę rozlana. Na płacz przy prezeniu i stekaniu,bakach i kupach zawsze pomaga piers... Wysypka na policzkach zniknęła i nie wróciła. Moze nie ma jednak żadnej nietolerancji?
              • ioanna80 Re: Z pieluszki wydobywa sie zapach wanilii... 16.09.13, 15:10
                Hej, moglabys napisać które witaminy w kroplach są dobre(producent) ? - moze byc na priv. Juz ktorys raz widze przewija sie motyw ze ulewanie moze byc przez witaminę. Córci daje witaminę K i D w kapsułkach i wlasnie ulewanie sie zdarza...
    • kika1983 Re: Z pieluszki wydobywa sie zapach wanilii... 13.09.13, 11:29
      ciesz się bo potem kupa wanilią pachnieć nie będzie ;-)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka