Dodaj do ulubionych

dziecko nie chce się przyssać

12.09.13, 14:46
Od wczorajszego wieczora mam problem... Synek ma w tej chwili 8,5 tygodnia i nie chce jeść. Wyraźnie jest głodny - wkłada rączki do buzi, a podczas próby przystawiania zaczyna się denerwować, nie chce się przyssać, krzyczy, wygina się. Po długotrwałym wyciszaniu, przyssie się na chwilę i zasypia. Nie dość, że mało je to jeszcze ulewa ;( Dostawał smoczek i uważam, że może być częściowo winny. Do tej pory nie było z tego powodu problemów, ale od 2 dni zauważyłam, że czasem woli smoczek niż pierś. Czy coś da się jeszcze uratować? Jak przeprowadzić odstawianie od smoczka? co ciekawe mimo takiego skąpego karmienia piersi mi się nie przepełniają. I sutki nie chcą twardnieć. Może dlatego trudnej mu się przyssać?
Czy zaróżowione sutki i od czasu do czasu kłucie w piersiach są objawami zakażenia grzybicznego? Zauważyłam u siebie takie objawy;/
Obserwuj wątek
    • mad_die Re: dziecko nie chce się przyssać 12.09.13, 14:58
      3luna3 napisał(a):

> Od wczorajszego wieczora mam problem... Synek ma w tej chwili 8,5 tygodnia i ni
      > e chce jeść. Wyraźnie jest głodny - wkłada rączki do buzi, a podczas próby przy
      > stawiania zaczyna się denerwować, nie chce się przyssać, krzyczy, wygina się. P
      > o długotrwałym wyciszaniu, przyssie się na chwilę i zasypia. Nie dość, że mało
      > je to jeszcze ulewa ;( Dostawał smoczek i uważam, że może być częściowo winny.
      Dlaczego tylko częściowo? Objawy typowe...

> Do tej pory nie było z tego powodu problemów, ale od 2 dni zauważyłam, że czase
      > m woli smoczek niż pierś. Czy coś da się jeszcze uratować?
      Oczywiście, że się da uratować. Trzeba po prostu karmić.

Jak przeprowadzić od
      > stawianie od smoczka?
      Najpierw w swojej głowie :) Powiedzieć sobie, że dziecku do szczęścia kawałek gumy nie jest potrzebny. A potem zatykacza wywalić do kosza i już. Po sprawie.

co ciekawe mimo takiego skąpego karmienia piersi mi się n
      > ie przepełniają. I sutki nie chcą twardnieć. Może dlatego trudnej mu się przyss
      > ać?
      A po co sutki mają twardnieć? Pierś to nie butelka, nie musi mieć sutka jak smoczek :)
      Po prostu karm i już.
      Uspokój dziecię i nakarm.

> Czy zaróżowione sutki i od czasu do czasu kłucie w piersiach są objawami zakaże
      > nia grzybicznego?
      Kłucie od czasu do czasu nie.
      Jakbyś miała grzybicę, to być kochana gwiazdy widziała podczas karmienia i uczucie takie, jakby Ci ktoś tryliardy szpilek w pierś wbijał.....

Wywal smoczka i karm.
      Jak wagowo maluch wygląda?
      • 3luna3 Re: dziecko nie chce się przyssać 12.09.13, 15:54
        mad_die napisała:

> Jak wagowo maluch wygląda?

W dniu urodzenia 3700
        Najniższa masa w 2. dobie 3520
        W dniu wypisu w 4. dobie 3600
        Po miesiącu 4600
        Przy ostatnim szczepieniu 02.09. 5300
      • 3luna3 Re: dziecko nie chce się przyssać 12.09.13, 15:59
        mad_die napisała:

> Najpierw w swojej głowie :) Powiedzieć sobie, że dziecku do szczęścia kawałek g
        > umy nie jest potrzebny. A potem zatykacza wywalić do kosza i już. Po sprawie.
        >

Poradzi sobie bez ssanie nawet jeśli mnie nie będzie kilka godzin? W sobotę i niedzielę mam zajęcia na uczelni, przynajmniej 4h mnie nie będzie. Mały zostaję z tatą, pokarm już odciągam. Ale czy w takiej sytuacji podanie butelki ze smoczkiem nie będzie zbyt ryzykowne? Dziecku może się spodobać na tyle, że już nie zechce piersi?
    • malwina.okrzesik Re: dziecko nie chce się przyssać 12.09.13, 21:06
      zaróżowione sutki, kłucie mogą świadczyć o zakażeniu grzybiczym, ale najpierw trzeba wykluczyć, że trudności te nie są spowodowane nieprawidłowym chwytaniem piersi, używaniem smoczka

czasem w powrocie do dobrego ssania pomocny bywa kapturek, daje podobne wrażenia jak smoczek

Butelka zawsze może pomieszać w karmieniu, trudno powiedzieć co się stanie. Szkoda, że to wyszło akurat teraz , gdy macie kłopoty z przystawianiem

przy Pani nieobecności można spróbowac użyć Calmy z Medeli, zawsze to urządzenie mniej zaburzające ssanie niż zwykła butelka
      • 3luna3 Re: dziecko nie chce się przyssać 12.09.13, 22:25
        Najbardziej martwię się, że dziś bardzo mało zjadł. Na śpiocha ssie tylko chwilkę i znów zasypia. Udało mi się go normalnie nakarmić około 17 i po 22 na śpiocha trochę pociągnął. Po kąpieli nie chciał jeść, tylko po krótkim uspokajaniu zasnął. Kiedy zacząć martwić się, że dziecko nie dojada? Co wtedy robić? Mąż mówi, że jak zgłodnieje to zje, ale mnie to naprawdę martwi. Dotychczas nie było żadnych problemów z apatytem. Teraz zachowuje się jakby w ogóle nie był zainteresowany jedzeniem.
        • mad_die Re: dziecko nie chce się przyssać 13.09.13, 13:02
          Jak sika i kupy robi - 5-6 pełnych pieluch dziennie - to znaczy, że zjada tyle ile potrzeba.
          A tak to waga Ci powie, czy się najada czy nie.

Nie dawaj smoczków ani butelek, kapturki tez nie gwarantują, że dziecko zacznie ssać, a mogą dodatkowo pogorszyć sprawę.
          Proponuj pierś często, uspokajaj i dawaj pierś.
          Jakby tak dalej było to lepiej pokaż go lekarzowi, bo może ból ucha mu przeszkadza ssać.
          • 3luna3 Re: dziecko nie chce się przyssać 13.09.13, 13:51
            Wczoraj w ciągu dnia większych kupek nie było, tylko kleksy, ale sikał. Dziś już 2 kupy i delikatna poprawa w przysysaniu. W nocy chyba tylko raz marudził przy przystawianiu.
            Od 2-3 dni ma jakby zatkany nosek, ale tylko rano, potem oddycha normalnie. Może to ma jakiś związek? Dziś idziemy do lekarza, żeby sprawdził czy to nie początki jakiejś infekcji.
            A jeśli po zjedzeniu sporej porcji wkłada rączki do buzi to oznacza, że nadal jest głodny? Już ulewał chyba z przejedzenia, a nadal rączki w buzi, piersi nie chce.
            • arathlo Re: dziecko nie chce się przyssać 13.09.13, 20:56
              W tym wieku mogą to być pierwsze objawy ząbkowania już...
              • 3luna3 Re: dziecko nie chce się przyssać 13.09.13, 21:21
                Czy w związku z tym powinny być już widoczne jakieś ślady tego ząbkowania? Rozpulchnione, zaczerwienione dziąsła? Na co zwrócić uwagę? Może dlatego woli smoczek, bo jest twardy?
                Dziś już ładniej jadł, zdecydowanie lepiej niż wczoraj. Ale trochę histerii było. Znalazłam pozycję, w której łatwiej daje się przekonać do spokojnego przystawienia - on leży na wznak, a ja wiszę na nim, mało komfortowa dla mnie, ale cóż. Potem działała też pozycja "spod pachy", której nigdy wcześniej nie stosowałam.
                Pediatra nic nie stwierdziła, gardło czyste, słuchowo czysto.
                Waga dziś wskazała 5700, 02.09 było 5300.
                • arathlo Re: dziecko nie chce się przyssać 13.09.13, 22:37
                  Lepiej niech nie woli smoczka, zwłaszcza jeśli jakiekolwiek ma problemy ze ssaniem :)

Co do widocznych objawów...mogą ale nie muszą. Mój pierwszy syn objawy ząbkowania takie jak marudzenie, wpychanie piąstek, gryzienie miał od 3ms i to się pojawiały takie ataki co jakiś czas przez jakiś czas, a pierwszy ząb dopiero po 10ms. Więc różnie może być ;)

Jeśli to ząbkowanie to możesz żelu spróbować, ja polecam Dentinox- używałam go przy dwójce i pomagał, a teraz kupiłam coś innego bo tylko to było na wakacjach i mało co pomaga, na dodatek słabo się smaruje (taki glut co ciężko rozsmarować). Ale podobno każde dziecko inne i na każde działa co innego ;)

Zamiast smoczka lepiej dać gryzaczki, fajne są takie kółka które służą zarówno jako zawieszki do zabawek jak i gryzaki, są po kilkanaście w komplecie sprzedawane i fajne sa tzw. metkowce tzn. szmatki, piłki, kostki z mnóstwem metek do ssania i memłania.

Jeśli teraz to nie zęby to prędzej czy później się przyda ;)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka