Dodaj do ulubionych

brak kupy u 6-cio miesieczniaka

21.09.13, 03:51
do tej pory mielismy 2-3 kupy dziennie, a teraz juz 7 doba bez kupy. cora glownie na piersi, pomalu rozszerzamy diete (ale bardzo pomalu wiec nie sadze zeby to bylo przez cos co zjadla), przez te dni teraz co kupy nie robi dawalam jablko i sliwke, nadal nic. jakby tak miala zawsze ze robi co pare dni to bym sie nie martwila, ale skad ta nagla zmiana, do tej pory po pare kup dziennie a od tygodnia nic? w mojej diecie tez raczej zmian wielkich nie bylo. mala jest wesola, nie widac zeby jej cos dolegalo, puszcza tylko cuchnace baki. jakies sugestie?
Obserwuj wątek
    • myszka.xww Re: brak kupy u 6-cio miesieczniaka 21.09.13, 10:52
      Cuchnące bąki to może po śliwkach? ;)
      Niemowlaki mogą robić kupę nawet raz na kilkanaście dni. I system wydalania zmienić znienacka. Jeśli jest ok, to czekaj. W końcu z siebie wydusi.
    • roxiesbt Re: brak kupy u 6-cio miesieczniaka 21.09.13, 11:33
      moj synek w wieku pomiedzy 3 a 5 miesiecy robil kupke raz co 4-8 dni. Stalo sie to nagle, jednego dnia 2 kupki a nastepna dopiero po tygodniu i tak przez 2 miesiace. Teraz od ok 2 tygodni znowu kupka codziennie. Pielegniarki i lekarze mowia ze to norma i zeby sie nie przejmowac jesli ta kupka nawet po tygodniu nie jest twarda i zbita i nie ma problemu w momencie wyproznienia ;)
    • yumemi Re: brak kupy u 6-cio miesieczniaka 21.09.13, 18:36
      Dostaw jedzonka aż kupki wrócą do normy. Potem zacznij podawać jedzonka co kilka dni, aż z czasem zobaczysz ze organizm dziecka sie przyzwyczaja.
      Miałam to samo, jedzonka na poczatku musiały być raz na tydzień. Po 2 mcach było ok.
      Jak najwiecej ssania piersi.
      • oliv2 Re: brak kupy u 6-cio miesieczniaka 29.09.13, 05:07
        pediatra kazala podawac na przemian gruszke i sliwke, ew. kompot ze sliwek. sama nie wiem, czyli jaka moze byc przyczyna? kupa byla na 9-ta dobe dopiero, teraz znowu nie ma 3-cia dobe, mala zawsze pogodna ale widze ze przy jedzeniu sie prezy na kupe a kupy nie ma.
      • oliv2 yumemi 30.09.13, 19:47
        mowisz ze to kwestia przyzwyczajenia do nowego jedzenia? mala ma 6 miesiecy i 10 dni, jemy bardzo niewiele poza piersia. tak co drugi dzien po ok 2 lyzeczki jakiegos warzywa/owoca. pediatra mowil zeby dac gruszke i sliwke i kompot ze sliwek. kompotu nie chce wziac do ust.
    • pinkster Re: brak kupy u 6-cio miesieczniaka 29.09.13, 08:08
      Heh. U nas bylo dokladnie to samo w tym okresie. Przed rozszerzaniem diety kupy byly codzienie po kilka (kp). Jak zaczelismy rozszerzac to go zakorkowalo na tydzien. Ale nie prezyl sie ani nie widzialam zeby mu cos dolegalo. Po tygodniu pojawila sie juz taka "dorosla" kupa. Pozniej znowu tydzien przerwy. A pozniej z dnia na dzien przerwy sie zmniejszaly az doszlismy do jednej kupy dziennie i tak zostalo.
    • malwina.okrzesik Re: brak kupy u 6-cio miesieczniaka 30.09.13, 22:51
      generalnie- nie przejmowac sie ,czekać cierpliwie

jak Pani już nie będzie mogła wytrzymać w tym wyczekiwaniu :-), można do posiłku stałego dodać pół malutkiej łyżeczki dobrej jakościowo oliwy z oliwek
      • oliv2 Re: brak kupy u 6-cio miesieczniaka 01.10.13, 05:03
        dziekuje za odpowiedz, kupki nadal nie ma - 5-ta doba - mala sie prezy co chwile widze ze chcialaby zrobic a nie moze.
        jaka jest tego przyczyna? mam czekac z rozszerzaniem czy nie?
      • oliv2 czekac z rozszerzeniem diety czy nie 04.10.13, 20:53
        bo juz nie wiem co robic? dzien 8 bez kupy, tylko baki smierdzace i widze ze sie prezy. od 4 dni jest na samej piersi. wczesniej byly sliwki, gruszki i jablko i tez nic.
        • mad_die Re: czekac z rozszerzeniem diety czy nie 04.10.13, 21:09
          Czekaj, poczekaj na kupę, pierś proponuj jak najczęściej. Jak wyjdzie kupa, to zacznij rozszerzać znowu, ale może nie od marchewki/ryżu a czegoś bardziej lekkiego - dyni, cukinii, brokuła, ziemniaka itp.
    • klaudencja1 Re: brak kupy u 6-cio miesieczniaka 03.10.13, 17:01
      Czekać i jeszcze raz czekać:) Moja mała miała podobny problem - prawdopodobnie związany z rozszerzaniem diety - mały żołądeczek musi się dopiero dostroić do nowego menu. Po miesiącu, czyli ok 7 mies. mamy kupę codziennie i bez płaczu. Nie radzę podawać czopków glicerynowych, bo mogą uzależniać. Ewentualnie polecam starte SUROWE jabłuszko i dużo płynów - ja np. dawałam kompocik z jabłek lub herbatkę po obiadku.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka