Dodaj do ulubionych

Bardzo słabe przyrosty

24.09.13, 13:39
Jakiś czas temu pisałam że mały całą noc od jakiegoś czasu wisi na piersi, bo wcześniej do skończenia 3 miesiąca potrafił spac od 22-4 rano, teraz nawet próba przełożenia do łożeczka kończy się natychmiastowym wybudzeniem, stękaniem, jęczeniem.

forum.gazeta.pl/forum/w,570,146702928,146702928,Nocne_harce_3_5_miesieczniaka_glodny_.html
I do tego słabe przyrosty.
04.06 - 3550
02.07 - 4700
16.07 - 4800
13.08 - 5400
03.09 - 5700
24.09- 5900

Od 13.08 jest masakra, ostatnie 3 tygodnie tylko 200g.
Dodam że mam mleko, mały pięknie sie przysysa, na początku karmienia miałam konsultacje z doradcą, staram się aby opróżnił piersi do końca. Kiedyś po odciągnięciu było ponad 80 z jednej piersi.
Natomiast mam problem z drugą piersią, w piersi jest mleko, z pełnej robi sie pusta co wyraźnie czuc, ale od początku ta piers miała problemy, w postaci bólu, i brodawki i piersi, zastoje, a przy próbie odciągania leciało mało tylko dolnym kanalikiem, a jak nacisnęłam to "sikało" wszystkimi, i górą też.

Nie wiem już co mam robi, pediatra juz skłania sie ku kaszce raz dziennie do mleka, bo z tymi przyrostami jest masakra i te nocne jedzenie pewnie wynika z głodu
Obserwuj wątek
    • yumemi Re: Bardzo słabe przyrosty 24.09.13, 13:58
      Po pierwsze, niewazne ile odciagasz, na tym etapie laktacji super gdyby Ci sie 20ml udalo odciagnac.
      W tym wieku (4 mce) srednie przyrosty to 96g-126g, wiec mniej niz u 3 miesieczniaka.

> Nie wiem już co mam robi, pediatra juz skłania sie ku kaszce raz dziennie do ml
      > eka, bo z tymi przyrostami jest masakra i te nocne jedzenie pewnie wynika z gło
      > du
      Pytanie czy jest cokolwiek co dziecku przeszkadza w ssaniu? Smoczki itp? Jakies choronbska ostatnio? Bo przyrosty byly ok, tylko teraz troche mniej niz powinien.
      Kaszka nie jest rozwiazaniem problemu, trzeba znalesc przyczyne, poza tym za male dziecko na jedzonka.
      • nombrilek Re: Bardzo słabe przyrosty 24.09.13, 14:06

smoczkami od urodzenia pluje na kilometr, juz nawet nie próbuje podawac.
        A tak to jest poniżej 10 centyla
    • malwina.okrzesik Re: Bardzo słabe przyrosty 26.09.13, 11:42
      coś trzeba poprawić w kp koniecznie, kaszka tu niewiele zmieni, bo wygląda na to że ssanie z piersi nie jest skuteczne
      a jak wyglądają inne parametry wzrastania: długość ciała, obwód głowy?
      wygląda , że karmienie trzeba poprawić, szczególnie cenne są karmienia nocne, ale ssanie powinno być efektywne, a nie tylko "wiszenie" na piersi.
      polecałabym kontakt ze specem od laktacji,
      • nombrilek Re: Bardzo słabe przyrosty 28.09.13, 21:58

Dziekuję za odpowiedz, jednak ssanie jest efektywne, mały ładnie ssnie, była u mnie doradca laktacyjny jakis czas temu, kiedy miałam ból piersi ( grzybica to była), mówiła że bardzo ładnie ssie, od tego czasu nic sie nie zmieniło, nie widzę różnicy w ssaniu

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka