16.02.14, 09:02
hej

mój maluch karmiony TYLKO PIERSIĄ od 3 dni nie robi kupki, trochę stęka ale nie ma kolek czy mega wzdęć ma 3 miesiące (2 miesiące korygowane) wcześniej robił kilka na dobę potem raz na dobę ale dużą kupkę a teraz jakiś przestój, w czwartek miał 2 szczepionki na żółtaczkę i pneumokoki i od tego czasu nie zrobił kupki czy to może być przyczyna?

narazie nic nie dawałam mam espumisan w domku, jedynie masowałam brzuszek, puszcza bardzo nie ładnie pachnące bąki:) przeczytałam też że dziecko karmione pirsią może robić kupe raz na tydzień? ale on tyle je gdzie mu się to zmieści jakie są wasze doświadczenia, oczywście jutro dzwonię do pediatry
Obserwuj wątek
    • mama.rozy Re: zaparcie 16.02.14, 09:56
      jeśli dziecku nic nie jest,nie płacze,nie pręży się,zostaw
      normalne
    • julka.82 Re: zaparcie 16.02.14, 11:00
      moja córka przez pierwszy miesiąc robiła 5-6 kupek dziennie. potem, nagle z dnia na dzień coś się zatrzymało i kupki zaczęły pojawiać się co 5-7 dni. kupki to w zasadzie eufemizm, to były mega kupska;-) na początku też masowałam brzuszek ale to nic nie dało, potem przeczytałam że niemowlaki mogą robić kupy raz na tydzień i jest okej. ważne żeby było regularne siku.
      po kolejnych trzech tygodniach robi kupki co 2-3 dni.
      • passsoa85 Re: zaparcie 16.02.14, 20:14
        no zobaczymy może to jakiś skok rozwojowy u małego w każdym razie nie ma twardego brzuszka i puszcza bąki
        • mad_die Re: zaparcie 16.02.14, 20:42
          Nic nie rób.
          Jak dobrze na wadze przybiera, to się nic nie dzieje - ot dzieci piersiowe tak mają i już.
          • passsoa85 Re: zaparcie 16.02.14, 21:33
            pewnie że przybiera 100 gram na dzień jak nie ma kupsztala:) a myślicie że to może być z mojej diety ostanio jem słodycze, ciasta domowej roboty i pierniki z lidla ni powiem codziennie...
            • mad_die Re: zaparcie 16.02.14, 21:50
              Nie no coś Ty, mleko nie robi się z pierników tylko z krwi ;)
              Taka "dieta" zaszkodzi Tobie tylko, niepotrzebnie się utuczysz ;) Lepiej jedz suszone owoce, ciastka owsiane z otrębami sobie upiecz, z żurawiną, morelami - szukaj zdrowych odpowiedników przemysłowych słodyczy ;)
              • passsoa85 Re: zaparcie 16.02.14, 21:59
                kurcze madi udostępniłaś ten filmik jak to dziecko piękni ssie a moje nie umi tak co prawda namieszałm mu butelką i smokiem i teraz jestem na samej piersi ale possie trochę i śpi godzinę i znowu possie trichę do zwariowania a w nocy pobudka co 2 h czy tak to ma wyglądać??? :) wymiękam
    • malwina.okrzesik Re: zaparcie 24.02.14, 22:31
      Pokarm kobiecy jest lekkostrawny, idealnie dopasowany do potrzeb dziecka i idealnie wchłaniany prze organizm, stąd niewiele "resztek" zostaje. Dlatego u dzieci akrmionych piersią kupki raz na kilka dni to norma po 1 miesiącu życia
      • passsoa85 Re: zaparcie 20.03.14, 07:50
        Pani Malwino i koleżanki z forum...mały nie zrobił kupki już 8 dni czy to powód do niepokoju ??? wcześniej nie robił raz na pare dni 4-5 dni a teraz nie wiem co jest grane

jest na SAMEJ PIERSI, dostaje żelazo bo wcześniak, nie boli go brzuszek, nie ma kolek,

dałam trochę wody przegotowanej ale nic, nawet czopka próbowałam włożyć ale wypycha dziwne

mam recepte od lekarza na debridad

czy ta kupka mu tam nie zrobi spustoszeń w jeltkach jak tak długo tam siedzi?
        • yumemi Re: zaparcie 20.03.14, 09:42
          Czopkow oczywiscie sie nie daje, ani wody, woda w niczym nie pomoze, jedynie moze oznaczac ze mniej wypije mleka - wiec gorzej.
          Jedyne co mozesz robic to karmic jak najczesciej piersia.
          Sztuczne zelazo owszem moze powodowac troche zaparcia - jesli dziecko przybiera na wadze ok, a kupka nawet po tych 8 dniach, jest normalnej konsystencji, czyli nie 'twarde bobki', to jest ok. Po prostu bardzo efektywnie organizm zuzywa pokarm. Sa rekordzisci z 10 dniowymi przerwami.
          To wszystko oczywiscie u dzieci w wieku 6tyg plus.
          • passsoa85 Re: zaparcie 20.03.14, 09:56
            z wodą to rada od pediatry ...czopek nic nie dał:) no czekam bo puszcza takie bąki że lepiej uciekać:) tak się zastanawiam ja jestem łasuchem uwielbiam słodycze czy to może mieć wpływ na jego zaparcia?
            • mad_die Re: zaparcie 20.03.14, 21:04
              Słodycze to puste kalorie, więc nimi szkodzisz sobie, nie dziecku.
              Karm małego ile wlezie, kładź go często na brzuchu, to w końcu ta kupa wyjdzie ;)
              • passsoa85 Re: zaparcie 22.03.14, 07:51
                i wyszła po 8 dniach bez bóli i żółta cchyba ten typ tak ma:)
                • passsoa85 Re: zaparcie 05.04.14, 20:12
                  a ja znowu mam problem:( tym razem 2 tygodnie już i NIE MA KUPY , ozywiście małego nic nie boli, nie ma wzdęć i kolek, puszcza gazy elegancko i oczywiście śmierdzą jak skarpetki :) ale dziewczyny 2 TYGODNIE!!! byłam u pediatry kazała czopek- dałam czopek i nic więc dałam na drugi dzień czyli dzisiaj i NIC! od dzisiaj podaję też BIO GAJE I DEBRIDAD i NIC!

PEDIATRA niby powiedziała że na piersi tak może być ale kazała podawać jak powyżej i potem jak nie będzie kupy przez 4 dni znowu czopek i odstawić żelazo na 2 tyg

a jeśli problem się powtarzać będzie to chirurg:(

jestem załamana i nie wiem co o tym myśleć czy któraś miała podobnie?
                  • Gość: maddie Re: zaparcie IP: *.cm-7-4c.dynamic.ziggo.nl 05.04.14, 20:54
                    Odstaw zelazo, karm ile wlezie, i kupa bedzie.
                    W pupie nie gmeraj, czopki sobie daruj, wszystko ogranicz oprocz piersi.
                    • passsoa85 Re: zaparcie 05.04.14, 22:17
                      karmie karmie , żelazo odstawiam i bee podawać te przepisane preparaty bo lekarz się zna:)
                      ale 2 tygodni mnie przerażają ...nie spotkałam się żeby któraś z koleżanek coś takiego miała
                      • passsoa85 Re: zaparcie 06.04.14, 10:29
                        czytałam o trawieniu bezresztkowym i wchłanianiu no rozumiem tydzień max ale już orawie 2 tyg to chyba coś mu tam nie działa? proszę napiszcie czy też tak było u was , w poniedziałek i tak będe konsultować z lekarzem ...mały ma 4,5 miesiaca minus 2 bo wcześniak więc boje się podać jabko lub śliwkę suszoną ... czopki nie działają, termometr też , masowanie, śpi na brzuszku i nic cholera

dzisiaj rano zjadłam actiwię naturalną, suszone śliwki już nie wiem co robić bo to czekanie mnie wykańcza
                        • rozka26 Re: zaparcie 06.04.14, 20:29
                          Jak wyglada na dzien dzisiejszy wyproznianie twojego maluszka? Pytam bo moja 5 ms cora tez ma z tym problem
                        • rozka26 Re: zaparcie 06.04.14, 20:38
                          Moja ma Dyschezje niemowleca. Czyli nie sama sobie blokuje zrobienie kupki poprzez zaciskanie zwieracza. Tj. Brak synchronizacji miedzy zwieraczem a wypychaczem. To mija po 6 miesiacu na szczescie. A sposob na kupke polecam ci jeden swietny. Przygnij dosc mocno kolanka do brzuszka dziecka i przytrzymaj tak okolo 2 minut, pusc nozki i znow zegni. Dziecie tez sie wypruka przy tym.
                          • passsoa85 Re: zaparcie 06.04.14, 20:55
                            hej

dalej nie zrobił...wydaje mi się że namieszałam bo dałam naraz DEBRIDAD, BIO GAJE I CZOPKA ale nic to nie dało tylko dzisiaj był płacz ewidentnie go bolało a jak te nóźki przyciskałam to rzeczywiście purki odleciały i było lepiej ale fakt jest taki że 12 dzień kupy ni ma...

czytałam na forach innych że do 14 dni jak się nic nie dziej może być na piersi ...poszłam za radą lekarza i podaje te specyfiki ale intuicyjnie wydaje mi się że pogorszyły sprawę więc zobaczymy jutro...jak stwierdzili u twojej tą dolegliwość???
                            • rozka26 Re: zaparcie 06.04.14, 21:35
                              opowiedzialam lekarce - gastroenterolog dzieciecy, ze mala nie robi sama kupki i ze musze jej pomagac, czopkiem badz kateterkiem rektalnym. Opowiedzialam jej ze mala widac ze cisnie i prze ale kupka nie idzie, a mala steka i poplakuje, a i tez robila smierdzace baki. Po tym lekarka postawila diagnoze i pokazala ten chwyt z nozkami do brzuszka. I wiesz co tez dawalam te same leki co ty, ale nic nie daly. Kiedys nawet po czopku nie robila. Teraz jak dam czopek to kupka jest zaraz. Chyba 2 razy zrobila sama od stycznia, wow rekord! he he. A tak to czopek w ruch. Aha, moja ma oslabione napiecie miesniowe w srodkowej osi ciala i podejrzewam ze to tez jej utrudnia wyproznianie. Poza tym mala miala zapalenie ukladu moczowego, a jak kupka zalegala jej w jelitkach to i mocz, a to okazja do tworzenia sie bakterii w ukladzie moczowym.
                              • passsoa85 Re: zaparcie 07.04.14, 09:09
                                po 13 dniach kupa ...
                                • rozka26 Re: zaparcie 07.04.14, 10:42
                                  Nie podawaj tych leków, bo nie ma sensu. Skoro nie płacze ci dziecko w niebo głosy i nie wije się z bólu brzuszka - to faktycznie czekaj na kupkę spokojnie. U nas też już lepiej - kupki nie ma często, ale nie ma już darcia się i wicia z bólu i brak już wzdętego brzuszka jak to było jeszcze nie dawno. Może u twojego maluszka te przyciskania nóżek do brzuszka wzmogło pracę jelit. A może po prostu, ten typ tak ma he he.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka