moni_ka19 22.05.14, 10:52 Dzien dobry .. jestem mama 3 miesiecznego synka :) i mam pytanko .. poniewaz mam geste i zolte mleko .. czy to jest dobrze czy duzo kalori ? bo moja mama mowi mi ze jest duzo kalorii .. prosze o odpowiedz Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
yumemi Re: pokarm 22.05.14, 10:55 Nie ma znaczenia, mleko inaczej wyglada na poczatku karmienia, inaczej w trakcie, inaczej pod koniec, zmienia sie zawartosc tluszczu. Nigdy nie jest stala. Na poczatku karmienia srednio 2%, im bardziej oprozniona piers tym wiecej, ok 10%, wiecej im starsze dziecko (po 12 mcu na przyklad). Tlusty czy nie tlusty pokarm to mit - bo pokarm nigdy nie jest staly i nigdy nie ma takiej samej zawartosci - w dzien jest wiecej bialka, w nocy wiecej tluszczu, etc. Dziecko wie o tym i sobie reguluje karmienia wedlug wlasnych potrzeb. Ilosc kalorii jest zalezna od tego jak czesto dziecko ssie i tyle. Odpowiedz Link Zgłoś
moni_ka19 Re: pokarm 22.05.14, 18:40 ja sie zgodze z tym .. ale czy moge podawac takie geste i zolte mleko ?? Odpowiedz Link Zgłoś
yumemi Re: pokarm 22.05.14, 19:43 moni_ka19 napisał(a): > ja sie zgodze z tym .. ale czy moge podawac takie geste i zolte mleko ?? Karmisz takim jakie masz :) Nie analizuje sie wygladu mleka :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Paletka Re: pokarm IP: *.adsl.inetia.pl 22.05.14, 21:41 Ja miałam niebieskawe i półprzezroczyste na początku. Nie przejmowałam się, mimo że życzliwe koleżanki sugerowały, że na pewno jałowe. Mały przybierał po 400 g na tydzień. Chyba nie przejdziesz na mm, bo kolor ma ładniejszy? ;) Odpowiedz Link Zgłoś
kremka2014 Re: pokarm 23.05.14, 18:26 Podobno karmienie piersią " nie tuczy" nie mozna wowczas mowić o nadmiarze kalorii czy nadmiernym przybieraniu na wadze. Niech je maleństwo na zdrowie! Odpowiedz Link Zgłoś
mama.malegomuminka84 Re: pokarm 25.05.14, 19:56 za miesiąc rodzę i planuję kp. jest wiele mitów na temat karmienia piersią. w razie watpliwości zawsze możesz zapytać w poradni laktacyjnej. ja czytałam, że mleko może mieć bardzo różne kolory i konstencję, ale dostosowuje swoją kaloryczność do aktualnych potrzeb dziecka, więc wydaje mi się, że nie może byc zbyt kaloryczne. w końcu to naturalny pokarm, nie może szkodzić. a co do tuczenia, podobno dzieci karmione piersią mają mniejszą tendencję do nadwagi w późniejszym życiu. Odpowiedz Link Zgłoś