IP: 5.172.252.* 09.07.14, 19:12
Witam .
mam córkę 13m mala nic praktycznie nie je prucz mleczka .
Jedynie co zje to czasem kaszke mannę czy deser reszta to blw lub proby karmienia z marnym efektem za piersią tez nie jest jakoś specjalnie tzn w cale nie nadrabia w dzien .w nocy je kilka razy .
I teraz to o co chcialam zapytac -
strasznie mnie wszystko denerwuje to ze nie chce jesc ,to ze piersią tez slabo zainteresowana ,co gdybym ja odstawila co by jadla czy by jadla?
nie piszcie mi tu pytan czemu chce odstawić czy cos w tym stylu ,.prosze tylko o odp na zadane pytanie .
Obserwuj wątek
    • mad_die Re: co robic 09.07.14, 20:56
      Napisz jak wygląda jej dzień, co je, pije, jak je, pije.
      • Gość: kwiatuszek Re: co robic IP: 46.77.124.* 09.07.14, 21:26
        Jejdzien wyglada roznie zależy jaki ma humor ,
        do 11 pierś potem drzemka kolo 14obiad i tutaj roznie zależy co mam na obiad (albo blw albo proba podania lyzka widelcem)czasem uda mi sie jej podać no ziemniaki z sosem cos z mięska oczywiscie mala w tym czasie ma również do dyspozycji jedzonko do wlasnego karmienia sie ale praktycznie wszystko ląduje na podłodze :(
        po jakims czasie jakas przekaska ,owoc do raczki lub deser mus ,nastepnie kaszka ,kolacja czyli znowu co my jemy lub siostra ale znowu wszystko "zjada podloga"po jedynie pomidor ląduje w buźce .Nie zawsze każdego dnia jest tak jak napisalam bo gdy jest marudna idzie wcześniej spac i zawsze jakiej jedzonko ja ominie .
        W miedzy czasie calego dnia pierś ale ja naprawdę nie wiem kiedy ona tak naprawdę chce ta pierś bo raptem kilka lyczkow i koniec picia albo sama proponuje .
        Ogulnie stwierdzic mogę ze jedzenie ja nie interesuje ,krzeselko ja "parzy" wierci sie .
        Nie mam juz sil dzis z obiadu 3lyzku zupy krem zjadla potem ryk wykrecanie sie ,kaszka to samo ,jablko 2ugryzienia ale wszystko wyplute ,mus z 5lyzeczek.
        Picie jedynie sporadyczne ilości lyzeczka ,lub z normalnej butelki z gwinta.
        • Gość: panizalewska Re: co robic IP: *.centertel.pl 10.07.14, 07:52
          A jaka waga i wzrost?
          Jak na moje oko Twoje dziecię je zupełnie normalne ilości jak na prawie roczniaka
          • Gość: kwiatuszek Re: co robic IP: 5.172.252.* 10.07.14, 08:13
            Waga 8.900 i 78cm
            prawie roczniaka?roczniaka przecież ma 13m
            • Gość: panizalewska Re: co robic IP: *.centertel.pl 10.07.14, 10:28
              sorry, jakoś przeczytałam 11 m-cy zamiast 13
              ale i tak - je wg mnie ok
        • froobek Re: co robic 10.07.14, 08:49
          Je bardzo typowo jak na ten wiek.
        • mad_die Re: co robic 10.07.14, 16:35
          Proponuję Ci, żebyś przez tydzień spisywała dokładnie KIEDY i ILE i CZEGO mała zjada.
          I zobaczysz, że tego wcale nie będzie tak mało.
          To po pierwsze.
          Po drugie - Czemu nie dajesz jej śniadania? Owocu przed południem? Co za przekąskę jej dajesz? I po co, skoro obiadu nie zjadła? Nie lepiej za 2-3h po prostu znowu obiad dać (w sensie warzywa, kaszę pełnego przemiału, itp.)
          Pomidory są bardzo zdrowe, więc jak je je, to ok. Możesz je oliwą polać, posypać sezamem, dołożyć ogórka i fajna kolacja będzie. Kaszki sztucznej bym nie dawała wcale.

W miedzy czasie calego dnia pierś ale ja naprawdę nie wiem kiedy ona tak napraw
          > dę chce ta pierś bo raptem kilka lyczkow i koniec picia albo sama proponuje .
          Ty jej pierś proponujesz?
          Nie rób tak - jak się domaga piersi, to ok, daj. Ale sama z siebie nie proponuj, zobacz wtedy ile na prawdę ona sama z siebie piersi potrzebuje.

> Ogulnie stwierdzic mogę ze jedzenie ja nie interesuje ,krzeselko ja "parzy" wie
          > rci sie .
          Ogólnie to ona je normalnie, jak dziecko w jej wieku.
          Jeśli jej będziesz dawać ZDROWE i WARTOŚCIOWE rzeczy, to wszystko będzie ok.

> Nie mam juz sil dzis z obiadu 3lyzku zupy krem zjadla potem ryk wykrecanie sie
          > ,kaszka to samo ,jablko 2ugryzienia ale wszystko wyplute ,mus z 5lyzeczek.
          > Picie jedynie sporadyczne ilości lyzeczka ,lub z normalnej butelki z gwinta.
          Nie wysilaj się ani nie przejmuj. Ty możesz zdecydować o tym, CO i KIEDY mała będzie jadła (czyli dobre jedzenie o stałych porach) a ona zdecyduje CZY i ILE tego zje.
          Ustal sobie, że stałe pokarmy serwujesz o mniej więcej 9 -12-15 i 18 i tego się trzymaj. Wiadomo, weź pod uwagę drzemki/spacery i starszą, ale ogólnie miej taki schemat w głowie.
          Jeśli Wasze menu będzie urozmaicone i ZDROWE to wszystko będzie ok.

• froobek Re: co robic 10.07.14, 08:48
      Tego nie wiedza najstarsi Indianie. Znamy historie takie, ze dzieci 'mało' jedzace po sztucznym zakończeniu karmienia jadly wiecej i takie, ze mniej.
      • Gość: kwiatuszek Re: co robic IP: 5.172.252.* 10.07.14, 09:14
        Dla mnie nie jest normalne ze tak jada bo w naszym otoczeniu wszystkie dzieci które znamy i przyjaźnimy sie z nimi jedzą "normalnie"czyli obiad zeby sie najeść itd a nie jak u nas placz i marudzenie ,rzucanie,bawienie sie jedzeniem.
        • Gość: panizalewska Re: co robic IP: *.centertel.pl 10.07.14, 10:38
          ale "wszystkie dzieci" to nie Twoje dziecko ;)
          moje też rozrzuca, je mało, często, wybiórczo, marudzi
          ma 2 lata
        • freepolo Re: co robic 10.07.14, 11:05
          Mam synka w tym wieku i je zdecydowanie wiecej na raz, chociaz tylko 3 posiłki chce (śniadanie, obiad, kolacja-albo i nie jak zasnie). Tylko ze budzi sie w nocy minimum 3 razy i kp. Jesli lekarz nic nie mowi to po prostu przeczekaj.
          Nie wydaje mi sie ze jest to dobry moment na odstawienie. Proponuj dalej rożne jedzenia - w koncu załapie.
    • Gość: kwiatuszek Re: co robic IP: 46.77.124.* 10.07.14, 12:03
      Pediatra robila badania które wyszly ok,i dala syrop na apetyt i zyrtek .Nic nie przyniosło zadanego efektu :/
      Ja wiem każde dziecko inne ale aż tak ...?
      • froobek Re: co robic 10.07.14, 16:44
        Nic nie przyniosło 'efektu' i nic go nie przyniesie, bo tu nie ma żadnego efektu. Dziecko zdrowe, normalne, je normalnie, jakiego efektu byś chciała? :-)

Nie próbuj byc mądrzejsza od dziecka :-)
    • Gość: kwiatuszek Re: co robic IP: 46.77.124.* 10.07.14, 17:47
      Nie wiem sama ale mala do 10m jadla w miarę tzn zjadala przygotowane obiady no moze nie "obrzerala " sie jakoś ale zjadala patrzac na to jak bylo w tedy a jest teraz to teraz porażka
      • mad_die Re: co robic 10.07.14, 21:22
        No bo dzieci tak mają - fazy jedzenia i niejedzenia, albo jedzenia wybiórczego. A potem znowu jest zmiana.
        Także wszystko u Was jest ok.
        Proponuj zdrowe produkty, o stałych porach, nie patrz na ilość, tylko na jakość.
      • froobek Re: co robic 11.07.14, 08:27
        A, ok, to już wiemy, co sie dzieje. Twoje dziecko należy do tych, u których konsumpcja znacznie spada w drugim roku. Ja sie nawet nie dziwie, ze matki sie w takim wypadku denerwują, jak im nikt wcześniej nie powiedział, ze to częste zjawisko :-) Moim koleżankom ze starszymi niemowletami staram sie mowić, ze to bardzo prawdopodobny scenariusz. Pozostaje Ci cieszyć sie wolnym czasem, który w przeciwnym wypadku musiałabym zużyć na szykowanie jedzenia :-)
        • Gość: kwiatuszek Re: co robic IP: 5.172.252.* 11.07.14, 09:46
          Tak tylko nie wiem czy ja wlasnie nie wolalabym szykować i cieszyc sie ze je niż denerwować ze nie chce jesc :(a tym bardziej ze podobny przybadek mialam ze starszym szkrabem .

Mala jedynie zje pomidorka nie wiem czy dobrze robie ale skoro go zajada to podaje go do każdego posilku
          • mad_die Re: co robic 11.07.14, 22:33
            Podawaj też inne warzywa i licz się z tym, że wylądują na podłodze.
            Ale kiedyś, pewnego pięknego dnia, wylądują w buzi.
            Także proponuj, proponuj, ale się nie spinaj.
            i tak gotować musisz, wiec co za różnica? ;)
            I nie denerwuj się, bo to niefajna atmosfera do jedzenia...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka