Dodaj do ulubionych

Karmienie po prześwietleniu

14.07.14, 05:26
Droga pani Expert,
Byłam parę dni temu u ortopedy i dostałam skierowanie na prześwietlenie kręgosłupa, dwa zdjęcia. Chciałam również tabletki przeciwbólowe z powodu silnego bólu kręgosłupa, ale gdy wspomnialam, że karmię, ortopeda stwierdził "a to nic nie mogę pani dać".
Czy rzeczywiście mogę brać jedynie paracetamol i nie ma nic mocniejszego nie szkodzącego dziecku?
Na wiadomość, że karmię, lekarz stwierdził też, że po rentgenie nie mogę karmić przez 1-2 dni (!). Prawdę mówiąc czytałam wcześniej w internecie i wiem, że mogę od razu i lekarza zignorowałam (idę na prześwietlenie i zamierzam karmić). Chciałabym jednak podczas następnej wizyty podsunąć mu adekwatne źródło wiedzy. Znajduję jednak jedynie linki do forów i odpowiedzi innych matek, wolalabym jakiś bardziej naukowe źródło.
Obserwuj wątek
    • froobek Re: Karmienie po prześwietleniu 14.07.14, 05:48
      Mam nadzieje, ze przynajmniej w ortopedii jest dobry :-/
      • misior_biorn Re: Karmienie po prześwietleniu 14.07.14, 06:41
        Taa, froobek, właśnie się zastanawiam czy ze zdjęciami nie iść już do innego... Ale wtedy nie będzie okazji żeby fo uświadomić :-)
        • Gość: panizalewska Re: Karmienie po prześwietleniu IP: *.centertel.pl 14.07.14, 12:08
          hyhy wiesz, niektórym to i źródła nie pomogą :P możesz brać ketonal, u mnie niezastąpiony był przy zębach. źródeł niestety nie mam
          • misior_biorn Re: Karmienie po prześwietleniu 14.07.14, 12:43
            No własnie tak sobie przypominałam, że po cc brałam ketonal to czemu nie przy 4-miesięczniaku... Ale zgłupiałam w gabinecie i zapomniałam nazwy leku.
            Ech ci lekarze.
            Przynajmniej dentysta u którego byłam ostatnio powiedział, że mogę karmić po znieczuleniu zęba, choć po namyśle dodał "ale jak pani chce to może pani odciągnąć i wylać". Jasne, że chcę, to moje hobby wręcz :-/
            • mruwa9 Re: Karmienie po prześwietleniu 14.07.14, 13:59
              a jak myslisz, czym znieczulaja poloznicy krocze do szycia po porodzie? Tymi samymi preparatami do znieczulen miejscowych, jakie stosuja stomatolodzy ale stomatolog uzyje 1.8ml, a ginekolog 20ml..dziesiec razy wiecej..nikt poloznicy nie kaze z tego powodu przerywac karmienia noworodka i wylewac odciagniety pokarm.
              A co do rtg, to kazdy radiolog, ba,kazdy lekarz pownien wiedziec, ze promieniowanie jonizujace dziala na organizm wylacznie w momencie ekspozycji, czyli dopoki technik rentgenowski trzyma wcisniety guzik, uruchamiajacy lampe rtg.
              Jesli nie zamierzasz brac dziecka do pracowni rtg i karmic podczas ekspozycji, podczas wykonywania samego badania ;-) ,, nic dziecku nie grozi.
              • misior_biorn Re: Karmienie po prześwietleniu 14.07.14, 14:24
                > Jesli nie zamierzasz brac dziecka do pracowni rtg i karmic podczas ekspozycji,
                > podczas wykonywania samego badania ;-) ,, nic dziecku nie grozi.

Haha, mruwa, niezłe zdjęcie by wyszlo :-) dzieło sztuki nowoczesnej jak nic :-)
                Ja wiem, że nie szkodzi. Ja się zastanawiam, czemu lekarze nie wiedzą i jak ich sensownie uświadomić, bo argument "czytalam w internecie" malo fachowy mi się wydaje.
                Wiem, że to nie ja ich mam uczyć i zbawiać świat, ale skoro mam okazję ;-)
            • yumemi Re: Karmienie po prześwietleniu 14.07.14, 16:37
              hoć po namyśle dodał "ale jak pani chce to może pani odciągną
              > ć i wylać".

I nie mow ze wedlug niego w ten sposob znieczulenie z pokarmu sie 'wyciagnie'?? Padlam :))))
    • ziarenko-piasku Re: Karmienie po prześwietleniu 14.07.14, 14:35
      Obecnie karmię i wybieram się również na przeswietlenie w najbliższym czasie, ale piszczeli :) I nie zamierzam z tegoz powodu zaprzestać :)
      A co do przeciwbólowych, to po cc przez kilka dni brałam ketonal a dziecko jadło mój pokarm, więc nie wiem czy przy starszym nie można :D
    • yumemi Re: Karmienie po prześwietleniu 14.07.14, 16:41
      Tu masz cala liste:
      kellymom.com/bf/can-i-breastfeed/meds/aap-approved-meds/#Pain
      Ibuprom i paracetamol oczywiscie L1, te z L2 tez ok.
    • mad_die źródła 14.07.14, 21:11
      kellymom.com/bf/can-i-breastfeed/meds/radioisotopes/
      • misior_biorn Re: źródła 15.07.14, 08:02
        Dzięki.
        Wydrukuję panu ortopedzie i dam po wizycie :-P

A co do samego prześwietlenia, to miałam je wczoraj, wchodzę do powieszczenia i pani texhnik pyta standardowo, czy jestem w ciąży. Mówię, że nie, ale że karmię, ale karmić można, prawda? Pani technik - oczywiście! Na to ja - a widzi pani, ortopeda kazał mimodstawić mleko na dwa dni ze względu na dawkę promieniowania. Zerknęła nieco zszokowana i powiedziała "to
        Pan doktor chyba na fizyce nie uważał..."

:-)
    • malwina.okrzesik Re: Karmienie po prześwietleniu 15.07.14, 22:16
      prześwietlenie promieniami rentgena nie szkodzi karmieniu
      mocniejsze środki p/bólowe bezpieczne w czasie kp to np. ketonal

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka