Dodaj do ulubionych

Stękanie w nocy

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.07.14, 08:42
Witam,

Mój synek ma 7 tygodni i od jakiegoś czasu budzi sie w środku nocy (ok 2 - 3 ) i stęka wije sie (dodam ze nie ma problemów z oddawaniem kupki - robi regularnie - karmie piersią) i tak potrafi do rana z małymi przerwami na spanie płakanie i jedzenie.
Brzuszek ma mięciutki więc to chyba kolka nie jest...

Martwie sie co to może być?

Dzieje sie tak co drugą, co trzecią noc...
Obserwuj wątek
    • Gość: panizalewska Re: Stękanie w nocy IP: *.centertel.pl 14.07.14, 12:16
      pewnie powietrze górą albo dołem ;)
      możesz kłaść na brzuchu do spania, powinno być trochę lepiej
      • Gość: Shing Re: Stękanie w nocy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.07.14, 14:33
        Spróbuje, aczkolwiek nie przepada za tą pozycją a ja się boje sie przekręci główkę i nie będzie miał czym oddychać....

dam znać po tej nocy
        Dziękuje :)
    • Gość: amiralka Re: Stękanie w nocy IP: *.w90-15.abo.wanadoo.fr 14.07.14, 16:48
      Potwierdzam, u nas takie zachowanie jest przez gazy. Spisz z nim? Ja w takich sytuacjach klade malucha na brzuszku, na sobie, bo kiedys na innych podlozach tez tej pozycji nie tolerowal;) Najczesciej powietrze ujdzie i z gory, i z dolu.... a my spimy dlugo i szczesliwie ;)
      • mad_die Re: Stękanie w nocy 14.07.14, 21:07
        Poza tym na mamie/tacie lub obok/blisko niej/niego lepiej się śpi, niż w zimnym, pustym łóżeczku.
        Taka natura malucha - być obok mamy. Bo ciepło, bezpiecznie, mleko pod nosem :)
    • ela.dzi Re: Stękanie w nocy 14.07.14, 22:38
      Normalny objaw chęci pozbycia się powietrza z pupy :) Aczkolwiek rozbudzający rodziców :)
    • mruwa9 Re: Stękanie w nocy 15.07.14, 01:48
      a co ma byc?
      Niemowlectwo. Po prostu.
      • froobek Re: Stękanie w nocy 15.07.14, 11:49
        O to, to! Przyzwyczajanie sie do dziwnego swiata :-)
        • monikaibaitlik Re: Stękanie w nocy 16.07.14, 17:56
          Moja córeczka jutro kończy 8 tygodni i ma dokładnie tak samo. Dzień w dzień i noc w noc.
          Kładę ją po kąpieli ok 8-9 i pięknie spi (dodam, że od kilku tyg zaczęła sobie spać po 6-7 godz cięgiem) do 2-3 w nocy. Wtedy budzi mnie jej stękanie i pojekiwanie. Mała się pręży, czasami głosniej krzyknie czy zapłacze, próbuje wydalić gazy ale nie potrafi. Jak juz zaczyna płakać przez sen to najcześciej ją lekko wybudzam i biore od razu do karmienia. Po karmieniu ją odbijam, kłade na chwilę na swoim brzuchu i najczęściej zasypia. Po 30 min to samo aż do rana. Niekiedy trwa to do południa następnego dnia! Dodam, że same gazu puszcza bardzo rzadko. Najczęściej są to kupy razem z powietrzem (takie "strzelające"). Bo gdyby umiała się wypurtać to jeszcze pół biedy, ale nie potrafi.
          Stosowaliśmy Sab Simplex ale bez zmian. Zwykły Espumisan tez nie działa. Mam wrażenie że te preparaty tylko rozbijają gazy w jelitach ale nie pomagają ich wydalić.
          Masaż brzuszka ciepłymi rękami i oliwką - nie pomaga. Od niedawna zaczęłam stosować rureczki Windi bo Mała tak jęczy nad ranem że od 3 do rana nie mamy już spania!!!
          Odgazowuję ją najczęściej ok 15 min po karmieniu (wtedy jest spokojna i zadowolona). Masuję brzuszek, spycham gazy do dołu i uchodzą (razem z kupką przez rureczkę).
          Co z tego kiedy po 2 godz córka znów zaczyna się prężyć.
          Dodatkowym utrudnieniem u nas jest fakt, że córeczka cmoka przy piersi i łyka powietrze. Więc nie wiemy czy gazy spowodowane są np nietolerancją laktozy czy tylko łykaniem powietrza. Z cmokaniem byliśmy u certyfikowanego doradcy (2 tyg temu) i nie za bardzo umiała się do czegokolwiek przyczepić. Mała przybiera ładnie (ok 230 tygodniowo). Zasugerowała że cmokanie spowodowane może być mocnym wypływem mleka. Tyle, że czy wypływa mocno czy słabo (no po opróznieniu laktatorem) to córka i tak cmoka. I takie życie z niemowlakiem....co zrobisz jak nic nie zrobisz.
          • froobek Re: Stękanie w nocy 16.07.14, 18:15
            Dziecku z takimi dolegliwościami pomoc powinno noszenie w chuście.
            • monikaibaitlik Re: Stękanie w nocy 16.07.14, 18:17
              Noszę w chuście w ciągu dnia. Sugerujesz noszenie o 3 w nocy? ;-)
          • ela.dzi Re: Stękanie w nocy 19.07.14, 22:28
            Wiem, że to marne pocieszenie, ale to naprawdę minie :) U nas pomógł Delicol podawany do każdego karmienia. Teraz przechodzę pobudki z powodu przemieszczania się dzieciaczka w nocy i chyba wolę ten poprzedni okres :)
    • Gość: Magda Re: Stękanie w nocy IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 18.07.14, 10:21
      Moja córcia ma 9 tygodni - takie same objawy pojawiły się u niej w 2 tygodniu życia - codziennie nad ranem stęka, wije się, czasem krzyknie czasem za płacze, nóżki do brzuszka itd.... Stosowałam delicol, espumisan, bio Gaje - nie pomogły. Ulgę przyniósł dopiero Sab Simlex który okazał się wybawieniem - po paru dniach stosowania objawy zanikły mała robiła pięknie kupkę do 3 razy na dobę, pierdziała. W 7 tygodniu życia pojawiła się kolka - codziennie ok. 19 przeraźliwy płacz, krzyk itd..... Poszliśmy do lekarza. Przepisał debridat. Stosujemy obecnie 4 dzień i niestety na razie nie widzę rezultatów, mało tego odstawiłam Sab Simlex i objawy stękania w nocy wróciły.... Teraz zastanawiam się nad powrotem do Sab Simlex najlepiej bym go stosowała razem z Debridatem ale nie wiem czy tak można.... Biedne te nasze dzieci ale pocieszam się że w końcu te dolegliwości minął a nasze brzdące nie będą nawet tego okresu pamiętać :)
      • Gość: Nina Re: Stękanie w nocy IP: *.toya.net.pl 18.07.14, 14:20
        U nas na wzdęcia nic nie pomagało z ww specyfików. Moze to zbieg okoliczności ale w 6 tyg miał operacje więznacej przepukliny :( Lekarze zaprzeczają, ale myśle ze ja sobie wystękał...
        Jedyne co pózniej pomagało to kładzenie na brzuszku, na mnie. Przeszło samo jak miał 3,5 mies.
    • Gość: niuniek3 Re: Stękanie w nocy IP: *.centertel.pl 18.07.14, 14:40
      Moi obaj to mieli w mniej więcej tym wieku. Normalne. Niech śpi na brzuchu, na klatce mamy/taty. Pomaga. I kładzenie na brzuchu. Mój tez nie lubił ale jak się szarpal to jeszcze szybciej powietrze wychodzilo. I w dzień dużo noszenia brzuch do brzucha , brzuchem do dołu etc.
      U mnie mielone po kilku tygodniach.
    • Gość: passoa Re: Stękanie w nocy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.07.14, 22:57
      U nas było to samo na piersi i normalne kupki nam lekarz mówił że to niedojrzały układ pokarmowy i nerwowy samo przejdzie

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka