Dodaj do ulubionych

Minimalny przyrost - co robić?

21.08.14, 22:50
Witam,
3 tygodnie temu moja córcia miała pierwsze szczepienie - ważyła 5020g. W międzyczasie Starszak przyniósł do domu jakiegoś wirusa i przez kilka dni wszyscy mieliśmy lekką biegunkę (córa też) i podwyższoną temperaturę. Dzisiaj poszłam zważyć Młodą - waga wskazała tylko 5390g. To daje średnio 123g / tydzień. Mało jak na 10-cio tygodniowego malucha...
I co teraz? Dodać jedno karmienie nocne (przesypia od 21 do 3-4, czyli mogę budzić ok. północy)? Czy uznać, że szczepienie i biegunka miały prawo zmniejszyć przyrosty i nic nie zmieniać w karmieniu? I kiedy teraz zważyć? Za 3,5 tygodnia na kolejnym szczepieniu, czy jednak szybciej?
Dodam, że Malutka jest pogodna, rzadko płacze, nie ma kolek itp. Żadnych smoczków i butelek nie używamy.
Obserwuj wątek
    • mad_die Re: Minimalny przyrost - co robić? 21.08.14, 23:01
      Raczej podałabym kilka piersi na jedno karmienie, karmiła więcej w dzień. W nocy spij :)
      123g to też przyrost.
      Karmcie się i zważ małą za te 3tyg.
      A jeśli chcesz się upewnić, że wszystko ok, to zważ małą za tydzień (a przez ten tydzień karm piersią ile wlezie ;))
      • asbu Re: Minimalny przyrost - co robić? 23.08.14, 00:19
        Dziękuję. :)
        Wczoraj nakarmiłam ją o północy, to spała do 6 - widać tych 6h nieprzerwanego snu potrzebuje. Od poniedziałku Starszy idzie do przedszkola, to będziemy z córą polegiwać na kanapie i karmić do oporu. :D
    • malwina.okrzesik Re: Minimalny przyrost - co robić? 23.08.14, 22:55
      W czasie choroby przyrosty mogą być mniejsze, to normalne. Proponuję na razie nic nie zmieniać w systemie karmień, zważyć dziecię za 1-2 tygodnie. Budzenie w nocy nie jest potrzebne.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka