Dodaj do ulubionych

Pęcherzyk na brodawce

IP: *.static.chello.pl 16.09.14, 17:54
Witam, jestem mamą miesięcznej córci, od samego początku mam problemy z karmieniem piersią. Dokarmiam córkę mieszanką, co drugie karmienie. Byłyśmy u doradcy laktacyjnego, wydawało mi się że już dobrze ją przystawiam do piersi. Brodawki są dość obolałe ale bez przesady. Niestety wczoraj zrobił mi się na prawej piersi pecherzyk, ktory po karmieniu wyglada jakby wypelniony plynem, potem sie wchlania i widac tylko jakby strupek. Co to może być? Czym to można potraktować? Pani Moniko proszę o pomoc.
Obserwuj wątek
    • mad_die Re: Pęcherzyk na brodawce 16.09.14, 20:22
      Gość portalu: Magda napisał(a):

> Witam, jestem mamą miesięcznej córci, od samego początku mam problemy z karmien
      > iem piersią. Dokarmiam córkę mieszanką, co drugie karmienie.
      JAK dokarmiasz? Czym?
      I czemu tak dużo?

Byłyśmy u doradcy
      > laktacyjnego, wydawało mi się że już dobrze ją przystawiam do piersi. Brodawki
      > są dość obolałe ale bez przesady.
      Niestety, obolałe brodawki to znak, że dziecko źle ssie czyli źle jest dostawiane lub ma problem ze ssaniem.
      Dobre ssanie NIC A NIC nie boli.
      Czy wędzidełko mała ma prawidłowe? Nie za krótkie?
      Jak ssie smoczki równocześnie z piersią, to może po prostu nie umieć ssać piersi -stąd ból.

Niestety wczoraj zrobił mi się na prawej pier
      > si pecherzyk, ktory po karmieniu wyglada jakby wypelniony plynem, potem sie wch
      > lania i widac tylko jakby strupek. Co to może być? Czym to można potraktować? P
      > ani Moniko proszę o pomoc.
      To pewnie zatkany kanalik.
      Po pierwsze - zlikwiduj przyczynę złego ssania (czyli albo wędzidełko albo smoczki albo i to i to)
      Po drugie - pęcherzyk jak się wchłania, to ok, jak zostaje, możesz go przekłuć sterylną igłą.
      • Gość: Magda Re: Pęcherzyk na brodawce IP: *.static.chello.pl 16.09.14, 21:32
        Karmie mlekiem modyfikowanym bo mam mało pokarmu, a mało pokarmu pewnie dlatego ze za mało przystawiam, a przystawiam mało bo boli. Juz było ok, na 8 karmien były tylko 3 mieszanki a teraz znowu boli i znowu sie boje przystawiac:(. Mała ma wedzidelko ok podobno i ponoć dobrze ssie. Staram sie zeby łapała większość brodawki. Generalnie boli tylko pierwszy moment potem juz nie, ale teraz przez ten pecherzyk boli cały czas.
        • mad_die Re: Pęcherzyk na brodawce 16.09.14, 21:57
          Ok, ok, rozumiem, że chcesz dalej karmić i chcesz żeby nie bolało?
          A więc...
          - nie dawaj butelki, sztuczne mleko podaj kubeczkiem medeli
          - prawidłowo do piersi dostawiaj:
          www.nbci.ca/index.php?option=com_content&view=article&id=75:when-latching&catid=5:information&Itemid=17
          - i sprawdź porządnie wędzidełko (czyli idź szybko do chirurga dziecięcego czy laryngologa czy dentysty dobrego) i ewentualnie wędzidełko podetnij, jeśli język małej jest serduszkowaty:
          https://www.breastfeedingbasics.com/wp-content/uploads/2011/08/tongue-tie-before-adult.jpg?e51cb7
          i do poczytania:
          www.breastfeedingbasics.com/articles/tongue-tie
          Zrobisz tak i będziesz karmić samą piersią długo i szczęśliwie :)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka