Dodaj do ulubionych

prośba o ocenę przyrostów

IP: *.ostnet.pl 04.10.14, 14:48
Wstyd się chyba przyznać ale nie zwracałam na to do tej pory uwagi, mała (teraz skończone 6 miesięcy) wyglądała jak pączek w maśle, teraz wygląda szczuplej ale założyłam że skoro się dużo rusza, ząbkuje i przeszła przeziębienie to zwolnienie przyrostów jest naturalne. Ale tyle tu wątków o małych przyrostach że zaczęłam się zastanawiać. Pomóżcie proszę i powiedzcie czy jest ok.

Urodzona 38 tydzień ciąży 20.03 2910g, 51 cm
Najniższa 2 doba - 2780
Wypis w 3 dobie 2860
14.04 3300
29.04 3950
15.05 4450
03.07 5600
tu nie mam wpisane niestety po wizycie ale w międzyczasie wyszły 2 zęby
24.09 6800 - wizyta tydzień po przeziębieniu
dziękuje za pomoc
Obserwuj wątek
    • Gość: alla Re: prośba o ocenę przyrostów IP: *.ostnet.pl 06.10.14, 12:06
      Pomozecie?:-)
    • Gość: yumemi Re: prośba o ocenę przyrostów IP: *.9-3.cable.virginm.net 06.10.14, 12:38
      20.03-29.04 miesiac przybor wagi z 2780 do 3940 - jak najbardziej ok.
      29.04-15.05 - 2 tyg 500g bardzo dobrze tez
      15.05 - do 3.07, czyli jakies 7 tygodni, przybor 1150, czyli 164g na tydzien srednio - nadal wszystko ok.
      Ostatni przybor 12 tygodni miedzy 3.07 a 24.09 - 1200g, srednio 100g na tydzien - miedzy 4-6 mcem norma to 96g-126g, czyli caly czas ok, zabkowanie moglo spowodowac jakies spowolnienie w miedzyczasie.

Ogolnie w 6 mcy dziecko przybralo 4,020g, srednio 670g na miesiac, czyli ok.
      Centylowo: Waga 2800 z poczatkow to centyl 15, teraz waga 6800 w wieku 6 mcy to centyl mniej wiecej 25, czyli ok.
      Teraz bedzie jeszcze bardziej zwalniac, po 6 mcu, tez normalne.
      • Gość: alla Re: prośba o ocenę przyrostów IP: *.ostnet.pl 06.10.14, 12:49
        Bardzo dziekuje za konkretna odpowiedz:) mialam z tymi centylami problem bo mi pediatra podawala inne centyle niz mi sie wydawalo a dodatkowo na wizycie u innego pediatry dostalam jeszcze inne informacje nt norm przyrostow. A i tak Wam wierze bardziej:) wiec uspokojona karmic sobie bede dalej:)
        • yumemi Re: prośba o ocenę przyrostów 06.10.14, 14:18
          Zapytaj o zrodla informacji u lekarza, jesli chcesz.
          A tutaj centyle wedlug WHO -czyli dla dzieci (dziewczynek) karmionych piersia:
          www.who.int/childgrowth/standards/tab_wfa_girls_p_0_5.txt
    • Gość: alla Re: prośba o ocenę przyrostów IP: *.ostnet.pl 18.11.14, 23:12
      I kolejna wizyta u pediatry za nami i lament pediatry ze za malo wazy niunia...18.11 waga 7500, wg lekarza od urodzenia 20.03 (2910 g) powinna przybrac 5 kg i wazyc na koniec 8 miesiaca przynajmniej 8 kg. No nie wazy chociaz okragla buzia jak ksiezyc w pelni...no i dokarmiac, juz prawie recepte na Nutramigen dostalam bo mala cos krowizny nie toleruje. Ale lekarka bardzo mimo wszystko za kp i kazala mojego mleka dodawac do kaszek ale moje piersi z laktatorem nie wspolpracuja...wiec czym mam ja "dotuczyc" o ile faktycznie musze?
      • yumemi Re: prośba o ocenę przyrostów 18.11.14, 23:28
        Czyli dziecko ma 8 mcy - ostatnie 8 tygodni przybor z 6800 na 7500g, czyli 700g - 87g na tydzien przy normie 50-80g na tydzien po 6 mcu.Czyli ok.
        Ostatnio centyl 25, teraz nawet powyzej 25 centyla - 25 centyl dla niej w wieku 8 mcy to byloby 7300g.
        Moze zapytaj lekarza skad bierze zrodla informacji.
        Tutaj siatka centylowa dla dziewczynek:
        www.who.int/childgrowth/standards/tab_wfa_girls_p_0_5.txt
        Twoje dziecko z wagi urodzeniowej 2700 czyli 10 centyl, jest teraz powyzej 25 centyla.
        Jakby miala wazyc 8kg to musialaby nagle wskoczyc na 50 centyl.. Nie pojmuje za bardzo po co mialabys dziecko tuczyc i przekarmiac? Przybiera wrecz idealnie.

Kaszke mozesz dawac na wodzie - np Holle. etc. Wazne zeby dziecku dawac domowe jedzenie, zeby moglo uczyc sie samo jesc i poznawac smaki nowe.
        • Gość: alla Re: prośba o ocenę przyrostów IP: *.ostnet.pl 19.11.14, 00:13
          Tak myslalam ze jest ok ale wolalam sie upewnic. Pytalam skad wziela te 8 kg i dowiedzialam.sie ze tak ma byc ze na koniec 8 miesiaca dziecko ma.wazyc 5 kg wiecej od wagi urodzeniowej. Nie dopytywalam dalej zwlaszcza ze nie upierala sie za bardzo, mowila ze.nie.chce.jej utuczyc no ale pol.kilo jej brakuje i juz:) a patrzac na mala nikt by nie uwierzyl ze jej chociac z 5 gram brakuje:) Holle jakos.jej nie ida ale jaglana z duszonym czy tartym jablkiem baaaardzo:) zupki srednio chyba ze z duzymi kawalkami no a najlepiej to jak.ja jem to mi podkradac lubi.
          • Gość: Yumemi Re: prośba o ocenę przyrostów IP: 31.101.8.* 19.11.14, 07:32
            Przede wszyskim, inne sa dla chłopców inne dla dziewczynek. Moze lekarka polega na starych siatkach polskich, ktore brały pod uwagę dzieci karmione mm?
            • Gość: pz Re: prośba o ocenę przyrostów IP: *.centertel.pl 19.11.14, 08:57
              A w ogóle siatki centylowe to po prostu STATYSTYKA. Czy coś to znaczy? Dokładnie nic. Że są dzieci mniejsze i większe, są te najmniejsze i największe. To nie jest tak, że wszystkie dzieci muszą być jak największe i jak najcięższe, bo na Boga, po co?
              • Gość: alla Re: prośba o ocenę przyrostów IP: *.ostnet.pl 19.11.14, 10:14
                zgadzam się w 100% tylko to pediatra ze tak powiem starej daty pod katem wagi dziecka:) i jak ma byc 8 kg to ma byc 8 kg i juz:) poza tym to fantastyczny lekarz
          • mad_die Re: prośba o ocenę przyrostów 19.11.14, 13:33
            Holle j
            > akos.jej nie ida ale jaglana z duszonym czy tartym jablkiem baaaardzo:) zupki s
            > rednio chyba ze z duzymi kawalkami no a najlepiej to jak.ja jem to mi podkradac
            > lubi.

No to masz dziecko ideał :)
            Dawaj jej jaglankę jak lubi.
            I jedzenie w kawałkach. Nie będziesz miała potem problemu i nie będziesz lamentować jak inne mamy, że "moje dziecko ma tyle i tyle miesięcy i je tylko papki" ;)
            • Gość: alla Re: prośba o ocenę przyrostów IP: *.ostnet.pl 19.11.14, 16:09
              Dzieki:) ale z tym idealem bym nie przesadzala:) ale fakt wypiela sie na typowe niemowlece jedzenie, przeciez ona taka dorosla juz:) a moge jej dawac jakas inna dorosla kasze? Albo jakies inne sniadanka juz?
              • Gość: maddie Re: prośba o ocenę przyrostów IP: *.cm-7-4c.dynamic.ziggo.nl 19.11.14, 18:45
                Kasze w zasadzie kazda, jesli zna juz gluten, czyli jeczmienna, gryczana, kuskus, amarantus, quinoa, ryze wszelakie i.makarony.
                A sniadania tez probuj rozne, takie jak Ty jesz albo wymyslaj inne, nowe :)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka