Dodaj do ulubionych

doradzcie , proszę

IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.10.14, 13:14
Młody 16 m-cy , okupuje doły siatek - wzrost 80 cm, waga 9600. Apetyt bardzo kiepski.
Żelazo i ferrytyna poniżej normy. Cały czas ulewa. PH kału wyszło mu 6. Diagnoza : odstawić i podać mleko bezlaktozowe.
1) Nie chcę go jeszcze odstawiać.
2) Każde mleko mm jest nie akceptowalne.
Dodam że jego problemy z ulewaniem pogłębiaja się przy prowokacji nabiałem

Co robić? Jakie macie doświadczenia?
Obserwuj wątek
    • yumemi Re: doradzcie , proszę 06.10.14, 14:23
      Wagowo: miedzy 15 a 25 centylem rowno sobie siedzi, wiec daleko mu od 'dolow'.
      Wzrostowo - 50 centyl, czyli tez ok.
      Co je na co dzien - z doroslych posilkow?
      Zelazo ponizej normy - tzn dla dzieci w tym wieku? Bo normy sa inne w zaleznosci od wieku
      kellymom.com/nutrition/vitamins/iron/#lowiron
      • leluchow Re: doradzcie , proszę 06.10.14, 14:38
        kromke chleba z czyms
        obiad wielkosci 2/3 mojej dłoni
        1 owoc
      • leluchow Re: doradzcie , proszę 06.10.14, 14:39
        w książeczkowych centylach spada
        • leluchow Re: doradzcie , proszę 06.10.14, 14:39
          Ja mam wpisane ze w tym wieku norma od 50 a on ma 40
          • yumemi Re: doradzcie , proszę 06.10.14, 16:04
            Ale to chyba nie sa normy ferritin (micrograms per liter) dla dzieci w tym wieku, bo srednia to 30, tylko jakies inne...
            www.livestrong.com/article/207206-normal-ferritin-levels-for-children/
            The normal range of ferritin in children increases as they age. In children between the ages of 1 and 5 years, the normal range is 6 to 24 ng/mL. In children between 5 and 9 years of age, the normal range increases to 10 to 55 ng/mL. These levels continue to increase into adulthood, at which point they can be up to 200 ng/mL.

Co do ilosci jedzenia - zoladek dziecka to max jego dwie piesci, wiec jak najbardziej 2/3 Twojej dloni:)
            Wazne aby:
            -nie dawac slodyczy, nie zapychac bulkami
            -aby dziecko jadlo zawsze z kims przy stole i dostawalo na stol cos do wyboru
            -aby probowac podawac to czego nie chce probowac
            -nie karmic lyzeczka, nie namawiac

Wagowo: jesli pierwsze pol roku zycia byl na 75 centylu a teraz na 25 to jest problem. Jesli byl na 30tym - problemu nie ma.

Sprawdzilabym z ekspertem te normy polskie ferritin dla dzieci.
        • mad_die Re: doradzcie , proszę 06.10.14, 15:59
          no na książeczkowe centyle się nie patrzy przecież, tylko na te WHO
          je 3 stałe posiłki dziennie? może czas dawać 4?
          • Gość: leluchow Re: doradzcie , proszę IP: 213.199.240.* 06.10.14, 17:12
            ja bym dała i 5 ale on nie chce jesc
          • gkoz Re: doradzcie , proszę 06.10.14, 17:16
            może dawaj na śniadanie/ kolacje kasze np jaglaną lub gryczaną, z owocami lub warzywami, naleśniki (można na wodzie), strączki
            • Gość: leluchow Re: doradzcie , proszę IP: 213.199.240.* 06.10.14, 19:56
              Niestety kasze są niejadalne w żadnej postaci, podobnie jak makaron i ryż
              • mad_die Re: doradzcie , proszę 06.10.14, 20:34
                No to kiszka...
                żadna kasza? pęczak? jęczmienna? kuskus?
                żaden makaron?
                a kluski?
                naleśniki?
                omlety?
                pierogi?
              • Gość: Yumemi Re: doradzcie , proszę IP: *.9-3.cable.virginm.net 06.10.14, 20:58
                Dzisiaj niejadalne, jutro mogą byc jadalne:-)
                Sama jedz normalnie przy stole makarony, kasze, za którymś razem dziecko widząc co jesz, zechce spróbować :-) Byle nie namawiać.
                Kwestia czasu. I wolności wyboru :-)
                • leluchow Re: doradzcie , proszę 07.10.14, 08:11
                  jemy razem z nim. Nigdy papek nie dostawał. Naprawdę jak tylko dam kasze albo pierogi albo naleśniki wszystko be. jedynie czasem 1 pierożek z mięsem przejdzie jak ciasto cienkie i niewyczuwalne :-) Generalnie wszystko co zawiera mąkę jest niejadalne - wiec te placuszki, kluski , nalesniki nic nie wchodzi. On sie na Dukana nadaje - mięcho i warzywa :-)
                  • Gość: maddie Re: doradzcie , proszę IP: *.cm-7-4c.dynamic.ziggo.nl 07.10.14, 09:23
                    Ja bym dawala mimo wszystko i nie.przejmowala sie ze nie zje.
                    A posilki komponowala tak zeby zawsze bylo duzo warzyw, kawalek miesa jakiegos roznego lub ryby czyjajko i do tego mala porcyjka kaszy,makaronu czy ryzu.
                    Zje co zje, a kiedys na pewno sprobuje weglowodanow :)
                    • leluchow Re: doradzcie , proszę 07.10.14, 09:28
                      Słuchajcie ale pytanie w zasadzie dotyczyło nietolerancji laktozy i odstawiania :-)
                      Lekarka sugeruje odstawienie , ja bym nie chciała. A poza tym obawiam się że mm nie będzie pił
                      • Gość: maddie Re: doradzcie , proszę IP: *.cm-7-4c.dynamic.ziggo.nl 07.10.14, 09:37
                        No dobra, ale mlody jest zdrowy, rosnie, rozwija sie.
                        Co by tu mialo zmienic odstawienie? Moze zapytaj lekarki o to?
                        • leluchow Re: doradzcie , proszę 07.10.14, 09:44
                          No właśnie lekarce chodzi o to że nie jest zdrowy bo:
                          - spada w centylach (ojciec wysoki, dzieci starsze wysokie a on knypek 80 cm)
                          - nie ma apetytu
                          - ma niskie żelazo i ferrytynę
                          - kwaśny kał świadczący o nietolerancji laktozy
                          - ciągłe cofania pokarmu

Ona uważa że syn nie je bo woli pierś. Fakt , że to co napisałam je u niani gdy piersi brak. W domu je znacznie gorzej. Pociamka i domaga się mleka. NO i uważa że powinien pić mleko bezlaktozowe bo rozwala sobie jelita, a te będą gorzej wchłaniać i koło się zamknie
                          • Gość: yumemi Re: doradzcie , proszę IP: *.9-3.cable.virginm.net 07.10.14, 10:56
                            Centylowo z tego co pokazujesz jest ok - jakie byly przyrosty na poczatku? Jesli wysokie to faktycznie jest problem.
                            W czym przeszkadza ze ma 80cm - na taki wiek to 50 ty centyl taki wzrost. Nie moze byc taki?
                            Zelazo z tego co piszesz jest w normie dla dzieci w tym wieku.

- kwaśny kał świadczący o nietolerancji laktozy
                            Tzn nietolerancji laktozy z mleka krowiego?Bo raczej nie o pokarm chodzi...

Poczekalabym tez na zdanie eksperta z forum.

Je niewiele, tez typowe dla dzieci w tym wieku.
                            Co do jedzenia - czesto jest tak ze dzieci ktore sie namawia i karmi doroslym jedzeniem - wola piers bo na piers nikt nie namawia...
                            • leluchow Re: doradzcie , proszę 07.10.14, 11:04
                              z krowy nie bo ja nie jem i on też nie.
                              Żelazo ma poniżej normy.
                              Wcześniej z wagą było podobnie ale wzrost był zdecydowanie wyżej choć cholera wie na ile mierzenie po krzywiznach jest wiarygodne.
                              • yumemi Re: doradzcie , proszę 07.10.14, 11:20
                                Leluchow, nic Ci nie doradze - moje dzieci mialy podobny problem - ktory u pierwszego dziecka powiekszyl sie po odstawieniu od piersi na zalecenie lekarza - syn mial bardzo przydkie, zielone kwasne kupy. I sie zaczelo - przetestowalismy chyba wszystkie mieszanki.. skonczylo sie na Humanie MCT. Kiedy mial 18 mcy, rozwazalam desperacki powrot do karmienia piersia;)
                                Wszystko minelo okolo 2 urodzin.
                                Corka miala to samo - tyle ze duzo lagodniej, ja karmilam piersia 2.5 roku.
                                Obawiam sie ze nie pomoge, bo dzieci sa rozne....

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka