Dodaj do ulubionych

Maly ssak nie chce ssac

19.10.14, 21:37
Dziewczyny, znów zwracam sie do Was z pytaniem. Otóż nasz Bąbel tydzień temu zaczął odmawiać piersi. Mieliśmy wcześniej problemy z przyborem masy, juz sie to unormowało. Mamy przybiera teraz wręcz za duzo;) no i pojawił sie kolejny problem. Tydzień temu odstawiliśmy mieszankę i wtedy się zaczęło. Synek zglasza sie do piersi, bierze kilka łyków i zaczyna ciągnąć brodawke, odpycha sie rączkami i krzyczy. Biorę go do odbicia, tyle, głaszcze i próbuje ponownie. Niestety nie pomaga.. Szczególnie wieczorem mu sie to nasila. Oczywiscie pampers suchy, brzuszek miekki. Co to może byc? Butelka tak go zalatwila? Moze pleśniawki? Chociaż lekarz go ogladal na szczepieniu i nic nam nie powiedział na ten temat? A może musi mu po prostu minąć? Będę wdzięczna za odpowiedź :)
Obserwuj wątek
    • yumemi Re: Maly ssak nie chce ssac 19.10.14, 21:42
      Po pierwsze: nie ma 'za duzo' jesli chodzi o przyrosty, tak w ramach uspokojenia :)
      Po drugie - czy cos innego poza tym, szczepienia, ssie smoczka, etc?
      W jakim wieku dziecko? Butelki juz nie ma w uzyciu w ogole?
      • agnieszka.kaz1 Re: Maly ssak nie chce ssac 19.10.14, 21:51
        Butelki nie dostaje od tygodnia, wcześniej dostawal max 150 ml na dzień, do 30 ml przed zupełnym odstawieniem. Smoczka nie dostaje, nie lubi i wypluwa. Szczepienie bylo w piątek. Aha dodam ze sen ostatnimi czasy ma strasznie niespokojny, wierci sie, macha rączkami, sapie:) tak ze stawia nas czasami na równe nogi:)
        • agnieszka.kaz1 Re: Maly ssak nie chce ssac 19.10.14, 21:53
          Babel wlasnie tydzień temu skończył 6tyg:)
          • mad_die Re: Maly ssak nie chce ssac 19.10.14, 21:59
            Po pierwsze - typowy skok rozwojowy.
            Po drugie - efekt po butelce, o smoczku udam, że nie przeczytałam, że proponujesz... bo nie powinnaś, wiesz?

I jak mały nie chce ssać, to go ponoś, potul, zmień pozycję i dostaw do piersi.
            Zmień pieluchę, oddaj tacie i za chwilę dostaw do piersi.
            • agnieszka.kaz1 Re: Maly ssak nie chce ssac 19.10.14, 22:08
              Wiem ze nie powinnien dostawać smoka ale czasami sie lamie (szczególnie po wizytach w przechodniach, gabinetach lekarskich etc.)gdzie lekarze próbują mi udowodnić ze smoczek jest okej, a bez niego nie będę miała życia bo Maly zrobi sobie z cycka smoczek. Nie wspomne o babciach,ciociach i koleżankach które nie wyobrażają sobie życia bez smoczka..no ale reasumując Mlody wie co dla niego dobre i smoka odrzuca:)
              • mad_die Re: Maly ssak nie chce ssac 19.10.14, 22:13
                Lekarzowi powiedz, że Ty chcesz karmić piersią i nie przeszkadza Ci podawanie jej na każde wezwanie małego.
                A rodzinie powiedz, że lekarz Ci właśnie zabronił smoczka dawać.

No dobra, to kwestia smoczka z głowy jest ;)
                I teraz będzie już dobrze :)
                • agnieszka.kaz1 Re: Maly ssak nie chce ssac 19.10.14, 22:28
                  Dobry pomysł :) wypróbuje na pewno:) dziekuje za pomoc, jestem trochę spokojniejsza bo oczywiscie moja natura juz pisala w głowie czarne scenariusze.
                  • bieniewicka Re: Maly ssak nie chce ssac 20.10.14, 03:32
                    Agnieszka na tym forum obok przyrostów tzw cyrki przy piersi w okolicy 2 miesiąca to chyba najpopularniejszy temat. Zdarza się dzieciom które smoczek poznały jak i tym, które go na oczy nie widziały. Cierpliwości, minie bablowi. Ale ta faza może trochę potrwać.
                    P.S u mnie smoczek jest w użyciu ale nigdy nie przychodzi mi do głowy komentować decyzji mam by go nie stosować, ludzie maja gupi zwyczaj wsciubania nosa tam gdzie nie trzeba ;) ignoruj te wszystkie madrale i rob swoje ;)
                    • mad_die Re: Maly ssak nie chce ssac 20.10.14, 13:04
                      P.S u mnie smoczek jest w użyciu ale nigdy nie przychodzi mi do głowy komentowa
                      > ć decyzji mam by go nie stosować, ludzie maja gupi zwyczaj wsciubania nosa tam
                      > gdzie nie trzeba ;) ignoruj te wszystkie madrale i rob swoje ;)

Bieniewicka...
                      Jeśli dziecko wariuje przy piersi to pierwsze co się usuwa to wszelkie zakłócacze ssania. Najbardziej oczywisty jest smoczek.
                      A skoro to jest forum kp, to tu się radzi jak karmić bez problemów. Ja nigdzie nosa nie wściubiam, mówię, że smoczka lepiej nie dawać, a już na pewno nie przed 6 tygodniem życia dziecka.

Także wiesz... Jak mama przychodzi tu po poradę, to ją dostanie. Czy z niej skorzysta - to już jej wybór.
                      • bieniewicka Re: Maly ssak nie chce ssac 20.10.14, 13:36
                        No mad, przecie to był komentarz do cioć i babc które radzą autorce smoczek i krytykują jego brak :)

Po kilku miesiącach na tym forum zdarzylam się zorientować jaki jest drill i ze najbardziej oczywisty jest smoczek, tego nie komentowalam. Znacie się na rzeczy i w paradę nie wchodzę ;)
                        • mad_die Re: Maly ssak nie chce ssac 20.10.14, 13:43
                          No to sorry, źle w takim razie odczytałam ;)
    • nothing.at.all Re: Maly ssak nie chce ssac 20.10.14, 10:21
      Trzeba przeczekać ten okres. Minie. Córka przy piersiach są co jakiś czas i na forum dużo o tym. Zdarzają się maluszków ja i roczniakom. U mnie też bym a roznie ale karmimy się na tyle na ile córka chce na zdrowie, przyrosty są więc się nie martwię.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka