Dodaj do ulubionych

mleko sztuczne

IP: *.netfala.pl 12.11.14, 10:29
Moja córka skończyła 8 miesięcy i jest cały czas na KP. Poza tym mało je. Nie chce papek warzywnych, owocowych ani kaszek. Daje jej warzywa do rączki i często cos popodgryza, ale to zabawa, a nie posiłki. Chciałabym powoli wprowadzać sztuczne mleko, bo bardzo chętnie pije z kubeczka, a ja mogłabym wyjść z domu na jakiś czas. Odciąganie pokarmu idzie mi słabo. W wieku trzech miesięcy córka miała czerwone plamy i bardzo szorstką skórę. Ograniczyłam nabiał i było ok. Do dzisiaj unikam nabiału, ale od czasu do czasu sobie pozwalam i nie wygląda źle – czasami wraca sucha skora. Jakie mleko sztuczne mogę jej podać? Jak je wprowadzić? Nie chce odchodzić całkowicie od KP, tylko mieć dodatkowa opcje. I może dłuższy sen, bo córka je po 5 razy w nocy
Obserwuj wątek
    • panizalewska Re: mleko sztuczne 12.11.14, 12:54
      Na dłuższy sen nie ma sensu, serio. Budzi się, żeby sprawdzić, czy jesteś. Ot, lęk separacyjny. Po co rozpychać żołądek?
      Kiedy sprawdzałaś ostatnio mleko krowie? U siebie czy u córy? Małej możesz spróbować dać jogurt naturalny, kefir, ser biały, żółty. Do dyspozycji masz też przetwory kozie i owcze, cenny zamiennik. Ale nie musisz wprowadzać mm, nie musisz dawać mleka w ogóle. Twoje wystarczy, jak wrócisz do pracy też - wieczorami i nocami, rankami. Możesz poszukać w necie bezmlecznych źródeł wapnia w diecie, jeżeli o to się martwisz.

Moja miała alergię na krowę do 2 urodzin. Teraz ma suchawą skórę, ma 2,5 roku
    • rulsanka Re: mleko sztuczne 12.11.14, 13:03
      Wyjść z domu możesz, po prostu dziecko będzie piło wodę albo nie będzie piło nic. Mleka dla dzieci ze skazą białkową są ohydne i o ile dziecko nie jest przyzwyczajone od małego, to będzie tym pluło.
      Dzieci w drugim półroczu często śpią okropnie (przynajmniej moje tak miały), bo się intensywnie rozwijają i rosną im zęby. Szybkie zatkanie piersią może wręcz ułatwiać życie. Mój starszak budził się w środku nocy, nie domagał się piersi, i balował po 2 godziny. Jak go zaczęłam karmić na pierwsze kwęknięcie to się przestał rozbudzać i spał do rana.

Daje jej warzywa do rączki i często cos popodgryza, ale to zabawa, a nie posiłki.

To normalne w tym wieku, poznawanie smaku i konsystencji. Główne kalorie i wartości są z mleka.
      Ja bym nie wprowadzała sztucznego mleka. U starszaka próbowałam. Smak taki, że się na wymioty zbierało. A i tak wyskoczyła mu skaza po hipoalergicznym, jak przemyciłam je w kaszce. Co ciekawe, jogurty, ser żółty, śmietanę, jadł od ukończenia 10m. W wieku 24m pił mleko krowie.
    • Gość: Yumemi Re: mleko sztuczne IP: 213.205.230.* 12.11.14, 13:29
      Jak chcesz wyjść - daj wodę do picia i jedzenie, nadrobi z piersi jak wrocisz, mm całkiem zbedne.
      Papek juz w tym wieku dzieci nie jedzą - plus liczy sie co jedzą a nie ilosc. To czas na podawanie nowych smakow, jest ogromny wybór warzyw, owoców, etc
    • nothing.at.all Re: mleko sztuczne 12.11.14, 13:29
      Jesli ma skaze to musi dostać mleko dla alergików - nutramigen albo bebilon pepti. One są na receptę i paskudne w smaku. Nie wiadomo czy dziecko polubi w tym wieku.
      • martini-7 Re: mleko sztuczne 12.11.14, 13:55
        Jeśli koniecznie chcesz mm to może zanim uda Ci się zdobyć receptę refundowaną na bebilon pepti to spróbuj mleka np. Bebilon HA, ponoć one są dla potencjalnych alergików, może warto kupić małe opakowanie, sprawdzić a w między czasie spróbować dostać się do alergologa.
        • nothing.at.all Re: mleko sztuczne 12.11.14, 16:04
          To też jakiś pomysł bo faktycznie mleka HA są pośrodku - pomiędzy alergicznym a normalnym. Pytanie tylko czy warto tak dziecku mieszać?
          • rulsanka Re: mleko sztuczne 12.11.14, 16:18
            Jeśli uczulają śladowe ilości alergenów w mleku matki, to wskazuje na bardzo silną alergię. W takiej sytuacji mleko ha się nie nadaje.
    • mruwa9 Re: mleko sztuczne 12.11.14, 17:58
      8 miesiecy?
      Wychodz i baw sie dobrze.
      Do jedzenia zostaw niemlecznosci , z woda do popicia z kubka. To juz spory ludzik jest i na pewno sobie poradzi, nawet, jesli w pierwszym momencie bedzie zdziwiona. Piers dostanie po twoim powrocie.
      Naturalne rozszerzanie diety w tym wieku polega na wprowadzaniu niemlecznosci, a nie na zastepowaniu jednego mleka innym. To slepa uliczka.
      • Gość: AnikaA Re: mleko sztuczne IP: *.netfala.pl 14.11.14, 17:49
        Dziękuje za odpowiedzi. Tylko u mnie właśnie problem polega na tym, ze ona nic poza piersią nie chce. Dzisiaj wcisnęłam jej trzy łyżeczki jabłuszka i cztery łyżeczki brokułów z jajkiem. Inne zupki/potrawy przetestowałam i pluje. Kaszki też próbowałam, max trzy łyżeczki wepchnę, a potem szczękościsk. Daje warzywa i owoce do rączki, ale tylko się bawi. Ciągle słyszę, ze muszę ją odstawić od piersi, bo inaczej nie zacznie jeść.
        • mruwa9 Re: mleko sztuczne 14.11.14, 18:25
          no to nie wciskaj ;-) Moze glodna nie byla.
          Zostaw niemlecznosci i wyjdz. Gdy mala zglodnieje, pewnie zje to, co bedzie dostepne. A jesli nie zje, to zje po twoim powrocie, z glodu w kilka godzin nie umrze.
          No i w tym, co piszesz,nie ma logiki: z jednej strony boisz sie pozbawic dziecko dostepu do piersi na kilka godzin, a z drugiej rozwazasz calkowite odstawienie.
          • Gość: AnikaA Re: mleko sztuczne IP: *.netfala.pl 14.11.14, 19:09
            Po prostu szukam dobrego wyjścia. Nie chce odstawiać całkowicie, tylko wprowadzić ewentualnie mleko na moje wyjścia, jeżeli mała nie chciałaby nic jeść. Gdyby jadła coś z łyżeczki, nie byłoby problemu. Ale ona generalnie odmawia innych posiłków niż mleko.
            • turzyca Re: mleko sztuczne 16.11.14, 14:42
              Gość portalu: AnikaA napisał(a):

> Po prostu szukam dobrego wyjścia. Nie chce odstawiać całkowicie, tylko wprowadz
              > ić ewentualnie mleko na moje wyjścia, jeżeli mała nie chciałaby nic jeść. Gdyb
              > y jadła coś z łyżeczki, nie byłoby problemu. Ale ona generalnie odmawia innych
              > posiłków niż mleko.

Ale to od mamy. Mama sie nie liczy, bo wiadomo, ze matka oszukuje i wciska dziecku te paskudna lyzeczke, a w zanadrzu chowa mleko. Jak sie pomarudzi, to sie ugnie i wyciagnie to mleko. Ojciec to co innego, ojciec mleka i tak nie ma, wiec wybor sie konczy, trzeba sie pogodzic z tym paskudztwem.
        • Gość: Yumemi Re: mleko sztuczne IP: *.9-3.cable.virginm.net 14.11.14, 19:09
          Jablko i brokul na lyzce? Tzn jako papka? Dawaj dziecku normalne warzywa :)
          I nic nie wciskaj bo za niedlugo bedziesz pisala ze masz niejadka.
          Do jedzenia sie nie namawia, nikogo.

> Kaszki też próbowałam, max trzy łyżeczki wepchnę, a potem szczękościsk.
          Absolutnie sie nie dziwie. Zaden inteligentny czlowiek nie da sobie jedzenia lyzka na sile do buzi wciskac. Kazdy z nas, dzieci rowniez, maja naturalna potrzebe wyboru.
          Krotko mowiac - nie karm dziecka, to dziecka sprawa ile je, nie mamy. Ty decydujesz ile je.

Ciągle słyszę, ze muszę ją odstawić od pie
          > rsi, bo inaczej nie zacznie jeść.
          Po prostu przestan dziecko do czegokolwiek zmuszac, jedzenie to ma byc zabawa, poznawanie smakow, ksztaltow, tekstur - nie papki wpychane lyzeczka na sile.
          Dziecko wie lepiej, naprawde :)
          • Gość: AnikaA Re: mleko sztuczne IP: *.netfala.pl 14.11.14, 19:27
            Ale mogę zostawić, jeżeli nie będzie nic brała do buzi? Jak zostawiam na tacy, to w ciągu trzech minut wszystko jest na ziemi, podnoszę i tak w kolko. Jeżeli podaje jej ręką do buzi, to chętnie ssie, ale sama nie chce trzymać. Ale w ten sposób ona nic nie zje. Dzisiaj zrobiłam brokuły, buraczka, bataty, kuleczki z ryżu. Nawet nie spojrzała sama. Czy w jej wieku nie będzie to niebezpieczne?
            • Gość: AnikaA Re: mleko sztuczne IP: *.netfala.pl 14.11.14, 19:32
              I jeszcze jedno. Zaczęła spadać w centylach. Była na 75, teraz jest poniżej 50.
            • panizalewska Re: mleko sztuczne 14.11.14, 19:35
              Nie, nie będzie. Jakby miała 3 miesiące, to można się tak nad dzieckiem trząść, że się zagłodzi i będzie ryk nieutulony i policja na dzielnicy ;-) 8-miesięczniaka można spokojnie zostawić na kilka godzin z kimś innym i bez mleka, bez piersi. Dziecko ma wybór - albo zje co zostawisz z kimś innym, albo nie zje nic do Twojego powrotu. Nie masz na to absolutnie ŻADNEGO wpływu. Tyle tylko, że dla 3-miesięczniaka to faktycznie trochę niebezpieczne, pół roku później - dziecku się nie dzieje absolutnie nic. Jeno żeby opiekun zabawiał skutecznie. Bo w tym wieku najczęściej to jednak świat jest ciekawszy, niż posiłki. I dlatego też młodzież BAWI się jedzeniem. Bo to super zabawki, jak każde inne.

Ruszaj śmiało, zostaw warzywa, owoce, wodę w kubku i cześć :-)
            • yumemi Re: mleko sztuczne 14.11.14, 23:45
              Na tym polega urok tego etapu ze nie chodzi o ilosc tylko o jakosc. Nie interesuj sie iloscia, tylko jakoscia :)
              Co do tego jakie jedzenie mozna dawac bezpiecznie, poczytaj o BLW.
              Napisz jakie sa przyrosty wagowe od poczatku.
            • Gość: niuniek3 Re: mleko sztuczne IP: *.centertel.pl 15.11.14, 16:24
              Mój mały miał 9,5m jak zaczął jeść. Z dnia na dzień zjadł 3 posiłki. Wcześniej tylko pierś. Ale - zostawialam go wcześniej na 2 do 4h. Z ojcem - od taty z talerzach coś tam dziubał. Z babcią - ta umiała mu podać wszystko. :) oczywiście że to były niewielkie ilości, ale wystarczyło. ze mną jadł tylko mleko. Reszta to pojedyncze kęsy.
              Nie wiem skąd przekonanie ze skoro dziecko nie chce warzyw czy kasz to będzie pilo mm?
              • gkoz Re: mleko sztuczne 16.11.14, 15:51
                mm jest obrzydliwe w smaku i zapachu, wątpię że wypije

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka