Dodaj do ulubionych

Noworodek nie chce piersi

25.11.14, 22:02
Witajcie,

proszę nie o radę, bo rozumiem, że nie na odległość, ale o nadzieję. Moja siedmiodniowa córeczka nie chce albo nie umie ssać piersi, a mnie serce pęka, kiedy ją wypluwa z płaczem.

Córka jest terminowa, zdrowa i duża; ze względu na wagę jesteśmy po cc. Do piersi przystawiono mi ją jeszcze w sali pooperacyjnej, gdzie na pewno miała ją w ustach, nawet chyba ssała. Po porodzie nie płakała o jedzenie; karmiłam, ale mała jadła mało, a położne mówiły, żeby się nie martwić, że dziecko przed ukończeniem doby nie musi od razu jeść. Potem karmiłam ją na zegarek - ssała, ale bez większego entuzjazmu, tylko raz czy dwa wpadła w taki prawdziwy ssaniowy szał. Niestety okazało się, że straciła na wadze ponad 10%, zostaliśmy dodatkowy dzień w szpitalu i kazali na dokarmiać ją odciąganym mlekiem i mieszanką po palcu ze strzykawki. I tak już zostało. Mała bardzo dużo śpi, nie sygnalizuje sama głodu - czasem tylko pomlaszcze i pootwiera usta. Karmimy ją po palcu, teraz już wyłącznie moim odciąganym mlekiem, ale piersi ciągle nie chce. Czasem ją weźmie do ust, potrzyma, possie mlaśnie raz czy dwa, ale nie z siłą ssania, i wypuści - z płaczem lub bez. Bardzo często po prostu zasypia. Po palcu je z apetytem (staramy się nie tłoczyć pokarmu, dopóki nie zacznie ssać, żeby nie ułatwiać), butelki nie zna.

Mam duże piersi i duże brodawki, ale w szpitalu brała je do ust bez problemu. Ze względu na rozmiar piersi najczęściej usiłuję karmić spod pachy, może położna podpowie, jak korzystać z innych pozycji. Zawsze staram się wycisnąć parę kropli na czubek sutka, żeby zainteresować małą. Czasem się zainteresuje, czasem nie.

Błagam, powiedzcie, że się nauczy i że będzie normalnie ssać. Ta sytuacja dobija psychicznie mnie, a za mną męża. Chętnie przyjmę też wszystkie mało oczywiste rady, ale głównie proszę o nadzieję.
Obserwuj wątek
    • kwiat_aloesu Re: Noworodek nie chce piersi 25.11.14, 22:04
      Oczywiście jesteśmy już umówieni do poradni laktacyjnej, a położna środowiskowa ma dzwonić i przyjść, ale do tego czasu bardzo potrzebuję otuchy.
      • mad_die Re: Noworodek nie chce piersi 25.11.14, 22:11
        Położnej środowiskowej w kwestii karmienia nie słuchaj, z tego co wiem ich wiedza jest raczej na poziomie lat 80-tych poprzedniego wieku... czyli znikoma..

Do poradni dobrze, że się umówiłaś, gdzie?
    • mad_die Re: Noworodek nie chce piersi 25.11.14, 22:09
      Po pierwsze - nie po palcu dawaj mleko. Sama strzykawka, dren lub kubeczek/pipeta. Po wcześniejszym karmieniu z piersi, dwóch przynajmniej.
      Karmienie na każde kwęknięcie, na każde poruszenie, przynajmniej co 2h w dzień, co 3h w nocy.
      Dokarmianie - minimalne, po 20-30ml.

Co do pozycji - spróbuj takiej:
      https://www.biologicalnurturing.com/images/Recipe.jpg
      Na spokojnie, bez nerwów, najlepiej, jak mała nie będzie zbytnio głodna ani śpiąca. Ty na golasa, ona na golasa.
      I dajcie sobie czas.
      :)

A normalnie przystawiać możesz ją tak:
      www.nbci.ca/index.php?option=com_content&view=article&id=75:when-latching&catid=5:information&Itemid=17
      Wielkość dziecka nie ma znaczenia dla karmienia.
      Wielkość piersi mamy również - dziecko nie na innej piersi, będzie ssało to co jest ;)
      • kwiat_aloesu Re: Noworodek nie chce piersi 25.11.14, 22:23
        Po palcu zaleciły położne z warszawskiej Żelaznej - kilka pod rząd, więc nie próbowałam dyskutować. Do poradni laktacyjnej idę do Babka Medica, gdzie prowadziłam ciążę, ale jestem skłonna pojechać wszędzie, jeśli będzie tam ktoś dobry.

Cały problem polega na tym, że nie mogę dokarmiać tylko po 20-30 ml - mała w ogóle nie je z piersi. Ani trochę. Położne zaleciły cykl: próba przystawiania - dokarmianie moim mlekiem - dokarmianie mieszanką. Obecnie wyeliminowaliśmy mieszankę. Przystawiam oprócz zegarka na zakwękania, ale efektów nie ma, karmimy na zegarek.

Wypróbuję jeszcze raz pozycję z kładzeniem małej na moim brzuchu, chociaż w szpitalu ją oprotestowała.
        • ewelina.90 Re: Noworodek nie chce piersi 25.11.14, 22:44
          Moje dziecię nie bardzo było zainteresowane jedzeniem jak miało żółtaczke. Ale coś tam zawsze ciągnął. A czemu karmisz na zegarek? tzn co 3 godz?
        • mad_die Re: Noworodek nie chce piersi 25.11.14, 22:59
          No tak, ale po palcu można kilka dni i jednocześnie uczyć ssania, a u Was się nie zapowiada, żeby mała zaczęła pierś ssać, bo WSZYSTKO zjada po palcu.
          Chodzi o to, że ona na palcu ssać może się nie nauczyć.
          To pierś ma być ssana, tylko i wyłącznie.

Czy mała jest zdrowa? Czy ma wędzidełko w porządku, nie za krótkie?

No i zobacz, jak ją nafaszerujesz po korek, to nie dziw, że z piersi nie pociągnie, mlaśnie i koniec. Jej żołądeczek jest mały jeszcze, zobacz:
          https://2.bp.blogspot.com/-330SapzrTEA/Ui3XZ4zw73I/AAAAAAAAAD8/pMxoGXz7aUU/s1600/size+of+a+newborns+stomach+v2+(online).jpg
          Jesteś pewna, że nie zapychasz jej niepotrzebnie?

Koniecznie karmcie się na golasa, duuuuuuuuużo kontaktu skóra do skóry, dużo odpoczynku razem, niech mała będzie obok zawsze, żebyś widziała najwcześniejsze oznaki głodu (czyli nie płacz, a właśnie ruszanie ustami, ruszanie głową, odruch szukania piersi).
    • paulina8989 Re: Noworodek nie chce piersi 25.11.14, 22:36
      nie sluchalabym poloznej srodowiskowej!moja byla straszna,stara baba masakra:( jak kiedys przyszla i powiedzialam ze maluch plakal wieczorem to od razu powiedziala ze pewnie mam malo mleko i trzeba kupic mm... nie pomyslala ze to moze byc skok,czy ze dziecko wieczorem odreagowuje bodzće czy po prostu placze bo jest dzieckiem a dzieci placza! wiec jak cos to tylko poradnia laktacyjna
    • ela.dzi Re: Noworodek nie chce piersi 25.11.14, 22:50
      Jak mala zlapie piers, to sprobuj pobudzic ja. Polozna lekko tarmosila malego, laskotala, smyrala pod brodka. Pomagalo, a u nas najbardziej dzialalo smyranie po nosku. Cierpliwosci, bedzie dobrze :) a do ktorej przychodni jestes zapisana ?
      • Gość: mamamarcela Re: Noworodek nie chce piersi IP: *.polsystem.net.pl 26.11.14, 12:10
        U mnie tak samo srodowiskowa namietnie budzila Synka i twierdzila ze jak przysypia do odłączyć. Ale teraz wiem, ze to nie tędy droga! Taki maluch może sobie drzemac i ciapkać co 5min. On ma taki mały żołądek, ze po 5min już trawi tego łyczka i chce nastepnego. A drzemie, bo mu dobrze. Mamo, bądź cierpliwa dla Dziecka. Daj mu sie nacieszyc Toba. Ty jestes całym światem, a otoczenia sie boi.
        • ela.dzi Re: Noworodek nie chce piersi 26.11.14, 14:12
          Nikt nie mówi o budzeniu, tylko pobudzaniu, gdy dziecko nie śpi. Żeby nie tylko trzymało sutek w buzi, ale także go ssało.
    • awesome810 Re: Noworodek nie chce piersi 26.11.14, 12:23
      Będzie dobrze :).
      Jak dziecko ma potrzebę spać przy piersi i coś tam pociamkać, to niech śpi i ciamka. Chyba tutaj przeczytałam, jak któraś mama stwierdziła, że karmiła raz dziennie - przez 23 godziny na dobę ;). A jak mi powiedziała położna w szpitalu: "niech się pani nie martwi, jak się dziecko nauczy to zassie się w locie" . I faktycznie.
      Na położną środowiskową też bym brała poprawkę, niektóre mają konkretne braki w wiedzy, które nadrabiają przedziwnymi poglądami.
    • nothing.at.all Re: Noworodek nie chce piersi 26.11.14, 12:50
      Spokojnie. Chcesz karmić to się uda,musi. Próbuj dokarmiać pipeta albo łyżeczka nie po palcu bo tego tez pewnie nieco ssie. Najpierw pierś a potem dokarmianie. Jeśli coś tam ciumka to znaczy ze łapie czy zupełnie nie?
      Ja chodziłam do poradni na żelazną właśnie i bardzo dobrze wspominam. Panie dwie na które trafiłam były kompetentne i pomogły. Nie krytykował a sensownie radziły. O Babca Medica tez słyszałam dobre rzeczy bo koleżanka chodziła. Tak więc spokojnie idźcie don poradni się uda.
      Powodzenia .....Trzymam kciuki!
      • Gość: miu Re: Noworodek nie chce piersi IP: *.dynamic.chello.pl 27.11.14, 00:39
        Droga autorko, jesli znajdziesz rozwiazanie swojego problemu to daj znac. Rowniez mam ten problem - tygodniowe malenstwo za nic nie chce ssac. Nawet te mityczne 2 pierwsze godziny zakonczone porazka jesli chodzi o lapanie piersi. :-(
        • Gość: maddie Re: Noworodek nie chce piersi IP: *.cm-7-4c.dynamic.ziggo.nl 27.11.14, 09:24
          A jak u Ciebie wygladal porod?
          Dziecko nie musi koniecznie ssac zaraz po porodzie, wystarczy ze bedzie na piersi.mamy.
          Napisz cos wiecej.
          • Gość: miu Re: Noworodek nie chce piersi IP: *.play-internet.pl 27.11.14, 17:12
            Odpowiem tu sory za wcinanie sie w watek;-) U mnie bylo CC pod koniec 37 tyg (bez prob sn, wady ukl. rozrodczego) kontakt skora do skory od razu na pooperacyjnej. Niemniej jednak zadnego ssania piersi nie bylo, po prostu lezala z otwarta paszczą na cycu.. Kolejne godziny zycia- przystawiana przez polozne wyla straszliwie tlukla piąstkami puszczala- i wkladala palce do buzi i je ssala. Skonczlo sie na karmieniu strzykawka i laktatorze. Konsultantka od laktacji stwierdzila ze brodawki "chowaja sie" i dziecko nie moze zlapac. Po pompowaniu laktatorem sa bardziej uchwytne ale nadal z karmienia nici. Siedze dniami nocami i "doje" z cieniem nadzieji ze còra moze potrzebuje czasu. Tak czy siak jest to strasznie dolujace.
            • mad_die Re: Noworodek nie chce piersi 27.11.14, 21:50
              Gość portalu: miu napisał(a):

> Odpowiem tu sory za wcinanie sie w watek;-) U mnie bylo CC pod koniec 37 tyg
              > (bez prob sn, wady ukl. rozrodczego) kontakt skora do skory od razu na pooperac
              > yjnej. Niemniej jednak zadnego ssania piersi nie bylo, po prostu lezala z otwar
              > ta paszczą na cycu.. Kolejne godziny zycia- przystawiana przez polozne wyla str
              > aszliwie tlukla piąstkami puszczala- i wkladala palce do buzi i je ssala.
              Nie musiała ssać zaraz po wyjęciu z brzucha. Nie musiała nawet potem, bo widać, może powinna była zostać w brzuchu jeszcze trochę?

Skonc
              > zlo sie na karmieniu strzykawka i laktatorze. Konsultantka od laktacji stwierdz
              > ila ze brodawki "chowaja sie" i dziecko nie moze zlapac. Po pompowaniu laktator
              > em sa bardziej uchwytne ale nadal z karmienia nici.
              Ale dziecko nie ma łapać brodawki, jakby złapało Ci brodawkę i ją zaczęło ssać to byś płakała z bólu!
              Kształt brodawki nie ma znaczenia przy kp. Musiałyby być ekstremalnie wklęsłe, żebyś nie mogła karmić. A takie nie są przecież, prawda?
              Więc proponuję wyciągnąć laktatorem brodawkę i nałożyć dziecko na pierś. Wiesz jak to robić? Wiesz, jak ją dostawić do piersi?
              Możesz próbować bez laktatora - wtedy dostawiaj wg tej instrukcji plus dodatkowo możesz odrobinę mleka do buzi jej zakroplić, żeby zachęcić do ssania:
              www.nbci.ca/index.php?option=com_content&view=article&id=75:when-latching&catid=5:information&Itemid=17
              Siedze dniami nocami i "do
              > je" z cieniem nadzieji ze còra moze potrzebuje czasu. Tak czy siak jest to
              > strasznie dolujace.
              Rozumiem, ze to może być dołujące. Jednak radzę jednocześnie próbować podawać pierś ZANIM małą nakarmisz strzykawką (samą strzykawką, nie po palcu, tak?). I próbować do skutku, codziennie, każde karmienie. Bo nie wiesz, może mała jutro załapie?
    • kwiat_aloesu Re: Noworodek nie chce piersi 27.11.14, 21:29
      Ssie!

Nie jest idealnie, dopajamy odciągniętym mlekiem, bo wypluwa sutek i robi awanturę, ale zaczyna i ssie krótkimi seriami dość długo.

Zaczęła sama z siebie, to znaczy po naszych próbach - muskania noska sutkiem, kapaniu mlekiem... Nagle złapała i zaczęła ssać.

Dzisiaj byliśmy u doradczyni laktacyjnej, dr Pakuły, i już wiemy, że będzie dobrze. Na problem złożyło się chyba kilka czynników; niektóre wyeliminowały się same, z innymi będziemy walczyć. Do skutku. :)
      • awesome810 no :) 27.11.14, 21:44
        i tak teraz przez 2 lata :)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka