Dodaj do ulubionych

Za krótko ssie

13.12.14, 12:00
Mój syn ma 3,5 miesiąca.
Pierwszy miesiąc jadł na rządanie i przybrał 900g.
Drugi miesiąc jadł co 2,5-3,5h przez około 20-25minut i przybrał 1300g.
W trzecim miesiącu zaczęły się problemy z ulewaniem i odbijaniem. Od ponad miesiąca ma tak, że je 5 minut, po czym zaczynają się cyrki, muszę go huśtać przy piersi, żeby był spokojny, zazwyczaj odbija mu się jeszcze przy piersi i więcej niż 10 minut nie chce jeść, choćby nie jadł wcześniej 5h. W ciągu 6 tygodni przybrał tylko 700g... Lekarka przepisała mu na ulewanie Nutriton, ale w ogóle nie pomaga :(

Mogę cokolwiek zrobić, żeby jadł dłużej?
Obserwuj wątek
    • 200mm Re: Za krótko ssie 13.12.14, 12:02
      Napiszę jeszcze, że jeżeli po 5 minut odbijam go, tak jak się tego domaga to później już nie chce piersi i albo ją wypluwa albo zaciska dziąsłami i nie ssie w ogóle :/
      Karmię go co 3h, ale tak jak pisałam nawet w nocy po 5h nie je więcej niż 5, maksymalnie 10 minut...
      • ela.dzi Re: Za krótko ssie 13.12.14, 13:46
        A czemu karmisz go z zegarkiem w ręku, a nie na żądanie ? Ty zawsze jesteś głodna o tych samych porach ?
    • ela.dzi Re: Za krótko ssie 13.12.14, 13:45
      Nie patrz na zegarek. Dziecko z czasem ma większą buzię i umie lepiej ssać, więc i łatwiej i szybciej jest mu się nasycić. Liczą się jedynie przyrosty i czy dziecko sika/robi kupę.

Czy ważenie zawsze było na tej samej wadze ? Dziecko nabrało minimum, ale nabrało. Warto zastanowić się nad przyczyną, ale na spokojnie. To może być taki etap, że dziecko 'nie ma czasu' na jedzenie. Może być efekt smoczka osłonek na piersi, butli ze smoczkiem, jeśli w użyciu. Ulewanie też mogło wpłynąć na przyrosty. A może to refluks ? Wędzidełko w porządku ? A może po prostu taka jego uroda i ta ilość mleka zaspokaja jego głód. Wszak nie będzie nabierał kilogram na miesiąc cały czas. Jeśli urodził się duży, to mógł zwolnić tempo wzrostu. Obserwuj, sprawdź, ale przede wszystkim spokój :)

• 200mm Re: Za krótko ssie 13.12.14, 14:00
        Nie z zegarkiem w ręku, tylko z okiem na dziecku. Chce jeść w ciągu dnia co 3h +/- 15minut.
        Nie lubi smoczka, nie ma osłonek, butli.
        To nie refluks, bo raz ulewa kilka dni pod rząd, a potem jest spokój na kolejne kilka dni.
        Urodził się malutki, miał tylko 2900g, a najniższa waga to 2700g.
        Nie wiem, dla mnie to jest dziwne, że nagle z prawie półgodzinnego jedzenia i przyrostu w 30 dni 1300g (czyli 300g/tydzień) zrobiło się 700g w ciągu 6 tygodni (czyli 115g/tydzień).
        On jeszcze nie jest super aktywny, nie raczkuje, nie chodzi, nawet nie siedzi - nie ma gdzie spalić tylu gram...
        • ela.dzi Re: Za krótko ssie 13.12.14, 14:30
          To nie chodzi o spalanie, zobacz krzywe centylowe, one nie idą wykładniczo do góry. Po 3 miesiącu dziecko zwalnia z przybieraniem. Wiek do końca 3 miesiąca - przyrost minimum 120 g na tydzień, powyżej - 90 g.

Jak wyglądają przyrosty od samego początku czyli waga na dany dzień ? I czy ta sama waga do ważenie cały czas ? Ile teraz waży ?
        • Gość: Sandra Re: Za krótko ssie IP: *.uznam.net.pl 15.12.14, 15:08
          Spokojnie, u mnie jest identycznie ;) rownież przybierał ładnie na wadze, jadł i to bardzo dużo i często, no i ulewal ;) jednak ostatnio rzadziej je, kilka dni temu obudził sie po ponad 5 godzinach (w zasadzie to ja przerażona go obudziłam ), przystawilam go do piersi, pociągnął kilka razy i tyle było.. !!! Gdzie zawsze budził sie co dwie i ładnie ssał .. rowniez mocno sie zdenerwowałam, wystarczy mu piec minut i koniec ssania.. Rozmawiałam z pediatra powiedział ze pomału sie wszystko normuje, jeżeli przybiera na wadze jest dobrze i nie ma kompletnie sie czym przejmować;) a twój przybiera minimum ale w normie ;) u mnie sie zaczęło po szczepieniu, najpierw myślałam ze to objawy poszczepienne ale już za długo to trwa.. Także karm na zadanie i wszystko będzie dobrze, nie na sile ;)
    • yumemi Re: Za krótko ssie 13.12.14, 14:34
      Na ulewanie u dzieci kp nie przepisuje sie niczego - jesli dziecko ma refluks to sie podaje leki na to.
      Nutriton zageszcza tresc zoladka przez co dziecko zwyczajnie je mniej - i niczego nie rozwiazuje.,
      Od 4 mca normalne przyrosty to 96-126g tygodniowo. wiec ok.

Co 3h to za rzadko na dziecko ktore ulewa, trzeba karmic czesciej.
      Nie wazne jak dlugo ssie, wazne zeby przybieral.
    • rulsanka Re: Za krótko ssie 13.12.14, 15:32
      Przeanalizowałabym wszystko, co dziecko dostaje poza piersią. Moje ulewały po witaminie K, po D3 mniej, ale też.
      Jeśli odstawienie wszystkiego co nie jest piersią nie da efektów, to obserwowałabym swoją dietę. Może alergia?
      Jeśli chodzi o karmienie, to być może warto zwiększyć ilość karmień nocnych, wtedy dziecko ssie spokojniej i łyka mniej powietrza. A w dzień karmienie na leżąco, w ciemnym pokoju. Przy refluksie dzieci nie lubią pozycji na fasolkę, wolą być odgięte do tyłu.
      • 200mm Re: Za krótko ssie 13.12.14, 18:04
        rulsanka napisała:

> Przeanalizowałabym wszystko, co dziecko dostaje poza piersią. Moje ulewały po w
        > itaminie K, po D3 mniej, ale też.

A mam pytanie :) Mi lekarka pozwoliła bez problemu odstawić witaminę K, ale kazała podawać D. Ty rozumiem nie podajesz? Bierzesz w zamian za to sama witaminy?
    • 200mm Re: Za krótko ssie 13.12.14, 18:02
      Daję tylko witaminę D :) To moje drugie dziecko - córka po K też strasznie ulewała, więc synkowi ani razu jej nie podawałam. Jeśli chodzi o alergię, to akurat powoli wprowadzam wszystko do diety (mąż ma sporo alergii pokarmowych, stąd takie moje chuchanie na zimne ;)), i ulewanie raczej nie jest związane z moją dietą. Np. wczoraj ulewał jeszcze 2,5h po jedzeniu, a dziś prawie w ogóle nie ulewa (nie zjadłam nic nowego wczoraj).

Tylko wcześniejsze karmienie nie skutkuje, bo wtedy ulewa na pierś po jakiś 2 minutach. Zresztą wtedy je 2-3 minuty i wypluwa pierś :/

0 dni - 2930g
      2 dni - 2710g
      8 dni - 3000g
      miesiąc - 3600g
      2 miesiące - 4900g
      3 miesiące - 5400g
      3,5 miesiąca - 5600g

Hmm, teraz spróbowałam go nakarmić "na piersi" i jadł dłużej - jakieś 10 minut bez klepania, huśtania i uspokajania... Możliwe, żeby mu mleko za szybko leciało?! Laktację już mam dawno ustabilizowaną (w sensie sflaczałe cyce i mleko zaczyna lecieć dopiero jak syn ssie).
      • rulsanka Re: Za krótko ssie 13.12.14, 20:06
        A d3 dajesz w kroplach czy kapsułkach? Kapsułki są najgorsze, bo jest tam dużo oleju. Jeśli chodzi o krople, to podajesz malutką ilość, są różne preparaty z różnymi nośnikami. Są też preparaty w spreju, można coś dobrać.
        Branie samemu się nie sprawdza raczej, bo zasadniczo wszyscy mamy niedobory i to trudne do nadrobienia (ja byłam trochę poniżej normy i po pół roku brania po 7 kropli zaledwie osiągnęłam dolną normę). Tak w ogóle to warto zbadać poziom d3 u siebie.
        Długość karmienia nie jest taka ważna, o ile dziecko przybiera. Mój starszak jadł krótko i przybieranie też zahamowało po 2,5 m, spadał w centylach. Karmiłam go w nocy i wskoczyliśmy na 50 centyl w 5 miesiącu. Fakt, że na krótko, bo jak się okazało, moje dzieci są trzeciocentylowe (wg. polskich siatek) i w drugim półroczu już tylko spadał w siatkach, aż do ukończenia 2 lat był ciągły spadek. Tak więc może wiedział co robi jak tak przyhamował jako niemowlę?
      • ela.dzi Re: Za krótko ssie 13.12.14, 23:12
        Widać, że coś się zmieniło w 3 miesiącu. Obserwuj malucha, ale podejrzewam, że taka jego uroda, że na początku chciał 'nadgonić'. Nie sądzę, żeby na tym etapie powodem był zbyt szybki wypływ, ale kto wie. Wg siatki jest cały czas między 3 a 15 centylem i mniej więcej stale się utrzymuje w tym przedziale.

www.who.int/childgrowth/standards/cht_wfa_boys_p_0_6.pdf?ua=1
      • mika_p Re: Za krótko ssie 14.12.14, 23:57
        > Jeśli chodzi o alergię, to akurat powoli wprowadzam wszystko do diety
        > i ulewanie raczej nie jest związane z moją dietą. Np. wczoraj ulewał jeszcze 2,5h po jedzeniu,
        > a dziś prawie w ogóle nie ulewa (nie zjadłam nic nowego wczoraj).

No własnie źle interpretujesz to, co się dzieje.
        Ulewanie pojawiło się niedawno - niedawno zaczęłas rozszerzac sobie dietę.
        Są dni ulewania, są dni bez ulewania.
        Nic nowego nie zjadlas wczoraj, to dziś masz spokój.
        Przedwczoraj pewnie coś było, albo i przedprzedwczoraj, skoro nagle ulewanie się zwiększyło.
        I nie ma znaczenia, czy to zaraz po karmieniu, czy kilka godzin później.
        Od twojego posiłku tez mija trochę czasu: musisz strawić, musi się alergen dostać do krwi, dziecko musi go wypić z mlekiem, może nawet większą dawkę (kilka karmień), żeby była reakcja.

Poobserwuj siebie i dziecko: co jesz, i jaka jest korelacja z ulewaniem.
        • 200mm Re: Za krótko ssie 16.12.14, 10:54
          Źle zrozumiałaś. Wprowadzam powoli różne alergeny od samego początku karmienia, nie od niedawna. A "powoli" napisałam dlatego, że zazwyczaj wprowadzam jedną rzecz na tydzień, dlatego nie wiążę ulewania z alergią.
          • rulsanka Re: Za krótko ssie 16.12.14, 15:12
            Z alergiami to nie takie proste. Często jest tak, że reakcja przychodzi dużo później. Np. mój starszak w okolicy pół roku dostawał tran i wydawało się, że jest ok. A po miesiącu zaczął być coraz bardziej "zielony" na twarzy. Odstawiłam tran, poprawa przyszła szybko.
            Zazwyczaj po odsatwieniu alergenu na tydzień następuje poprawa, a po jego ponownym wprowadzeniu pogorszenie jest dużo szybsze - po 2-3 dniach.
    • Gość: Sandra Re: Za krótko ssie IP: *.uznam.net.pl 15.12.14, 15:14
      Spokojnie, u mnie jest identycznie ;) rownież przybierał ładnie na wadze, jadł i to bardzo dużo i często, no i ulewal ;) jednak ostatnio rzadziej je, kilka dni temu obudził sie po ponad 5 godzinach (w zasadzie to ja przerażona go obudziłam ), przystawilam go do piersi, pociągnął kilka razy i tyle było.. !!! Gdzie zawsze budził sie co dwie i ładnie ssał .. rowniez mocno sie zdenerwowałam, wystarczy mu piec minut i koniec ssania.. Rozmawiałam z pediatra powiedział ze pomału sie wszystko normuje, jeżeli przybiera na wadze jest dobrze i nie ma kompletnie sie czym przejmować;) a twój przybiera minimum ale w normie ;) u mnie sie zaczęło po szczepieniu, najpierw myślałam ze to objawy poszczepienne ale już za długo to trwa.. Także karm na zadanie i wszystko będzie dobrze, nie na sile ;) dziecko ulewa bo je za dużo lub za łapczywie ;) wiec tym sie nie martw ;)
      • 200mm Re: Za krótko ssie 16.12.14, 10:55
        Dzięki :) We czwartek mam wizytę szczepienną, sprawdzę wtedy czy mały coś przytył i pogadam z pediatrą o tym jego ekspresowym jedzeniu.
        • Gość: Sandra Re: Za krótko ssie IP: *.uznam.net.pl 16.12.14, 11:53
          Daj znać co powie ;)
    • 200mm Re: Za krótko ssie 09.01.15, 16:02
      Niestety podbijam :(
      Poprzednio lekarka stwierdził, że syn przytył 600g/6tyg, więc jest ok. Od tamtej wizyty minęły 3 tygodnie. Po rękach miałam wrażenie, że nic się nie zmienia, dlatego poszłam go dziś zważyć i w ciągu 22 dni przytył 100g gram.
      Dzwoniłam do lekarki, twierdzi, ze taki wiek. Mąż mnie uspokaja, a ja ryczę, bo kurde widzę już od 1,5 miesiąca, że je inaczej, ale nikt mnie nie słucha...
      • ela.dzi Re: Za krótko ssie 10.01.15, 22:38
        Jak jestem zwolenniczka smoczka jak jest taka potrzeba, tak myślę, że w Waszym wypadku warto by jednak pomyśleć o odstawieniu go. Pomyśl również o dokarmianiu własnym mlekiem sa pomoca strzykawki, kubeczka Medeli, łyżeczka czy doidy Cup i pożyczeniu wagi, żeby samej kontrolować masę synka. Ale przede wszystkim spokój Cię uratuje. Może rzeczywiście lekarka ma rację.
    • 200mm Re: Za krótko ssie 09.01.15, 16:11
      Dodam, że karmienia z 3h+/-15min zmieniły się na 2h+/-15min... Również w nocy wstaje co 2h.
      Młody już tak nie ulewa, ale zje 3 minuty i pręży się, odbijam go i jeżeli chcę ponownie przystawić do piersi to znowu jest prężenie się, płacz i nie zjem ani trochę więcej.
      Zaczęłam mu dawać kaszkę na wieczór, daję mu powoli obiadki, a potem dostaje pierś, ale efekt niestety widać na wadze ;(

Analizowałam wszystko i to co mogło się zmienić te 1,5 miesiąca temu to dwie rzeczy:
      1. Mały miał jakiś czas biegunkę, lekarka kazała dawać mu kropelki BioGaja. W ogóle po nich nie ulewał, nawet nie trzeba go było odbijać, jakby całe mleko wchłaniał.
      2. Miał też wtedy chrypkę, dlatego zaczęliśmy mu dawać po kropelce soku malinowego (mojej domowej roboty) na smoczek. Niestety przyzwyczaił się i do tej pory np. do spania musi mieć kropelkę na smoczku, inaczej nie zaśnie (no, chyba, że zasypia podczas karmienia).

Nic więcej się nie zmieniło, nie mam pojęcia co robić, przecież skoro je częściej, znaczy, że nie dojada. Zresztą praktycznie nic nie przytył, jakieś 4,5g na dzień?!
      • Gość: Yumemi Re: Za krótko ssie IP: *.9-3.cable.virginm.net 09.01.15, 16:52
        Spokojnie - dziecko ma prawie 5 mcy - przyrosty średnie na tydzien to 96-126g - troche mniej przybrało skoro była biegunka.
        Na kaszkę za wcześnie - i od tego tez mogło mniej przybrać bo wypija automatycznie mniej mleka.
        Sok malinowy na smoczek - to raczej ryzyko prochnicy zwiększa niż cokolwiek dobrego daje..

Smoczek odstaw całkiem, z kasza poczekaj miesiac i nie analizuj ile czasu ssie.
        Zważ za tydzien - w międzyczasie wyluzuj.
        • 200mm Re: Za krótko ssie 09.01.15, 17:23
          On przytył 100g w 3 tygodnie, czyli 33,3g na tydzień! A sama napisałaś/eś, że minimum to 96g!
          • Gość: Yumemi Re: Za krótko ssie IP: *.9-3.cable.virginm.net 09.01.15, 17:27
            Nie patrzy sie na taki pojedynczy przyrost tylko ogolnie calkoksztalt :-) jakie były od poczatku przyrosty i ile teraz wazy?
            Plus biegunka - wyjaśnia wiele. Niestety smoczek i kaszka nie pomagają.
          • mruwa9 Re: Za krótko ssie 09.01.15, 17:35
            a po co dajesz smoczek?
            I to jeszcze z syropem.
            Smoczkiem strzelasz sobie w kolano, a rykoszetem dziecku w zeby.
            • gkoz Re: Za krótko ssie 09.01.15, 20:05
              U mojego właśnie przyrosty popsuł smoczek na który dawałam bobotic, też słodki, dziecko ssało gumę i najadało się cukrem, dopiero niedawno to powiązałam, ja odstawiłam smoka i więcej karmiłam, często na chodząco i tańcząco
      • Gość: mamamarcela Re: Za krótko ssie IP: *.polsystem.net.pl 09.01.15, 19:29
        Moj Synek 6,5 miesiąca i delikatnie daje lyzeczke wody i ociupine manny na wodzie z uwagi na ekspozycje na gluten, a Ty młodemu dajsz kasze, sok i smoczek?? Kobieto karm piersią, jak najwiecej karm, a nie na zegarek patrzysz. Słabe przyrosty to dziecko mleka potrzebuje.
        Jesli ulewa, to podraznia sobie gardlo i dobrze jest pozniej jeszcze na spokojnie potulic i dac troche piersi.

Spokojnie!
    • 200mm Re: Za krótko ssie 10.01.15, 13:21
      Gkoz, u mnie właśnie też karmienie na tańcząco jest od 1,5 miesiąca, bo wtedy tylko je dłużej niż 3 minuty, ale i tak wszystko co zje powyżej 5 minut wylewa z siebie nawet nie nadtrawione, jakby ssał, bo mu dobrze, ale wcale tego nie chciał jeść.

Smoka ma od 2 dnia życia, a skoro w pierwszych 2 miesiącach życia przybrał 2,2kg to chyba nie jest to problem który zagrażałby odruchowi ssania.

Nie dałam mu w nocy soczku. Efekt taki, że po zaśnięciu o 19.30 wstał o 21.30, 21.45, 21.50, 22.30, 22.45, 22.50, 1.30, 1.35, 1.40, a potem od 4.30 do 6 nie mogłam go w ogóle uspokoić, nawet piersią.
      Dziś też jest bez soku w dzień i co? I zamiast jeść co 1,5-2h po 3 minuty je co 3h po 3 minuty.
      • Gość: maddie Re: Za krótko ssie IP: *.cm-7-4c.dynamic.ziggo.nl 10.01.15, 15:06
        Smoczek dziala zwykle z opoznieniem. Przez pierwsze 2msce mialas nadprodukcje po prostu, wiec maly nie musial sie meczyc przy piersi i sie najadal.
        A potem laktacja dostosowala sie do potrzeb dziecka,ale dziecko nauczone smoczka juz ta piersia zainteresowane nie.jest.
        Klasyka.
        Ja bym sie smoczka pozbyla, zwlaszcza ze przyrosty sa za male.
        I karmila piersia bez cudowania.
      • Gość: Yumemi Re: Za krótko ssie IP: 213.205.251.* 10.01.15, 15:30
        Na poczatku przy smoczku było ok bo miałas typowa nadprodukcję.. Problemy posmoczkowe to wlasnie zwykle po 2-3 mcu sa..

A z tym sokiem to oczywiste- niemowlętom i małym dzieciom daje sie piers a kiedy starsze - wodę. Soki zasładzaja, hamują apetyt i psują zeby. Nic dziecko na tym nie zyska zdrowotnie.
        Po 6 mcu piers, do picia woda, owoc - nie sok.

Twoje dziecko wyraźnie chce nadrobić zaległości jedzeniowe i ssie często - nic dziwnego.
        Odstaw smoczki, kaszki i inne - i dziecko bedzie mogło sie najesc.
    • agnieszka.kaz1 Re: Za krótko ssie 10.01.15, 19:09
      Jaką szczepionką sie szczepicie?
      • 200mm Re: Za krótko ssie 10.01.15, 20:11
        Tylko 6w1, wcześniej Engerix.
    • 200mm Re: Za krótko ssie 10.01.15, 20:10
      Dziś je właśnie rzadziej bez soku, a tak samo krótko :(
      To jak mam go uspokajać bez smoka? On go dostaje jedynie do usypiania, jak zaśnie to go sam wypluwa. Nie chcę go usypiać przy piersi, bo zacznie ją kojarzyć z zasypianiem a nie jedzeniem :/
      • gkoz Re: Za krótko ssie 10.01.15, 20:53
        Kto Ci takich bzdur naopowiadał, a co w tym złego że dziecko zaśnie przy piersi
        • gkoz Re: Za krótko ssie 10.01.15, 20:54
          Uspokaja się przy piersi, nosząc, kołysząc, mówiąc, śpiewając
      • jak-kania-dzdzu Re: Za krótko ssie 10.01.15, 21:03
        200mm napisał(a):

> Nie chcę go usypiać przy piersi, bo zacznie ją kojarzyć z
        > zasypianiem a nie jedzeniem :/

Ale pierś to nie butelka, że ma się z jedzeniem kojarzyć. To uspokojenie, wyciszenie, bliskość, poczucie bezpieczeństwa, to MAMA. Jak dla mnie nie ma lepszego sposobu na usypianie i uspokojenie dziecka niż pierś, karmię niemal 10 miesięcy i syn od początku zasypia przy piersi i na drzemki w ciągu dnia i na sen nocny. Nie kombinuj ;) i pozwól dziecku ssać do woli kiedy tylko ma na to ochotę.
      • yumemi Re: Za krótko ssie 10.01.15, 22:19
        200mm napisał(a):

> Dziś je właśnie rzadziej bez soku, a tak samo krótko :(
        > To jak mam go uspokajać bez smoka? On go dostaje jedynie do usypiania, jak zaśn
        > ie to go sam wypluwa. Nie chcę go usypiać przy piersi, bo zacznie ją kojarzyć z
        > zasypianiem a nie jedzeniem :/

A co w tym dziwnego, to calkiem normalne. Wyrosnie z tego jak ze wszystkiego innego. Zdrowiej zeby kojarzyl piers niz smoczka z zasypianiem.
    • 200mm Re: Za krótko ssie 14.01.15, 21:21
      Próbowałam uspokajać (usypiać) piersią. Efekt taki, ze ssie pierś = leci mleko = syn pije mleko = syn je ulewa po wypuszczeniu piersi = syn jest jeszcze bardziej wściekły niż przed uspokajaniem.
      Może gdybym nie miała pokarmu w ogóle albo miała w jednej piersi to takie uspokajanie miałoby sens...
      • Gość: Yumemi Re: Za krótko ssie IP: *.9-3.cable.virginm.net 14.01.15, 21:53
        Musi nauczyć sie dobrze ssac .. Dziecko ktore dobrze ssie, potrafi ssac nieodzywczo. Niestety to co opisujesz to efekt smoczka i trzeba przynajmniej kilka dni aby to naprawić.
        Ulewanie jest normalne i tym sie nie przejmujemy.
        Ponos, uspokajaj etc
      • 200mm Re: Za krótko ssie 18.01.15, 08:58
        A w takim razie powiedzcie mi jeszcze jak ma tatuś usypiać, bo on sobie sutków ssać nie da, a ja też muszę czasem wyskoczyć gdzieś i nie zawsze usypiam małego.
        • mruwa9 Re: Za krótko ssie 18.01.15, 09:04
          na rekach albo w wozku. bez smoczka.
          Proste.
        • mad_die Re: Za krótko ssie 18.01.15, 11:13
          Tatuś ma rączki, nie? Więc bierze na rączki.
          Albo wkłada w chustę.
          Albo do wózka.
        • 200mm Re: Za krótko ssie 18.01.15, 13:36
          Aha... Tylko wcześniej młody zasypiał sam ze smoczkiem w łóżeczku. Trochę bezsensowne jest dla mnie przywiązywanie teraz go do piersi, wózka czy rączek :/
          • mruwa9 Re: Za krótko ssie 18.01.15, 15:12
            nie da sie zjesc ciastka i miec ciastko. Cos za cos. Pytalas o bezsmoczkowe i niepiersiowe alternatywy usypiania, to dostalas propozycje.
          • Gość: Yumemi Re: Za krótko ssie IP: *.9-3.cable.virginm.net 18.01.15, 15:15
            Przywiaz go do ludzi, nie przedmiotów :-) Uspokajanie przez tatusia na rękach jak najbardziej działa tylko trzeba troszkę czasu i cierpliwości :-)
            Ty dajesz piers jako uspokajacz, tatuś lula i tyle.
    • 200mm Re: Za krótko ssie 30.01.15, 13:23
      To znowu ja. Poprzednio młody przytył 100g w 22 dni.
      Teraz przytył 200g w ciągu 20 dni. Łącznie 300g w 6 tygodni.
      Od 3 tygodni jest tylko na piersi, usypiamy bez smoczka przy piersi lub w wózku. Je co 2,5-3h (ale zdarza mu się jeść co 2h lub co 4h - w nocy), ssie jedną pierś 8-15 minut, jeżeli się denerwuje po 5 minutach przy jednej to daję mu drugą i wtedy je drugą dłużej.
      Jak pisałam, poprzednio lekarka stwierdziła, że taki wiek. Teraz inna powiedziała, że to za mały przyrost i w ciągu miesiąca powinnam przejść na mm + obiadki, kaszki, soczki, deserki...
      Już nie wiem co powinnam zrobić :(
      Zaczęłam przeszukiwać internet i zastanawiam się czy nie zrobić mu morfologii (anemia?), moczu (choroba ukł. moczowego?) i TSH (niby w 8 dobie miał w porządku, ale czytałam, że przy niedoczynności tarczycy dzieci mało przybierają).
      Ktoś ma jeszcze jakieś pomysły czemu tak słabo może przybierać? Nie chcę przechodzić na mleko modyfikowane :( :/
      • mkwietniewska123 Re: Za krótko ssie 30.01.15, 14:24
        Co do pomysłów co zbadać to, jeśli będziesz badała tsh, to warto zbadać parathormon oraz poziom wit. D może. Na forum niemowlaka pani pediatra wypowiadała się, że wahania wagi mogą być związane z metabolizmem tej witaminy.
      • yumemi Re: Za krótko ssie 30.01.15, 14:53
        Dziecko ma 5 mcy? Na tym etapie przyrosty srednie to 96-126g na tydzien. Ostatni przyrost 200g na 20 dni , czyli jednak widac jakas poprawe w przyrostach. Napisz ile teraz wazy, i ile wazyl po urodzeniu, etc. Podaj wage, nie ile przybral..
        Niby dlaczego mialabys przechodzic na mm - magia jakas czy jak?

Nie mowiac o zaleceniu soczkow.. dzieciom nie daje sie soczkow, tylko wode do picia. Soczki hamuja apetyt oraz pieknie przyczyniaja sie do prochnicy, zdrowotnie dziecku nic nie dajac.
        Badania moczu i krwi zawsze mozna zrobic.
        • 200mm Re: Za krótko ssie 30.01.15, 15:18
          Urodzeniowa 2930, najniższa 2710g.
          Gdy 3,5 miesiąca ważył 5600g,
          4 miesiące i tydzień 5700g,
          5 miesięcy (teraz) 5900g.

A niedobór czy nadmiar tak działa na przyrosty wagi? Która to była dyskusja, bo z chęcią ją przeczytam. Pomyślałam o tsh, bo sama mam niedoczynność, a jak przeszukiwałam internet to znalazłam wzmiankę, że słabe przyrosty mogą być od anemii, niedoczynności lub chorób ukł. moczonego
          • yumemi Re: Za krótko ssie 30.01.15, 17:01
            Anemia, czy zapalenie drog moczowych moze miec wplyw - dlatego badania moczu i krwi warto zrobic.
            Z tym ze u was byl dodatkowy problem smoczka plus dopajania, ktory ograniczal ilosc wypijanego mleka - plus widac troche lepszy przyrost ostatni tydzien w porownaniu do poprzedniego.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka