Dodaj do ulubionych

odruch wymiotny

IP: *.13.28.78.cable.dyn.petrus.com.pl 09.01.15, 13:59
Dziewczyny czy spotkalyscie sie z tym u Waszych dzieci? Moj 7,5 mca ma straszne odruchy przy jedzeniu, wystarczy ze cos nie przypasuje i wszystko pojdzie co zjadl ( chociaz to za duzo powiedziane). Boje sie podac mu cokolwiek do jedzenia, o kawałkach nie ma mowy. Przedwczoraj wyszła górna jedynka, na dole dwa ząbki. Dodatkowo zaczal tymi zabkami zgrzytac. Poradzcie cos proszę.
Obserwuj wątek
    • ela.dzi Re: odruch wymiotny 09.01.15, 14:07
      Ale tak po prostu wymiotuje po każdym jedzeniu czy jak np. dostanie coś co mu nie smakuje ?
      • Gość: mama. fifka Re: odruch wymiotny IP: *.13.28.78.cable.dyn.petrus.com.pl 09.01.15, 14:23
        Próbuje diete rozszerzac i nic nie smakuje, jedynie banan z owocami lesnymi ze sloika z czego dumna nie jestem, ale konsystencja tego super gładka. Buzki nie chce otwierac, daje jeść rączkami i łyżeczkę do raczki i nic ale ok, trzeba byc cierpliwym, tylko te wymioty. Rwie sie do bulki, to dalam i jakis kawałek rozmoczony i od razu wymiotuje, plynna jaglanka tez. Nadwrażliwość jakas czy zęby?
        • Gość: mama. fifka Re: odruch wymiotny IP: *.13.28.78.cable.dyn.petrus.com.pl 09.01.15, 14:26
          Nawet Przy odbiciu ma cofki. Ogolnie apetyt masakra, większość karmien na śpiocha. Teraz po tym zebie odrobinę lepiej.
          • ela.dzi Re: odruch wymiotny 09.01.15, 14:31
            Zęby mogą powodować brak apetytu. Może jest zbyt łapczywie i bąbel powietrza w przełyku powoduje wymioty ? Co do rozszerzania diety - powoli, jak nie chce, to niech nie je. Wróć do danego produktu za jakiś czas.
            • Gość: mama. fifka Re: odruch wymiotny IP: *.13.28.78.cable.dyn.petrus.com.pl 09.01.15, 14:36
              Lapczywie raczej nie, ledwo polgebkiem cos raczy zjesc...
          • Gość: mama. fifka Re: odruch wymiotny IP: *.13.28.78.cable.dyn.petrus.com.pl 09.01.15, 14:34
            Starszy syn tez mial takie tendencje i ma do fxis, ale jak czegoś nie lubi lub juz nir chce jeść, a ktos probuje jeszcze ostatniego kesa mu dac. Zup z paprochami tez nie je. Ja tez nie lubie. Takie dziwactwa sa dziedziczne?
            • ela.dzi Re: odruch wymiotny 09.01.15, 15:42
              To nie mam pomysłu :)
              • Gość: mama. fifka Re: odruch wymiotny IP: *.13.28.78.cable.dyn.petrus.com.pl 10.01.15, 11:24
                Pewnie powinnam zapytac na innym forum, ale dla mnie to jest jak guru;-) i tyle mądrych mamus. Nothing pisalas, że u Ciebie tez sie to pojawia...
                • kremka2014 Re: odruch wymiotny 10.01.15, 12:51
                  Dziecko karmione butelka czy piersią? Jest coś takiego jak nadwrażliwość śluzówki jamy ustnej. Należy ją wówczas odwrazliwiac. Może laryngolog/ logopeda/ dobry pediatra? Inna kwestia to alergia/ refluks, ale jeśli dotąd nic się nie działo to ewentualnie alergia.... Sprawdź te nadwrażliwość
                  • Gość: mamamarcela Re: odruch wymiotny IP: *.polsystem.net.pl 10.01.15, 13:07
                    O, to może być jakaś zmiana chorobowa? No to super!:/

A to, ze po jedzenie beknie i po kilkunastu sekundach uleje/zwymiotuje prawie zawsze raz wiecej raz mniej to normalne? Dzieć 6m-cy.
                  • Gość: mama.fifka Re: odruch wymiotny IP: *.13.28.78.cable.dyn.petrus.com.pl 10.01.15, 17:42
                    Jest na piersi. Wiem jak robić masaż Buzki, bo ze starszą kim byliśmy u logopedy. Maluch jednak na razie nie pozwala, może przez ząbki. Alergia i refluks tez wchodzą w grę, tylko lekarze bagatelizować problem. Będę dążyć. Dzięki
                  • Gość: mama. fifka Re: odruch wymiotny IP: *.13.28.78.cable.dyn.petrus.com.pl 11.01.15, 16:03
                    Kremka dziekuje Ci, jest na piersi, trwam jak szalona na przekór wszystkim, wierze ze to dla niego najlepsze. Nie jest mi latwo, mam cholerny kryzys.
    • Gość: mamamarcela Re: odruch wymiotny IP: *.polsystem.net.pl 10.01.15, 12:51
      U mnie pół roczne bezzebie i początki karmienia łyżeczka z wymiotami. Po wodzie, po kaszy mannej, po ciapkanej marchewce surowej, surowym jablku lizanym, po okruszkasz chleba, po beknieciu przeważnie też wymiocik. Nie wiem czy tak ma być, ale Synkowi to nie przeszkadza. Rwie sie do jedzenia, ale ja czekam :/
      • Gość: mama. fifka Re: odruch wymiotny IP: *.13.28.78.cable.dyn.petrus.com.pl 11.01.15, 10:32
        Moj tez sie rwie, jak widzi pieczywo to az sie trzesie. Zalezy mi na stalych produktach ze wzgledu na refluks. Jestem na bezmlecznej diecie, powoli probuje, dzis jajko zjadłam. Po mleku czasami tez wymiotuje. NA trzezwo przy cycu wytrzyma 1 minute.
        • kobalt_e Re: odruch wymiotny 11.01.15, 14:26
          Jeśli dobrze rozumiem Twój opis, to jest po prostu reakcja obronna organizmu- u niemowlaków odruch wymiotny jest "wyśrubowany" na maksa, po to żeby się nie zakrztusiły niczym, jak zaczynają jeść coś poza mlekiem. A to, że u Twojego jest tak mocno... Taka jego uroda. U dorosłych też tak przecież jest: niektórzy mają problem przy oglądaniu gardła przez lekarza przy pomocy szpatułki, a innych to nie rusza. Jedyne, co możesz zrobić, to troszkę poczekać, bo to słabnie z wiekiem.
        • aga.1975 Re: odruch wymiotny 12.01.15, 13:26
          Moze wizyta u neurologepedy.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka