Dodaj do ulubionych

zamraznie mleka

09.01.15, 16:52
Zaczynam odciagac mleko. Mam plastikowe pojemniczki,takie Jak butelki do picia, czy moge w nich zamrazac mleko? W jakich woreczkach zamrazacie? Jak odgrzewacie to mleko? Jak dlugo takie mleko moze byc zamrozone? Ile potrzebuje na jedno karmienie dla polroczniaka?dzieki za odpowiedzi.
Obserwuj wątek
    • ela.dzi Re: zamraznie mleka 09.01.15, 17:06
      Ja zamrażałam w woreczkach Tufi, myślę, że pojemniki o których mówisz też się nadają, aczkolwiek trzeba by się upewnić. Mleko zamraża się zaraz po ściągnięciu albo stosunkowo niedługo po. Wyciąga na 24 h przed podaniem i podgrzewa w kąpieli wodnej. Mleko może być zamrożone 1 miesiąc, jeśli zamrażarka jest wewnątrz lodówki lub 3 miesiące, jeśli lodówka i zamrażarka mają oddzielne drzwiczki. Nie ma reguły ile dziecko może wypić. Możesz spróbować wcześniej ściągnąć i sprawdzić ile wypije Twoje dziecko w danej chwili. Ściągnij jak najwięcej na wszelki wypadek, jak będzie tego sporo, możesz podzielić na 2 porcje i mleko się nie zmarnuje jakby dziecko nie dało rady wypić. Mój pił od 100 do 200 ml jednorazowo. Przetestuj wcześniej czy maluch wypije rozmrożone mleko, ono ma trochę inny smak i zapach.
    • malwina.okrzesik Re: zamraznie mleka 11.01.15, 14:52
      mleko powinno być przechowywane w pojemnikach które mają atest na żywność, to jedyna zasada
      woreczki do mrożenia są bardzo wygodne, trzeba wybierać bo jest spora oferta na rynku i różnice w cenach
      zasady mrożenia, warto zajrzeć tutaj:
      forum.gazeta.pl/forum/w,570,156172846,,zamraznie_mleka.html?v=2

odgrzewanie:
      rozmrażać powoli pod strumieniem najpierw letniej, potem ciepłej wody, podgrzać do temp 37st., nie gotować
      ilość wypijanego mleka zależy od wagi dziecka i od częstości karmień
      • e-milia1 Re: zamraznie mleka 11.01.15, 22:03
        Dziekuje za odpowjedzi.pojemniczki nadaja sie do zamrazania, sprawdzalam specjalnie na stronie producenta.jedna buteleczke juz zamrozilam.czy moge cieple mleko zostawic np.w specjalnym termosie i potem podac od razu malej w nocy czy lepiej podgrzac chwile przed podaniem? Corka budzi sie kilka razy w nocy, nie wiem w jakich godzinach bo karmie na spiocha i zastanawiam sie Jak najszybciej jej podac mleko by sie nie rozbudzila. Wychodze z zalozenia ze niewypite mleko musze wylac i nie moge podac ponownie po godzinie np?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka