Dodaj do ulubionych

czerwone placki na buzi

IP: *.maverick.com.pl 26.01.15, 23:26
Maluch skończył 6 miesięcy. Jest sporym chłopcem (9.5kg) Rozszerzamy dietę - bardzo chętny. Zaczęliśmy od ziemniaka - wszystko ok. Marchewka - ok. Owoce tj jabłko i banany - ok. Później buzia zrobiła się brzydka. Różowe, czerwone placki głównie broda wokół ust trochę policzki. Myślałam że Pietrucha - odstawiłam. Placki dalej są. Ciemniejsze, jaśniejsze, w ciągu dnia pojawiają się i znikają. Jem juz tak dużo (ja) ze nie wiem co miałabym odstawić...coś z jego diety? Nie dawać obiadku? Kurczę on tak lubi...zacząć od nowa pojedynczo?? Znajoma zasugerowała że to może od śliny? Jedzenia na buzi? Co myślicie? Pewnie przejdę się do pediatry ale ona standardowo zaleci nutramigen - lek na wszystko! Kupka gęsta) jak rozrobiona plastelina. Nie ma krwii. Nie widzę żeby miał trudności przy robieniu. Na ciele też nie ma plam - jedynie buźka. Wygląda brzydko 😐
Obserwuj wątek
    • mad_die Re: czerwone placki na buzi 26.01.15, 23:28
      To raczej kontaktowe coś - moje po kiszonym ogórku były zawsze czerwone ;)
      Co zjada sam? Do rączki? Albo co dałaś ostatnio nowego?
      • Gość: ola Re: czerwone placki na buzi IP: *.maverick.com.pl 26.01.15, 23:45
        Je kaszkę na moim mleku. Na obiad ziemniak plaster marchwi pietruszki plus masełko i brokuły. Brokuł nowy ale plamy wyszły przed tym. I potem jabłko albo banan. Dziś bez banana i pyszczek czerwony....może jabłko...jutro spróbuję bez chociaż długo wcześniej dostawał i nic się nie działo. Czym to smarować?
        • nothing.at.all Re: czerwone placki na buzi 27.01.15, 04:58
          A ślina się? Moja miała takie placki jak slinila się i żeby szły? Zniknęło po pewnym czasie.
          Wiesz po jednym dniu od odstawienia składnika nie musi zniknąć. Za krótki czas. Nie dawała bym dwa trzy dni.
          Ja smarowac am zielonym alantanem albo maścią cholesterolowa.
    • Gość: Yumemi Re: czerwone placki na buzi IP: 213.205.251.* 27.01.15, 06:57
      Moze byc kombinacja ogrzewania w mieszkaniu, slinienia sie etc.
      Dopoki nie jest to cos co dziecku przeszkadza, swedzi, etc
      Moje dzieci miały świecące czerwone policzki co jakis czas, jak były małe, widziałam ze sporo innych dzieci tez tak miało.
      Skąd od razu zeby z dieta kombinować?
    • bonek33 Re: czerwone placki na buzi 27.01.15, 08:50
      Mojego wysypało po "bezpiecznym" bananie. Po tygodniu skóra wróciła do normy. Nie podawałam przez 5 dni.
      • nothing.at.all Re: czerwone placki na buzi 27.01.15, 10:28
        Banan wcale bezpieczny nie jest. Nas uczula i od razu problem z kupka.
    • jak-kania-dzdzu Re: czerwone placki na buzi 27.01.15, 09:09
      Ja też obstawiam ślinę, skoro dziecko je, pewno z łyżeczki, to też ślini się więcej. Mój syn miał aż wysypkę wokół ust i na brodzie od śliny w 5 i 6 miesiącu właśnie. A już w ogóle nie wiązałabym tego z Twoją dietą.
      • Gość: ola Re: czerwone placki na buzi IP: *.maverick.com.pl 27.01.15, 09:13
        Ślini się przeraźliwie. Czekamy na zęby wciąż podobno 4 idą. I jedzonko też czasem na buzi ląduje. Po nocy lepiej buzia wygląda. Odstawić owoce na kilka dni?
        • Gość: Yumemi Re: czerwone placki na buzi IP: 213.205.251.* 27.01.15, 09:17
          Czemu mialabys owoce odstawiac?
        • jak-kania-dzdzu Re: czerwone placki na buzi 27.01.15, 09:17
          Jeśli kupy ok, bólu brzuszka nie było, to ja bym nie odstawiała owoców. U nas przeraźliwe ślinienie zaczęło się latem, z wysypką wokół ust właśnie, a ząb pojawił się dopiero w listopadzie, więc to różnie z tymi zębami jest :)
        • mad_die Re: czerwone placki na buzi 27.01.15, 10:06
          Nic nie odstawiaj.
          Ślinę wycieraj ;)
    • ela.dzi Re: czerwone placki na buzi 27.01.15, 09:55
      U mojego syna pojawia się czasem podobna reakcja na nowości. Ostatnio po mandarynkach i granacie. Ale po tygodniu po zniknięciu plam podawałam ponownie i spoko.

Albo od śliny, 'mokrego' jedzenia. Albo może być nie tyle alergia a reakcja na jakiś konserwant :/
      • emz100614 Re: czerwone placki na buzi 27.01.15, 19:36
        Ślina. Wycieraj, osuszaj. Mój na ten ząbek, który teraz wychodzi slini się tak okropnie, że aż dekolt ma czerwony. Nosi śliniak albo bawełnianą chusteczkę (lepsza wersja). Dermatolog przepisała na noc Tanno Hermal, lotion ściągający, bo już się stan zapalny wdawał, bo junior pełza i dodatkowo rozciera te sline swoim ciałem po podłodze i swojej osobie. Ponadto przemywamy mu w ciągu dnia zaparzonym siemieniem lnianym, żeby A zmyć sline, w końcu są w niej enzymy trawienne, B złagodzić skórkę. Buzie smarujemy kremem barierowym, Polski Zinalfat, droższe są Avene cicalfat lub La Roche cicaplast ( wg dr najsłabszy). I czekamy aż ząb wylizie ( na dniach). Popularna maść cholesterolowa i krochmal działały chwilę a potem tylko pogorszyly sprawę bo wysuszyly skórę. Myślę że w lekkim przypadku wazelina czyli linomag np mogła by zadziałać
        • Gość: ola Re: czerwone placki na buzi IP: *.maverick.com.pl 27.01.15, 20:29
          Dokładnie tak. Ślini się, potem ciągnie dziobem po dywanie. Pociera buzię gryzakiem, zdarza się że schłodzonym. U nas te zęby wyrżnąć się nie mogą. Wszystko mokre, bodziak, rękawy do łokci. Chociaż mam wrażenie że nasila się po jabłku
          • gkoz Re: czerwone placki na buzi 27.01.15, 20:35
            Smaruj buźkę czymś tłustym np alantanem plus maścią, jeśli kupa przypomina plastelinę to za wcześnie na nowość spróbuj odstawić to jabłko, zamiast masła albo oliwa albo olej rzepakowy, oczywiście ślina też może podrażniać stąd rada dot. natluszczania
            • gkoz Re: czerwone placki na buzi 27.01.15, 20:37
              Doczytałam że głównie broda więc raczej ślina
            • Gość: ola Re: czerwone placki na buzi IP: *.maverick.com.pl 27.01.15, 21:30
              Odstawić ale wszystko? Obiady? Owoce? Je tylko jablko i banan. Z warzyw marchew ziemniak pieyruszka i brokuł. Tska kupa świadczy że nie trawi dobrze czy jak?
              • Gość: Yumemi Re: czerwone placki na buzi IP: *.9-3.cable.virginm.net 27.01.15, 21:44
                Ale po co cokolwiek odstawiac? Gdzie zwiazek jednego z drugim?
                • Gość: ola Re: czerwone placki na buzi IP: *.maverick.com.pl 27.01.15, 22:30
                  Bo ta kupa jak plastelina? Jaka powinna być w takim razie?
                  • gkoz Re: czerwone placki na buzi 29.01.15, 15:17
                    Za wcześnie jest jeśli kupa jest jak niebrudząca plastelina, ale nie panikujemy, powinna być podobna jak przy kp z kawałkami, lub jak papki ze zmienionym kolorem, może być bardziej gęsta
          • emz100614 Re: czerwone placki na buzi 27.01.15, 20:39
            U nas cztery górne szły ponad miesiąc. Czytałam że jest to średnio 40 dni. Zaczyna się nocnymi pobudkami z krzykiem tzn że wychodzą z kości. Kwasy owocowe podczas jedzenia jabłka mogą dodatkowo podrażniać buzię

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka