30.01.15, 23:54
Moja córcia ma 4 tygodnie. I tak karmię już ten czas. Wszystko fajnie, dzidzia zasysa pierś, tylko czemu aż tyle tego mleka. Na początku to jeszcze było całkiem fajne uczucie, przez jakiś tydzień, choć przez pierwsze dni pokarmu było mniej, ale to było mimo wszystko coś nowego, a teraz... leje się ze mnie cały czas. Gdy córka wypuści dzióbek po ok. 2 min, to tryska to mleko nawet na 2 metry!!! Ja nie wiem, ile ja mam tego mleka. A na dodatek, gdy ssie jedną pierś, to z drugiej też musi się lać, bo inaczej nie może być :( Teraz sobie wzięłam prysznic (przed kąpielą nie leciało mi mleko), to po kąpieli zaczęło lecieć, a gdy się zdenerwuję, to potrafi samo tryskać :( Nie używam laktatora, ale już mam tego dość :(
Obserwuj wątek
    • kjut Re: Laktacja 31.01.15, 00:04
      Laktacja stabilizuje się nawet kilka miesięcy. U niektórych dwa, u niektórych (jak u mnie) 10 (do teraz zdarza mi się zalać koszulę mlekiem). Możesz próbować zimnych okładów, ostrożnie herbatę z szałwi lub mięty. Ale pizza tym to ja niestety polecam po prostu tetrę. Dużo tetry ;) i spróbować podejść do sprawy z humorem i dystansem, bo taka już nasza uroda, niewiele możemy na to poradzić, a lepszy taki problem niż odwrotny ;)

Wierz mi, wiem co mówię ;)
      • k.a.l.i.n.a Re: Laktacja 31.01.15, 00:11
        Dokładnie. Przy pierwszym dziecku po jakichś dwóch miesiącach pożegnałam się z tetrą i wkladkami laktacyjnymi, drugie karmię od sześciu miesięcy i nadal "moczę się", szczególnie nocą.
        • moniika93 Re: Laktacja 31.01.15, 00:34
          No mnie też bierze szczególnie w nocy. Trzeba się mieć na baczności hehe :)
      • moniika93 Re: Laktacja 31.01.15, 00:33
        Dzięki :) to tak, jak piszesz, spróbuję podejsć do tego z humorem
    • Gość: min_nie Re: Laktacja IP: *.torun.mm.pl 31.01.15, 00:24
      Ja karmię od roku i nadal tryskam, choć zdecydowanie mniej jak w pierwszych miesiącach. Na noc polecam tetrę, a w dzień dobre wkładki, ja długo kupowałam Lasinoh i uważam, że nie ma lepszych wkładek. Dobre też Aventa i Baby Ono (wersja na noc). Ciesz się, że masz tyle mleczka :)
      • moniika93 Re: Laktacja 31.01.15, 00:41
        Poszukam je na necie :) Dzięki za polecenie ;) A jeśli karmisz od roku i ciągle tryskasz, to musisz mieć naprawdę dużo mleka, ale nie wiem, czy więcej niż ja, bo ja to mówię Wam, masakra po prostu. Zostałam hojnie obdarowana przez naturę ;) U mnie chyba na to samo się zanosi, co u Ciebie.
        • Gość: min_nie Re: Laktacja IP: *.torun.mm.pl 31.01.15, 07:55
          Moja córka to cycoholik, do roku była głównie na piersi. Nie szło nam rozszerzanie diety. Od 2 tygodni jest lepiej, ale karmię na żądanie. Czasem co godzinę Mała cmoknie kilka razy. Jeśli nie zje przez 3h to zaczynam tryskać. Niektóre dzieci w tym wieku piją 2 razy w ciągu dnia i laktacja się dopasowuje. Ja karmie bardzo często, wiec to dlatego. A wkładki Lasunoh naprawę szczerze polecam. Dzięki nim nic nie przecieka i czujesz się komfortowo. Nawet przy dużym nawale pokarmu.
    • amiralka Re: Laktacja 31.01.15, 09:07
      norma. 10 m-cm i ciagle fontanny,z drugiej piersi normalnie chyba przewidziano mnie na bliźniaki, Po prysznicu cieknie, bo woda stymuluje, wycieranie tez. To akurat sie uspokoilo. Szczerze mowiac wlasnie to mnie zaskoczylo w kp najbardziej i nie jest to moj ulubiony aspekt kp, ale jak czytam jak sie dziewczyny mecza z dokarmianiem itp, to nic tylko sie cieszyc.
      • moniika93 Re: Laktacja 31.01.15, 23:38
        Po 10 mc nadal fontanny? O matko... to musi być dopiero ciężko..
        • amiralka Re: Laktacja 01.02.15, 20:20
          E... ciężko to było na początku, kiedy trzeba było się przystosować do tego tak zmienionego ciała. Po 10 miesiącach to już się człowiek do wszystkiego przystosował - maluszek na Ciebie tyle razy już nasikał, ulał, wtarł marchewkę w twoją bluzkę i włosy, a mleko zalało wszystkiego podłogi, że po prostu da się radę wszystko ogarnąć i jeszcze jakimś cudem być w miarę czystym i suchym ;)
    • tan.tum Re: Laktacja 31.01.15, 17:46
      Ale zazdroszczę u mnie na odwrót było. Ale domyślam się że jest to męczące. Może spróbuj tą nadprodukcję zagospodarować. Tu masz jak:
      dziecisawazne.pl/100-i-wiecej-zastosowan-mleka-kobiecego/
      • moniika93 Re: Laktacja 31.01.15, 22:57
        Żebyś wiedziała jak bardzo męczące. Zafascynowałaś mnie tym tekstem, jest niesamowity ;) Nie wiedziałam, że aż na tyle sposobów można mleko wykorzystać, niesamowite :)
    • hermenegilda_zenia Re: Laktacja 01.02.15, 19:26
      Jak masz tego mleka tyle, to może odciągaj i dawaj do banku mleka - w Polsce już coś takiego od paru lat funkcjonuje.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka