martelia 11.09.04, 23:13 Moja córka ma podejrzenie o alergię pokarmową i kolki.Mam bardzo ograniczyć to co jem. Na dobrą sprawę wyszło na to,że wszystko może uczulać. No, ale czy mogę jeść ciemne pieczywo z ziarnami np.:słonecznika,dyni,z makiem ? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
monika_staszewska Re: PODEJRZENIE O ALERGIĘ 15.09.04, 15:25 Oczywiście może Pani zjeść pod warunkiem, że żaden z tych składników nie działa na córkę niekorzystnie. Tak niestety jest, że każdy zjadany produkt może (ale na szczęscie nie musi) wywołać reakcję organizmu. Jeśli córeczka ma podejrzenie alergii pokarmowej to w istocie dobrze jest spróbować znaleźć winowajcę w Pani diecie. Metod poszukiwania jest kilka np. przez tydzień - dwa notować na jednej kartce to co Pani zjada i wypija, a na drugiej niepokojące objawy u dziecka, a następnie przez analizę zapisków podjąć próbę eliminacji podejrzanego produktu na ok 2-3 tygodnie. Jesli nastapi poprawa to znaczy, że przyczyna została znaleziona i można pozostałe rzeczy jesć spokojnie i można wprowadzać nowe produkty rytmem 3- 4 dniowym - oczywiście najlepiej pojedynczo. Gorzej jesli poprawa nie nastąpi lub będzie tylko częsciowa wtedy czekają Panią kolejne tygodnie poszukiwań. Zdecydowanie odradzam restrykcyjną dietę polegająca na jedzeniu przez kilka tygodni dwóch czy trzech produktów. Pozdrawiam i życzę jak najszybszego wytropienia ”wroga” monika staszewska Odpowiedz Link Zgłoś