Dodaj do ulubionych

Refluks? Alergia?

15.03.16, 15:36
Maluch (za parę dni kończy 4 miesiące) dalej wrzeszczy przy karmieniach w ciągu dnia. Już 2 miesiące.
Przy okazji szczepienia pediatra zasugerowała, że może to być alergia na białko mleka krowiego lub refluks ukryty.
Więc mam pytanie - czy obydwa problemy występowałyby tylko w ciągu dnia? Jest to możliwe w ogóle? Są dni kiedy część karmien jest bez krzyków, są dni kiedy wrzeszczy podczas każdego. Czasem widać że jest głodny, ale piersi do ust nie weźmie.
Nie wiem co robić dalej, lekarka poleciła podawać gastrotuss baby po karmieniach (a on zasypia po każdym :-/) albo odstawić cały nabiał i jajka.
Nie wiem co zrobić...
Dodatkowo mały robi okropnie śmierdzące kupy (nie zawsze). Wczoraj pierwszy raz od dawna miałam okazję zaobserwować jak mały robi kupę przy zmianie pieluchy i wyprodukował coś co wyglądało jak piana, tyle że żółto-zielona.
Nie wiem już o co chodzi, może jeszcze jakiś inny problem brzuszkowy?
Jestem w kropce. A dodatkowo druga pediatra, która zajmuje się synem od urodzenia zaleca rozszerzanie diety za moment, ze względu na wrzaski piersiowe, słabe jedzenie i gorsze przyrosty. Przez ostatnie 3 tygodnie syn przybrał równo 200g.
Co robić?
Obserwuj wątek
    • panizalewska Re: Refluks? Alergia? 15.03.16, 16:27
      Zacznę od tyłu ;)
      Jeżeli są gorsze przyrosty, z powodu alergii pokarmowych, a dziecię dostaje tak naprawdę nano ilości alergenów w KP, to jaki sens ma podawanie potencjalnych alergenów bezpośrednio w ilości i koncentracji hard?

Faktycznie przybiera mało, bo minimum to 90 g / tydzień. Infekcje w domu, smoczki wykluczone?

Dzieci od 3 miesiąca mniej więcej (moje np w środku 3 miesiąca, czyli jak miały 2,5) to zaczynają się rozpraszać i karmienie najczęściej ujdzie tylko na śpiocha. Są egzemplarze skrajne, że jedzą praktycznie tylko w nocy w tedy (ktoś tu na forum takiego miał). U mnie córa "uczulona na wszystko", a w nocy spała zupełnie nieźle, poza dosłownie 3 nocami, kiedy zjadłam pomidorową ;) A w dzień wrzeszczała z głodu, ale zjeść na trzeźwo nie chciała.

Odstawić nabiał możesz, po 2-3 tygodniach powinna być poprawa (albo po kilku dniach, różnie bywa). Syrop na refluks też, ale jak uruchomisz jedną i drugą procedurę, to być może nie będziesz wiedziała co podziałało.
    • yumemi Re: Refluks? Alergia? 15.03.16, 17:41
      Podaj przyrosty wagowe od narodzin - taki pojedynczy nic nie daje.
      Dziecko ssie smoczki? Jest dopajane?
      Rozszerzanie diety to najmniej dobry pomysł - preparat na refluks ok, jesli zadziała to wiadomo ze refluks wiec opcja prosta.
      Od poczatku tak jest czy od kiedy?
      • ankanka3 Re: Refluks? Alergia? 16.03.16, 11:58
        Przyrosty: waga urodzeniowa 3350g , najniższa 3200 w 3 dobie.
        6 doba 3430
        12 doba 3660
        4 tygodnie 4350
        7 tygodni 4950
        10 tygodni 5400
        11,5 tygodnia 5480
        14 tygodni 5800
        17 tygodni 6000.
        Wrzaski zaczęły się po ukończeniu 2 miesięcy.
        Smoczka, butelki nie używamy.
    • leni6 Re: Refluks? Alergia? 16.03.16, 08:48
      Moje dziecko przy alergii płakało przy jedzeniu, przez sen jadło normalnie wtedy. Ale to nie musi być nabiał, wszystko może uczulać. Jeśli chcesz szukać przyczyny w swojej diecie to zapisuj co jesz, jak dziecko zachowuje się przy jedzeniu i zmieniaj to co jesz, nie jedz co dzień tego samego tylko np. eliminuj na tydzień pewne produkty/grupy produktowe. Polecam tabele alergii krzyżowych (i jak eliminować to cale grupy).
      • Gość: kaja Re: Refluks? Alergia? IP: *.play-internet.pl 16.03.16, 14:49
        Moje dziecko przy refluksie ukrytym tez przez sen jadlo spokojnie. Gastrotuss mozesz dawac na spiocha pipetka, ja tak robilam. Ale u nas dopiero omeprazol pomogl. Pienista kupa świadczy o nietolerancji laktozy, bardzo pomaga na to delicol 5 kropelek przed karmieniem. My tez to stosowalismy. Przyczyną nietolerancji laktozy (ktora też powoduje ból brzuszka) i refluksu może być alergia ale u nas akurat dieta eliminacyjna nic nie dala, za to posiew kału wykazywał obecność gronkowca zlocistego, ktory tez może powodować takie objawy. Może u Was też warto zrobić to badanie? Dodam tylko, że jedyne leczenie to wtedy i tak tylkolagpdzenie oobjawów, czas i ewentualnie probiotyki.
    • malwina.okrzesik Re: Refluks? Alergia? 19.03.16, 20:14
      Proponowałabym dalszą, bardziej szczegółową diagnostykę u dobrego gastrologa dziecięcego. Eliminacja nabiału czy innych produktów powinno odbywać się , gdy są wyraźne wskazania.
      Spienione , zielone kupki mogą świadczyć o tym, że dziecię wypija za dużo mleka pierwszej fazy w stosunku do drugiej. Warto zwrócić uwagę, aby dobrze najadło się z jednej piersi, zanim poda Pani drugą.
      Warto zadbać o spokojną atmosferę podczas ssania, stworzyć rytuały, które pozwolą synkowi mniej rozpraszać się, skupić na jedzeniu: miejsce, kocyk do owinięcia, ta sama muzyka.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka