Dodaj do ulubionych

pomocy-złe ssanie

29.03.16, 13:40
Jestem zdeterminowana, by karmić, ale jest bardzo ciężko. Wczesniej z powodzeniem wykarmiłam 2 dzieci(każde ponad rok), a teraz mam problem z 7 tygodnioym synkiem. Musi byc dokarmiany, a na piersi żle chwyta i nie wiem już, jak go zmusić do otwierania szerokiego buzi. Udalo mi się zrezygnować z kapturków i butelki. Dokarmiam strzykawką z palcem, choć wiem, że to zła metoda.Łyżeczką mi nie wychodzi.Sama strzykawką też nie.Dziecko gubi cenny pokarm isię denerwuje.Od 3 dni udaje mi się dokarmiać tylko swoim pokarmem, ale mam wrażeni, że jest tego trochę mało (ściagam średnio 40ml 8 razy na dobę), bo mały domaga się ciągle piersi. Fajnie, że jeszcze ją chce. Wiem, że ssie nieefektywnie i nie umię nic z tym zrobić. Proszę o wskazówki, bo jestem załamana.

Magda

Obserwuj wątek
    • ona1983.10 Re: pomocy-złe ssanie 29.03.16, 13:42
      A wedzidelko jest ok?
    • magdalena.lecka Re: pomocy-złe ssanie 29.03.16, 14:45
      Tak,raczej tak.Sprawdzali w szpitalu. Niektóre dzieci miały podcinane,a synkowi powiedzieli,że nie trzeba. Moze to skonsultuje jeszcze, tylko gdzie? Mój maż ma za krótkie. Córka miałapodcinane też.
      • babybump Re: pomocy-złe ssanie 29.03.16, 17:46
        magdalena.lecka napisała:

> Tak,raczej tak.Sprawdzali w szpitalu. Niektóre dzieci miały podcinane,a synkowi
        > powiedzieli,że nie trzeba. Moze to skonsultuje jeszcze, tylko gdzie? Mój maż m
        > a za krótkie. Córka miałapodcinane też.

Bardzo często jest tak, że jak rodzic/e mają krótkie wędzidełko, to dziecko też ma.

Sama też możesz czasami zobaczyć. Usiądź z nogami pod kątem prostym. Położ dziecko na kolanach głową do Ciebie, przy Twoim brzuchu, stopy na Twoich kolanach (najlepiej, jak dziecko śpi, czy jest ospałe). I popatrz na to wędzidełko, porównaj ze zdjęciami. To jest jedyna poprawna pozycja sprawdzania wędzidełka! Czasami niestety jest posterior tongue tie, którego gołym okiem nie widać i trzeba wymacać (dlatego specjalista jest niezbędny). Sprawdź też górne wędzidełko. Tutaj masz zdjęcia, film i opis jak to robić:
        www.drghaheri.com/blog/2014/2/15/how-to-examine-a-baby-for-tongue-tie-or-lip-tie

I tu zdjęcia:
        www.kiddsteeth.com/articles/websitettlnbew.pdf
        • babybump Re: pomocy-złe ssanie 29.03.16, 17:48
          Możesz jeszcze spróbować tak, ale jeśli wędzidełko jest za krótko to nawet to nie pomoże:
          forum.gazeta.pl/forum/w,570,160701221,160701221,Flipple_technique_gdy_dziecko_za_plytko_lapie_pi.html
    • indjanek Re: pomocy-złe ssanie 29.03.16, 15:19
      Mi pomagała wygodna pozycja leżąca, równolegle do dziecka - łatwiej odpowiednio przytrzymać pierś, i wyciąganie jej za każdym razem jak źle chwycił, żeby nie utrwalić złego nawyku. I jeżeli dokarmianie to tylko odrobinę swoim jak był już zły z głodu. Jak się uspokoił od razu pierś. Jak był za bardzo dokarmiony to tylko ciumkał i się pieścił;)
    • yumemi Re: pomocy-złe ssanie 29.03.16, 19:49
      Najwazniejsze - jakie sa przyrosty?
      Napisz dokladnie jak trzymasz do karmienia, gdzie masz rece, etc
      • magdalena.lecka Re: pomocy-złe ssanie 30.03.16, 08:15
        Synek przybiera bardzo zle. Waga urodzeniowa 2860, spadkowa 2580, obecnie ok 3200 - 3300 g. Będę ważyć w czwartek. Synek w ookresach, kiedy był tylko na piersi zawsze spadał navwadze. Dokarmiać zaczęłam w szpitalu. Miał żółtaczkę. 8 dni siedzieliśmy , zanim nas wypuścili. W domu przez tydzień knie dokarmiałam. Spadek wagi. Zaczęłam dokarmiać - 2, 3 razyna dobę przyrastał ok. 180 na tydzień. Też bez rewlacji. I tak w koło. Teraz na zalecenie doradcy laktacyjnego dokarmiam ok. 8 razy na dobę swoim llub mm. Jestem wykończona i niewiem, co dalej. Ksrmię spod pachy lub brzuch do brzucha. Głównie prawą piersią. Ręka prawa na karku synka kieruje bizkę na pierś. Lewa wzdłuż tułowia i przytrzymuje ciałko. Lewa pierś traktowana po macoszemu przez wszystki moje dzieci i przeze mnie ( brodawka wciągnięta). DZIEWCZYNY, co robić! Boję się o synka. Jest bardzo szczuplutki. Lekarze zawsze pytają, czy to wwxzecześniak. Mtślę o sns.Może to pomoże, a synek załapie dobre ssanie.
    • magdalena.lecka Re: pomocy-złe ssanie 30.03.16, 08:37
      Synek przybiera bardzo zle. Waga urodzeniowa 2860, spadkowa 2580, obecnie ok 3200 - 3300 g. Będę ważyć w czwartek. Synek w ookresach, kiedy był tylko na piersi zawsze spadał navwadze. Dokarmiać zaczęłam w szpitalu. Miał żółtaczkę. 8 dni siedzieliśmy , zanim nas wypuścili. W domu przez tydzień knie dokarmiałam. Spadek wagi. Zaczęłam dokarmiać - 2, 3 razyna dobę przyrastał ok. 180 na tydzień. Też bez rewlacji. I tak w koło. Teraz na zalecenie doradcy laktacyjnego dokarmiam ok. 8 razy na dobę swoim llub mm. Jestem wykończona i niewiem, co dalej. Ksrmię spod pachy lub brzuch do brzucha. Głównie prawą piersią. Ręka prawa na karku synka kieruje buzkę na pierś. Lewa wzdłuż tułowia i przytrzymuje ciałko. Lewa pierś traktowana po macoszemu przez wszystki moje dzieci i przeze mnie ( brodawka wciągnięta). DZIEWCZYNY, co robić! Boję się o synka. Jest bardzo szczuplutki. Lekarze zawsze pytają, czy to wczecześniak. Myśę o sns.Może to pomoże, a synek załapie dobre ssanie.
    • malwina.okrzesik Re: pomocy-złe ssanie 31.03.16, 20:16
      Dobre efekty daje dokarmianie przy piersi , drenem ze strzykawką. Metoda strzykawką po palcu stosowana jest dla dzieci z zaburzoną funkcją ssania, powinna być stosowana tylko w szczególnych przypadkach.
      Zachęcam do przystawiania dziecka do piersi w kontakcie skóra do skóry, to uaktywnia u maluchów odruchy związane z jedzeniem.
      Przy przystawianiu pomaga delikatne przytrzymanie dolnej żuchwy, aby dziecię szeroko otworzyło buźkę i kierowanie brodawki w stronę górnego podniebienia
      Wędzidełko warto sprawdzić, czasem potrzebna jest poprawka
      • magdalena.lecka Re: pomocy-złe ssanie 01.04.16, 07:51
        Próbowałam dokarmiać sondą przy piersi. Nie bardzo mi to wychodzi. Sonda ucieka i gubimy mleko. Nie wiem, jak ja umieszczać w buzi, by było to skuteczne. Także mam problemy z przytrzymaniem brody-jedna ręka trzyma pierś, druga kark dziecka, brauje trzeciej dłoni do brody. Dodam, że sondę mam od dwóch dni i tylko raz mi się udało dobrze zastosować, tzn. dziecko zjadło bez zalewania siebie i mnie.
        Proszę o wskazówki, jak to robić. Czuję, że dużo nam się już udało i nie chcę rezygnować. Taki jednak system długo nie podziała. Mam jeszcze 2 dzieci i trzeba to ogarnąć. Czuję, że to ostatnia prosta i będzie dobrze. Dziś mam wizytę w poradni zaburzeń laktacji. Zobaczę, co powiedzą .Pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka