Dodaj do ulubionych

Ból jednej brodawki

26.07.16, 15:47
Dziecko ma 7 mcy. Od paru dni gdy sie przysysa do lewej piersi odczuwam ból brodawki. Nie mija podczas ssania, tylko ciut sie zmniejsza. Brodawka wygląda normalnie, tak jak druga. Nie ma żadnych widocznych urazów, mleko leci normalnie. Co to moze być?
Obserwuj wątek
    • panizalewska Re: Ból jednej brodawki 26.07.16, 21:21
      Grzybica?
      • melancho_lia Re: Ból jednej brodawki 26.07.16, 21:45
        A jak to poznać? Tylko boli? czy coś jeszcze się dzieje?
    • malwina.okrzesik Re: Ból jednej brodawki 01.08.16, 21:39
      a może Pani opisać jaki jest rodzaj bólu, tzn jak go Pani odczuwa ?
      • melancho_lia Re: Ból jednej brodawki 02.08.16, 07:16
        Troche przypomina bol jaki odczuwalam przy zranionych brodawkach na samym poczatku (syn płytko chwytał)- takie kłucie. Teraz juz jest lepiej, tylko sam moment złapania tej piersi jest ciut nieprzyjemny.
    • gris_gris Re: Ból jednej brodawki 04.08.16, 15:11
      Przepraszam, ze sie podepnę, ale sama chciałam założyć taki wątek a nie powinnam chyba dublować. Mój synek ma 4 miesiące i od miesiąca boli mnie jedna brodawka - a czasem pierś - w trakcie i po karmieniu. Ból jest ostry, jak kłucie igła, ma rożne natężenie, tak jakby falami. Brodawka jest po ssaniu biała na czubku, a czasem (na przykład teraz) wyczuwam wokół niej zgrubienie. Ta piersią na początku więcej karmiłam bo zawsze było w niej więcej mleka, i nadal tak jest, chociaż teraz karmie po równo z obu. Czasem mam zastoje, dziecko sobie z nimi z reguły radzi (chociaż mam w jednym miejscu guzek, który wraca).

Do połowy drugiego miesiąca karmiłam w kapturkach, odstawiłam je stopniowo i bez problemu (tak przynajmniej myślałam). Smoczka dziecko nie używa, butelka Calma z moim mlekiem jeżeli jest na dłuższym spacerze beze mnie (ze względu na upały nie odciągalam na spacery od miesiąca zreszta).

Pierwsze dziecko karmiłam bezbolesnie 2 lata 8 miesięcy, wiec myślałam, ze wszystko wiem, a tu takie zaskoczenie... Oczywiście staram sie pilnować techniki ssania, brzuszek do brzuszka, buzia otwarta, warga wywinięta itp. Co jeszcze mogłabym zrobić? Z góry dziękuje za porady, bo boje sie, ze z tego bólu go odstawię :(
      • ela.dzi Re: Ból jednej brodawki 04.08.16, 20:47
        Takie objawy wskazywałyby na grzybicę z tego co pamiętam z tego forum. Wtedy trzeba leczyć i siebie i dziecko. Dla mamy bodajże flukonazol na brodawki, dla dziecka nystatyna doustnie. Nie chcę wprowadzić w błąd odnośnie leków, poszukaj na forum wątków odnośnie grzybicy.
        • gris_gris Re: Ból jednej brodawki 04.08.16, 21:05
          Dziękuje - szukałam, ale objawy mi nie pasują, chyba, ze sie mylę. Brodawka sie nie łuszczy na przykład, nie jest uszkodzona, pęknięta itp. Na wszelki wypadek smarowałam daktarinem w żelu, ale moze za krótko, zeby zauważyć poprawę (jako ze nie sądziłam, ze to grzybica, to nie kontynuowalam). Po posmarowaniu piersi była zaczerwieniona i trochę mnie szczypało.
          • dwellajna Re: Ból jednej brodawki 04.08.16, 21:23
            Gris gris jestes z Warszawy?
            • gris_gris Re: Ból jednej brodawki 04.08.16, 21:59
              Nie, niestety nie :) w ogóle w Polsce jestem na wakacjach...
          • ela.dzi Re: Ból jednej brodawki 04.08.16, 22:01
            Z tego ci pamiętam bielenie brodawki i ból jakby igły wbijali to typowe objawy grzybicy, ale ja nie miałam styczności i z pamięci piszę to o czym czytałam na forum. Na pewno trzeba leczyć i siebie i dziecko.
            • gris_gris Re: Ból jednej brodawki 04.08.16, 22:05
              Dziękuje! Głupie pytanie - do jakiego lekarza mam iść? Do internisty czy ginekologa?
              • ela.dzi Re: Ból jednej brodawki 05.08.16, 09:15
                Myślę, że jeden i drugi powinien pomóc. Jeszcze pediatra pewnie wchodzi w grę.
                • ela.dzi Re: Ból jednej brodawki 05.08.16, 09:24
                  Tutaj zobacz : forum.gazeta.pl/forum/w,570,157887140,157887140,Bol_sutka_nie_do_wytrzmania_.html
                  • gris_gris Re: Ból jednej brodawki 05.08.16, 19:42
                    Dziękuje jeszcze raz. Będę próbować, chociaż teraz jestem na wakacjach wiec niestety nie pójdę szybko do lekarza.
      • melancho_lia Re: Ból jednej brodawki 05.08.16, 06:57
        Mi brodawka nie bieleje. Ból minął, obstawiam ze u mnie był jakiś niewielki uraz.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka