Dodaj do ulubionych

Ilość karmien kp

01.08.16, 18:43
Witam synek ma 4 mies. Od jakiegoś czasu znowu domaga się piersi w krótkich odstępach czasu. 30min lub co godzinę. O co chodzi? Pokarm mniej treściwy się zrobił czy co :( uwielbiam karmić ale tak częste karmienie nie ukrywam trochę deorganizyje pracę domowe.. Fakt że w nocy przesypia ładnie ale dzień.. Co chwilę by jadl...
Obserwuj wątek
    • kubusiowa03 Re: Ilość karmien kp 01.08.16, 18:46
      Dodam że mimo 4mies raz dziennie dostaje jeden 'staly' posiłek..
      • kattijka Re: Ilość karmien kp 01.08.16, 19:54
        Może chce mu się pić, albo ząbki idą, albo skok rozwojowy. To normalne :)
      • ela.dzi Re: Ilość karmien kp 01.08.16, 21:33
        Możliwe, że przez stały posiłek nie dostaje tyle ile potrzebuje i stąd chęć nadrobienia. Rozszerzanie diety nie ma na celu eliminacji karmień tylko dodawanie żelaza z innych źródeł, bo jego ilość w mleku jest stała, a z czasem potrzeby dziecka rosną. Na warzywach wbrew pozorom dziecko nie nabierze jak na tłustym mleku.

A reszta to tak jak dziewczyny opisały. Mój młodszy po 4 miesiącu je w końcu rzadziej, ale upały robią swoje i czasem domaga się karmień zdecydowanie częściej. Wcześniej od urodzenia wyglądało to tak jak u Was.
    • mama.2k15 Re: Ilość karmien kp 01.08.16, 20:01
      Potrzeby rosną, dziecko w ten sposób pobudza laktację. Powinno się to unormować. Druga opcja to to, że zęby się ruszyły.
    • melancho_lia Re: Ilość karmien kp 01.08.16, 20:02
      Przyznam ze się nie przejmowałam takimi sytuacjami. Moim dzieciom stałe pory karmienia czy regularne odstępy ustalaly sie po 6 mcu. A i tak zdarzaly się dni ze wszystko stawało na głowie - bo tak!
      Moze pic chce, moze zęby przeszkadzają, moze infekcja się kluje, moze skok rozwojowy?
    • mamakazika_2 Re: Ilość karmien kp 02.08.16, 11:12
      U mnie jest podobnie, ale ja nie wnikam! o to chodzi w Kp ze masz karmic na zadanie! Tobie nikt nie liczy ile razy dziennie cos szamniesz lub łykniesz, wiec i ja tego nie licze. Najwazniejsze aby stale przybierał na wadze i siusiał a cała reszta zalezy od dziecka. Jedne jedza wiecej inne mniej. Jedne dłuzej inne krócej. Ma swój system i tak je. A i tak wszystko zmienia sie jak w kalejdoskopie. Za 2 miesiace bedzie jadł mniej i tez sie bedziesz martwic ;) Pozdrawiam!
    • owcaznadmorza Re: Ilość karmien kp 03.08.16, 12:05
      Dawaj jeść, to normalne że są fale częstszego i rzadszego karmienia. Tych kilku łyżeczek jakiegoś brokuła w ogóle nie licz jako jedzenie, mleko jest o wiele bardziej kaloryczne.
      • kubusiowa03 Re: Ilość karmien kp 09.08.16, 09:41
        Ok. Oczywiście karmie zawsze kiedy tego potrzebuje. Tylko chciałam rozkminic co się dzieje.. Czy ząbki czy co... Na kolejny wtorek mamy szczepienie to zapytam naszej pediatry co jest.
    • landora Re: Ilość karmien kp 03.08.16, 21:48
      Mój ma 6 miesięcy i od paru dni je jak noworodek, zwłaszcza nocą. Albo zęby, albo skok rozwojowy. Trudno, zaciskam zęby i karmię tyle, ile dziecko chce. Widać potrzebuje.
      • kubusiowa03 Re: Ilość karmien kp 09.08.16, 09:34
        Też się podpisuje pod tym... Do tej pory miałam chociaż 'spokojne nocki' bo budził się tylko raz a teraz potrafi nawet 7razy się obudzić 😕
    • hermenegilda_zenia Re: Ilość karmien kp 04.08.16, 22:21
      Akurat 4-miesięczniak może być tak bardzo zainteresowany otoczeniem, światem zewnętrznym, że je "po łebkach", bo wszystko go rozprasza, ciekawi i takie jedzenie na szybko po prostu nie starcza na długo. Stąd krótkie, ale bardzo częste karmienia.
    • kubusiowa03 Re: Ilość karmien kp 05.08.16, 11:21
      Hm.. Może faktycznie nie ma co zwracać na to u wagi. Ładnie przybiera na wadze więc nie będę się przejmować. Choć jest jeszcze jedna sprawa. W dzień je bardzo często natomiast gdy przychodzi wieczór.. Prezy się wygina nie chce mi jeść z piersi oszukuje go herbata a potem cyca daje i tez czasami to nie skutkuje choć do tej pory na chimery z piersią to działało..
      • ilona_baczewska Re: Ilość karmien kp 09.08.16, 00:05
        A może niski refluks? nie zauważalny zazwyczaj w ulewaniach (może ich wcale nie być), ale dokuczliwy i mogący na dłuższą metę skutkować infekcjami dróg oddechowych. Niektóre dzieci chcą częściej jeść, żeby "zabić" zgagę, a wieczorami i nocą (najczęściej 1,5 - 2h po ostatnim posiłku) zdarzają się silne ataki z bólami żołądka. Wtedy już nie chcą jeść, za to niektórym pomaga woda. Mój to akurat przy bólach żołądka dostaje leki, ale bez konsultacji z lekarzem nie polecam nic podawać.
        • kubusiowa03 Re: Ilość karmien kp 09.08.16, 09:28
          No właśnie On w drugą stronę.. Po każdym posiłku spora fontanna.. Teraz juz się trochę unormowalo ale początki straszne. Tego już nie można było nazwać ulewaniem tylko raczej wymiotami.. Nie zależnie czy moje mleko było podane z piersi czy butelki..
    • ndjamena Re: Ilość karmien kp 08.08.16, 22:04
      Karm ile chce i ciesz się tym, ja tęsknię za karmieniem... to byl wyjątkowy czas. Gehenna też była, ale zwykle jednak niezwykłość chwili. Nikt nie patrzy na kobiece piersi z tak bezgranicznym uwielbieniem i całkowitym rozanieleniem, jak głodne dziecko.
      • kubusiowa03 Re: Ilość karmien kp 09.08.16, 09:30
        Oczywiście :) karmie karmie :) i oczywiście mimo wielu ilości karmien robię to z wielką przyjemnością :) również w nocy choć teraz budzi się częściej w nocy na jedzenie niz jako noworodek bo potrafi obudzić się 5do 7 razy.
        • melancho_lia Re: Ilość karmien kp 09.08.16, 10:15
          Moj ma 7,5 mca i w nocy często chce jeść. Dzisiaj to juz straciłam rachubę ile razy jadł. Starszaki na tym etapie tez jedli często w nocy.
    • przechrztaimason Re: Ilość karmien kp 09.08.16, 16:34
      A teraz czysto szowinistyczno-seksistowsko-samczy punkt widzenia. Czy to takie dziwne, że facet chce się cyckiem nacieszyć?
      • kubusiowa03 Re: Ilość karmien kp 11.08.16, 13:51
        No nie he :)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka